<

Hoe kun je jouw beleggingen het beste spreiden?

Het is misschien wel de meest gehoorde cliché bij beleggen; spreiden. Het spreiden van beleggingen is altijd de eerste tip die beginnende beleggers krijgen. Dit is niet voor niets. We laten zien waarom spreiden zo belangrijk is én hoe je jouw beleggingen het beste kunt spreiden.

Waarom beleggingen spreiden

Als je belegt wil je een zo hoog mogelijk rendement behalen. Je investeert daarom in bedrijven die jij interessant vindt en waarvan jij denkt dat ze gaan groeien in de toekomst.

Het lastige hiervan is dat je nooit kan weten wat er gaat gebeuren. Er zijn super veel factoren die invloed hebben op de koers van een bedrijf. Denk hierbij aan zowel externe factoren (economische crisis) als aan interne factoren (mismanagement).

Beleggen in één enkel bedrijf is daarom een behoorlijke gok. Een bedrijf kan nog zoveel potentie hebben, maar het kan altijd mis gaan. Als je jouw beleggingen niet spreidt, dan ben je dus aan het gokken dat een bedrijf gaat groeien.

Author

Het spreiden van beleggingen is daarom dé manier om ook de risico’s te spreiden. Als je belegt in een groter aantal bedrijven die potentie hebben, dan wordt het gokken ook minder. Als één van deze bedrijven het slecht doet, dan kunnen de overige bedrijven dit compenseren.

Door goed te spreiden maakt je dus eigenlijk de stap van speculeren naar beleggen.

Voordelen en nadelen van spreiden beleggingen

Hoewel spreiden over het algemeen wordt aangeraden, is het goed om stil te staan bij zowel de voordelen als de nadelen. Er zijn namelijk zeker dingen waarmee je rekening moet houden als je nadenkt over het spreiden van je beleggingen.

Voordelen van spreiden

Verminderen van het risico.
Hoger rendement op de lange termijn.

Zoals eerder genoemd is het verkleinen van het risico het grootste voordeel van spreiden. Door te beleggen in verschillende bedrijven, markten en soorten beleggingen verklein je het risico dat al je vermogen in één keer verloren gaat. Eigenlijk dek je jezelf hiermee in tegen grote schommelingen in (delen van) de markt. Door het spreiden van beleggingen zorg je ervoor dat je de hoge pieken en diepe dalen vermijdt en een gemiddeld rendement behaald. Dit zorgt ervoor dat je totale rendement op de lange termijn over het algemeen hoger is dan als je niet zou spreiden.

Nadelen van spreiden

Lager rendement op een korte termijn.
Meer werk om bij te houden.

Zoals net gezien verklein je met spreiden het risico op grote negatieve uitschieters, maar ook op grote positieve uitschieters. Dit principe is uitgebreider uitgelegd in het rekenvoorbeeld verderop in dit artikel. Doordat je door het spreiden ook minder positieve uitschieters hebt, kan het zo zijn dat het rendement lager is op de korte termijn.

Daarnaast kost het meer tijd om alle verschillende beleggingen bij te houden. Als je belegt in verschillende soorten beleggingen, zoals bijvoorbeeld aandelen en ETF’s, dan moet je ook weten hoe deze beleggingen werken. Hoewel spreiden heel belangrijk is, kost het ook tijd om in de gaten te houden of je portfolio nog goed gespreid is. Je moet dan bijvoorbeeld kijken of de verdeling zowel geografisch als over sector / industrie nog klopt.

Manieren van beleggingen spreiden

Het spreiden van beleggingen gaat niet alleen over het spreiden over verschillende bedrijven. Je kunt beleggingen spreiden over heel verschillende factoren. Het is belangrijk om je beleggingen te spreiden over meerdere van de volgende factoren:

 • Geografische spreiding is het spreiden over verschillende landen of regio’s. Een bepaald land kan bijvoorbeeld in een recessie raken door een natuurramp of slechte economische beslissingen. Daarnaast kunnen de resultaten van bedrijven in een hele regio door een conflict of oorlog achteruit gaan.
 • Sector / industrie: Het spreiden van beleggingen over bedrijven in verschillende sectoren en industrieën. Door een pandemie kwam de luchtvaartsector in de problemen, maar in deze tijd doen bouwmarkten het juist heel goed. Het beleggen in verschillende sectoren en industrieën spreidt daarom ook het risico van zulke externe factoren.
 • Tijd: Over het algemeen geldt de vuistregel; hoe korter de termijn, hoe hoger het risico. Op een korte termijn zijn er namelijk vaak fluctuaties in de koers van aandelen. Op een langere termijn worden deze fluctuaties een (stijgende) trend die minder schommelt. Door voor een langere tijd te beleggen verminder je het risico van de grote koersschommelingen op een korte termijn.
 • Een eigen huis is voor veel mensen hun grootste investering. Je denkt er misschien niet op deze manier over na, maar je eigen huis is ook een soort van belegging. Als je alleen je eigen huis als belegging hebt, dan is je spreiding eigenlijk niet zo goed. Al je eigen vermogen zit dan in (de overwaarde van) je huis. Als het slecht gaat met de huizenmarkt heeft dit invloed op je gehele vermogen.
 • Soorten beleggingen: Er zijn veel verschillende soorten beleggingen die je kunt aankopen, zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Aandelen worden vaak als risicovol gezien, terwijl obligaties veiliger worden geacht. Het spreiden over verschillende soorten beleggingen is een erg goede manier om risico’s te verlagen.
 • Spaargeld is naast beleggingen en een eigen huis ook een vorm van vermogen. Het hebben van spaargeld is goed om verschillende redenen. Je hebt het nodig om onverwachte uitgaven te kunnen betalen en om grotere uitgaven in de toekomst te kunnen doen. Hoewel spaargeld onderhevig is aan inflatie, is het niet gevoelig voor de schommelingen op de aandelenbeurzen. Het is daarom goed om een balans te hebben tussen sparen en beleggen.
Verschillende manieren om je beleggingen te spreiden.
Het spreiden van beleggingen kun je op verschillende manieren doen.

Rekenvoorbeeld: de invloed van spreiden op je rendement

De invloed van spreiden op je rendement is zowel positief als negatief. We zullen dit uitleggen aan de hand van twee voorbeelden. We laten het verschil zien tussen investeren in één bedrijf en investeren in twee bedrijven.

Dit zijn slechts simpele voorbeelden. Zoals je in de vorige paragraaf hebt gelezen wil je in de praktijk natuurlijk veel meer spreiden dan in slechts twee bedrijven.

Voorbeeld 1: beleggen in één bedrijf

Als je €1.000 belegt in één enkel bedrijf, dan kan de koers zowel stijgen als dalen. We gaan uit van de volgende twee situaties:

 • Situatie 1: Bedrijf A stijgt met 50%.
 • Situatie 2: Bedrijf A daalt met 50%.

In situatie 1 stijgt de koers van bedrijf A met 50%. Je investering van €1.000 is dan €1.500 waard.

In situatie 2 daalt de koers van bedrijf A met 50%. De €1.000 die je hebt geïnvesteerd is dan nog maar €500 waard.

Tabel met de invloed van beleggingen spreiden op het rendement.
In dit voorbeeld heb €1.500 in de eerste situatie en heb je €500 in de tweede situatie.

Voorbeeld 2: beleggen in twee bedrijven

Stel je belegt in elk van de twee bedrijven (A en B) een bedrag van €500. In dit geval heb je al iets meer spreiding. We gaan uit van de volgende twee situaties:

 • Situatie 1: Bedrijf A stijgt met 50% en bedrijf B daalt met 30%.
 • Situatie 2: Bedrijf A daalt met 50% en bedrijf B stijgt met 30%.

In situatie 1 is de €500 die je in bedrijf A hebt geïnvesteerd nu €750 waard en is de €500 die je in bedrijf B hebt geïnvesteerd nu €350 waard. Het eindvermogen is €1.100 in situatie 1.

In situatie 2 is de €500 die je in bedrijf A hebt geïnvesteerd nu €250 waard en is de €500 die je in bedrijf B hebt geïnvesteerd nu €650 waard. Je eindvermogen is €900 in situatie 2.

Tabel met de invloed van beleggingen spreiden op het rendement.
In dit voorbeeld heb €1.100 in de eerste en heb je €900 in de tweede situatie.

Conclusie: wat doet spreiden met je rendement?

Zoals je in bovenstaande voorbeelden kunt zien heeft spreiden invloed op je rendement. In het eerst voorbeeld doe je niet aan spreiden. De potentiële winsten zijn hierdoor heel hoog (€1.500), maar dit geldt ook voor de potentiële verliezen (€500). Je hebt dus hogere pieken en meer diepere dalen.

In het tweede voorbeeld is er geïnvesteerd in twee verschillende bedrijven. Hierdoor zijn de potentiële winsten lager (€1.100), maar dit geldt ook voor de potentiële verliezen (€900).

Spreiden zorgt er dus voor dat er minder hoge pieken en minder diepe dalen zijn in het rendement. Voor een stabielere performance op een lange termijn is het spreiden van beleggingen dus erg essentieel.

In welke mate spreiden?

Er is helaas geen standaard antwoord op de vraag wat de optimale spreiding is bij beleggen. De mate van spreiden is afhankelijk van hoeveel risico je wil nemen.

Risico kun je op meerdere manieren nemen. Dit kun je doen door slechts in enkele bedrijven te beleggen zoals in het bovenstaande voorbeeld. Bovendien kun je ook risico nemen door alleen aandelen te kopen en geen obligaties of andere soorten beleggingen.

De hoeveelheid risico dat je wil nemen kan afhangen van veel verschillende factoren. Ten eerste ligt het er aan wat voor persoon je bent. Sommige mensen nemen graag hoge risico’s, terwijl anderen helemaal niet graag risico’s nemen. Je kunt voor jezelf nagaan of jij iemand bent die graag risico’s neemt. Als je bereidt bent om veel risico te nemen betekent dit niet dat niet meer hoeft te spreiden. De mate van spreiden kan dan wel veranderen, zoals bijvoorbeeld meer aandelen dan obligaties in je portfolio opnemen.

Daarnaast is leeftijd een grote factor bij de hoeveelheid risico die je kunt nemen. Als je jonger bent, dan heb je meer tijd om een slechte economische periode ‘af te wachten’ dan als je wat ouder bent. Over het algemeen kunnen jongere mensen daarom ook wat meer risico nemen.

Tenslotte kunnen heel veel andere factoren ook meespelen bij het bepalen van de hoeveelheid risico, zoals bijvoorbeeld het hebben van kinderen. Bedenk dus altijd goed wat het beste bij jouw situatie past.

Portfolio strategieën

Het samenstellen van een goede spreiding van je beleggingen kan heel lastig zijn. Het is duidelijk dat je moet spreiden over meerdere bedrijven, landen en industrieën. Dat spreekt vaak nog wel voor zich.

Het wordt echter wat ingewikkelder als je moet bepalen welke verschillende soorten beleggingen je in je portfolio wil hebben en wat de beste verdeling is. Gelukkig voor jou zijn er exact om deze reden portfoliostrategieën bedacht door ervaren beleggers.

Een portfolio strategie is een verdeling van verschillende soorten beleggingen. Zo’n strategie is natuurlijk niet specifiek voor één persoon gemaakt. Het is een algemene strategie met een goede balans tussen de verschillende onderdelen. Er kunnen situaties zijn waarbij de portfolio strategie niet helemaal bij je past. Als je jong erg jong bent (< 30 jaar), dan heeft het bijvoorbeeld over het algemeen niet veel zin om obligaties op te nemen in je portfolio.

Gebruik zo’n portfolio strategie dan ook om beter na te denken over het spreiden van beleggingen. Het is een absolute waarheid die je blind kan volgen.

Golden butterfly

De Golden Butterfly strategie is een eenvoudige strategie met één doel; een redelijke én stabiele performance. Bij de Golden Butterfly wordt de volgende verdeling aangehouden:

 • 20% aandelen: Total Stock Market (S&P 500)
 • 20% aandelen: Small Cap Value (S&P 500)
 • 20% obligaties: Long Term
 • 20% obligaties: Short Term
 • 20% goud

Het eerste wat hierbij opvalt is dat het gedeelte aandelen (40%) volledig in de Amerikaanse markt zit (S&P 500). Dit kan natuurlijk ook vervangen worden door aandelen met een wereldwijde spreiding. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een ETF zoals VWRL of IWDA.

Het idee van dit portfolio is dat het minder schommelingen heeft (lage volatiliteit) en alsnog een redelijk rendement. Het moet in alle fasen van de economie redelijk goed presteren.

 • Economische groei: Aandelen laten je portfolio groeien.
 • Recessie: Korte termijn obligaties en goud zorgen ervoor dat je portfolio niet te hard daalt.
 • Inflatie: Goud wordt vaak gezien als een goed middel om je tegen inflatie te beschermen. Goud wordt namelijk niet minder waard door inflatie, terwijl dit bij geld en aandelen wel gebeurd.
 • Deflatie: Lange termijn obligaties kunnen je beschermen tegen deflatie.

In deze post, waar de performance van 18 verschillende portfolio’s worden vergeleken vanaf 1970, behaalt de Golden Butterfly een rendement van 6% met een standaarddeviatie van 7,8%. Hiermee scoort dit portfolio het beste in de categorie ‘lage volatiliteit, laag rendement’.

De categorie ‘laag rendement’ klinkt misschien een beetje raar. Het is niet heel raar, maar een bewuste keuze. Je levert een beetje rendement in, maar je krijgt er wel een stabielere performance voor terug (lage volatiliteit).

Welke portfolio strategie past bij jou?

Zoals we eerder zeiden is zo’n portfolio strategie niet voor iedereen de beste keuze. Als je rond de 30 bent, dan maakt het (als je er tegen kan) niet zoveel uit dat de markt turbulenter is dan een vlucht door de Bermudadriehoek. Je hebt namelijk alle tijd om recessies uit te zitten en te wachten op betere tijden. Ben je echter dichter bij je pensioenleeftijd, dan wil je wellicht wel een soortgelijk portfolio volgen. Je wil dan wel nog een goede performance behalen, maar je wil niet meer alle kanten op stuiteren.

Een ander portfolio dat werd vergeleken in het eerdergenoemde artikel is een portfolio met 100% aandelen. Dit portfolio scoorde het beste uit alle 18 portfolio’s met een gemiddeld rendement van 7,9%. Het portfolio heeft echter ook een keerzijde. Het heeft een standaarddeviatie van 17%. Dit is 3,9% meer dan het op één na meest turbulente portfolio. Als je bijvoorbeeld wat jonger bent en je bent comfortabel met het risico, dan kan dit portfolio wellicht beter bij je passen. Je haalt hogere rendementen, maar tijdens een slechte economische periode gaan jouw geïnvesteerde vermogen waarschijnlijk ook het meeste zakken.

4 tips voor spreiden van je beleggingen

Hoewel het voor iedereen anders is wat de beste manier is om beleggingen te spreiden, hebben we toch een aantal algemene tips voor je op een rij gezet. Zo zijn we dan ook wel weer.

1. Zorg dat je tegenhangers van elkaar opneemt

Dit is eigenlijk de portfoliostrategie die eerder in dit artikel is behandeld. Zorg ervoor dat je beleggingen in je portfolio opneemt die het goed doen in verschillende situaties. Een klassiek voorbeeld is aandelen en goud. In het verleden is het vaak gebleken dat goud stijgt wanneer aandelen dalen en andersom. Door het beide op te nemen in je portfolio kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van de verschillende economische periodes.

2. Houd rekening met je leeftijd

Het is misschien overbodig om deze nogmaals te benoemen, maar bij het spreiding van je beleggingen is je leeftijd een van de belangrijkste factoren. Met een lange beleggingshorizon kun je over het algemeen meer risico nemen dan met een korte beleggingshorizon.

3. Herbalanceren

Het is helaas niet realistisch om nu een spreiden te bepalen van je beleggingen en dit dan ‘voor altijd’ zo te houden. Het is heel belangrijk om tussendoor te herbalanceren. De wereld om je heen en je persoonlijke situatie veranderen namelijk constant en het is daarom belangrijk om je portfolio aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

4. Doe waar jij je prettig bij voelt

Bij beleggen is er een manier die voor iedereen werkt. Kijk daarom ook naar wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Als je heel veel risico wil nemen of je vindt het echt leuk om zelf verschillende aandelen te kiezen waarin jij potentie ziet dan kun je dat zeker doen. Ben je dan wel bewust van de risico’s die dit met zich meebrengt. Het is namelijk erg lastig om de markt op een lange termijn te ‘verslaan’ als actieve belegger.

Conclusie

Het spreiden van beleggingen is belangrijk om het risico te verlagen. Met een goed gebalanceerd portfolio heb je minder last van extreme uitschieters, zowel naar positief als negatief. Door het spreiden van beleggingen kun je vermogen opbouwen op de lange termijn, zonder teveel risico te lopen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.