<

Obligatie ETF: makkelijke manier voor een beter spreiding?

Wanneer het over ETF’s gaat dan gaat het in veel gevallen om ETF’s met aandelen. Dit is echter niet de enige ‘soort’ ETF. Er bestaan namelijk ook obligatie ETF’s. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van een obligatie ETF. Daarnaast laten we een aantal voorbeelden zien.

Wat is een obligatie ETF?

Een obligatie ETF is een verzameling van verschillende obligaties. Een obligatie ETF volgt een bepaalde index, waardoor het beleggen in obligatie ETF’s een vorm is van passief beleggen. Het voordeel hiervan is dat de kosten laag blijven.

Door het beleggen in obligatie ETF’s kun je in één keer in veel verschillende obligaties beleggen. Op de beurs worden deze ETF’s op dezelfde manier verhandeld als aandelen. Ze zijn dus de hele handelsdag vrij verhandelbaar.

Waarom een obligatie ETF?

Het beleggen in obligaties kan een goede manier zijn om meer spreiding en stabiliteit aan te brengen in je portefeuille. Obligaties werken namelijk vaak als tegenhanger van aandelen. Wanneer aandelen stijgen, dalen obligaties en andersom.

Tip: ontdek wat voor jou de beste verhouding tussen aandelen en obligaties is.
Author

Het beleggen in obligaties via een obligatie ETF maakt het makkelijk om een goede spreiding aan te brengen. Je kunt met één transactie namelijk veel verschillende obligaties aankopen. Bovendien kan het beleggen in een obligatie ETF ook goedkoper zijn omdat je niet heel veel verschillende transacties hoeft te doen.

Daarnaast zijn obligatie ETF’s in tegenstelling tot gewone obligaties vrij verhandelbaar. ETF’s worden net als aandelen namelijk de gehele dag verhandeld. Dit betekent dat je meer flexibiliteit hebt. Door middel van een ETF kun je dus op elk moment (als de beurs open is) in- en uitstappen in obligaties.

Aandachtspunt bij het beleggen in obligaties via een ETF

Bij losse obligaties heb je altijd te maken met een hoofdsom. Aan het einde van de looptijd wordt dit bedrag in principe altijd terugbetaald. Natuurlijk loop je wel het risico dat de andere partij niet meer aan haar betalingsverplichting kan voldoen aan het einde van de looptijd van de obligatie. Denk hierbij aan een bedrijf dat failliet is gegaan. Toch geeft deze hoofdsom iets van zekerheid.

Bij het beleggen in een obligatie ETF heb je niet te maken met een eindtijd. De ETF volgt namelijk een index. Dit betekent dat er ook geen moment is waarop de hoofdsom wordt terugbetaald. Deze ‘zekerheid’ die je hebt bij losse obligaties valt dus weg bij een obligatie ETF.

Als gevolg hiervan kan een verandering in de rente ook een impact hebben op de koers / waarde van de obligatie ETF. Bij losse obligaties weet je het moment dat de hoofdsom wordt terugbetaald en je weet ook het rentepercentage. Bij een ETF heb je alleen de koers van de ETF. Dit is dus een extra risico bij het beleggen in een obligatie ETF.

Welke obligatie ETF kiezen?

Het is afhankelijk van je situatie wat de beste obligatie ETF is voor jou. We kunnen je echter wel een aantal dingen meegeven waar je op kunt letten.

Wanneer je een obligatie ETF gaat kiezen is het goed om te kijken of het bedrijfs- of staatsobligaties zijn. Over het algemeen zijn staatsobligaties minder risicovol dan bedrijfsobligaties. Het rendement is daarom ook vaak lager. Toch kan dit behoorlijk verschillen. Sommige landen hebben namelijk een lagere kredietrating dan bepaalde bedrijven.

Daarnaast kun je ook naar de looptijd van de obligaties kijken. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen korte en lange termijn. Korte termijn obligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan lange termijn obligaties door de kortere resterende looptijd. Bij een kortere looptijd is de kans kleiner dat rentepercentages gaan stijgen. Als gevolg hiervan is het rendement op lange termijn obligaties vaak hoger dan op korte termijn obligaties.

Wanneer je een obligatie ETF gaat kiezen kun je er dus op letten of de ETF bedrijfs- of staatsobligaties bevat. Soms heeft een ETF beide soorten in haar portfolio. Daarnaast kun je kijken of je te maken hebt met korte of lange termijn obligaties. Spreiding is hier dus ook weer erg belangrijk. Je kunt daarom ook meerdere ETF’s selecteren om een betere spreiding aan te brengen.

In de onderstaande tabel zijn een aantal voorbeelden genoemd van obligatie ETF’s. De ISIN-code is een unieke code waarmee je een ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

ISINKostenOmschrijving
IE00B3F814090,10%Wereldwijde bedrijfs- en staatsobligaties
IE00BJSFQW370,25%Wereldwijde bedrijfsobligaties
IE00BKT6FT270,25%Wereldwijde staatsobligaties
IE00B44CGS960,25%Amerikaanse bedrijfs- en staatsobligaties

Obligatie ETF DEGIRO

DEGIRO is in Nederland misschien wel de meest populaire broker voor het beleggen in ETF’s. Dit komt voornamelijk door DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je elke maand minimaal één keer kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden. Om het makkelijker te maken voor jou hebben we alle obligatie ETF’s uit DEGIRO kernselectie hieronder voor je op een rij gezet.

NaamISINKosten
I CRE ECRP BD AIE00BF11F5650,20%
ISH $ TRESU 20+IE00BSKRJZ440,07%
ISHARES B E AGGIE00B3DKXQ410,16%
ISHARES B E CORPIE00B3F81R350,20%
iShares China CNY Bond UCITS ETF USD DistIE00BYPC1H270,35%
iShares Core Glb Aggregate Bd UCITS ETF USD AccIE00BDBRDM350,10%
ISHARES E GOV7-10IE00B1FZS8060,20%
ISHARES E INF-LINKIE00B0M62X260,09%
iShares High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR(Dist)IE00B66F47590,50%
SPDR Bloomberg Barclays 10+YUS Tr Bond UCITS ETFIE00BYSZ5V040,15%
VANGUARD EURGVBDIE00BZ163H910,07%
VANGUARD USDTRBONDIE00BZ163M450,07%
Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF 1CLU04849688120,16%
Xtrackers II EUR High Yield Corp Bond UCITS ETF 1DLU11099426530,20%
Xtrackers II Glbal Aggregate Bnd Swap UCITS ETF 1DLU09429707980,20%
Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 5CLU03788181310,25%
Xtrackers USD Corporate Bond UCITS ETF 1DIE00BZ036J450,21%

Conclusie

Door het beleggen in een obligatie ETF kun je dus op een makkelijke en goedkope manier beleggen in veel verschillende obligaties. Ideaal dus om meer spreiding aan te brengen in je portefeuille. Het is wel goed om je te beseffen dat het een extra risico is ten opzichte van losse obligaties dat een obligatie ETF geen vaste looptijd heeft. Een obligatie ETF loopt dus nooit af.

Wil je beginnen met het beleggen in een obligatie ETF? Zoals we eerder hebben benoemd is DEGIRO dan een goede keuze. Je kunt daar namelijk goedkoop beleggen in veel verschillende obligatie ETF’s die binnen DEGIRO kernselectie vallen.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

4 reacties op “Obligatie ETF: makkelijke manier voor een beter spreiding?”

Alweer blij met de informatie die ik op deze website vind. Ik zit zelf bij DeGiro in aandelen-ETF’s, maar ik kijk nu voor iemand die dik in de zeventig is of hij iets met zijn spaargeld kan doen (enige tienduizenden). Ik vind op zijn leeftijd aandelen een risico en obligaties lijkt me dan wat logischer. Alleen heb ik totaal geen verstand van obligaties. Als ik kijk naar Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF 1C, isin LU0484968812, de enige duurzame in het bovenstaande rijtje (duurzaamheid vindt hij belangrijk), dan lijkt me dit wel iets voor hem. Maar: ik snap niet goed hoe het werkt. Als ik naar DeGiro ga en deze isin opzoek, dan kan dit gekocht worden zoals aandelen. Kan je dit ook weer verkopen wanneer je wil? En waarin zit nu precies het verschil met aandelen? Ik zie in de essentiële beleggersinformatie wel dat het risico veel lager is dan de gemiddelde aandelen-ETF. Maar verder lijkt het volledig te werken als bij aandelen of zie ik iets over het hoofd?
Zijn er nog andere mogelijkheden voor iemand van zijn leeftijd, behalve de zaak op de bank laten staan?

Hoi Lieke,

Leuk dat je weer een reactie plaatst en bedankt voor alweer een compliment!

We kunnen helaas niet ingaan op je persoonlijke situatie (of die van je kennis). Wel kunnen we uitleg geven over hoe het handelen in een obligatie ETF werkt.

Qua aankopen en verkopen werkt een obligatie ETF (net als een aandelen ETF) als een aandeel. De aandelen van de obligatie ETF zijn dus de hele dag verhandelbaar op de beurs. Je kunt op ieder moment in- en uitstappen.

Hopelijk kun je hiermee vooruit!

Bij afzonderlijke obligaties ontvang je dus niet alleen je inleg terug maar bovenop ook nog de rente. Hoe zit dat bij obligatie ETF’s, wat gebeurd er met de rente in een ETF? Wordt de waarde, in de loop van de tijd, mede verhoogt door de rente of blijft het puur de verhandelbare dagwaarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.