Beleggen in goud

Goud, het boegbeeld van rijkdom. Iedereen weet dat goud veel waarde heeft, maar hoe werkt beleggen in goud? Goud is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij beleggen. Toch kiezen veel mensen ervoor om goud op te nemen in hun beleggingsportefeuille. De meningen zijn aardig verdeeld over of dit een goede keuze is.

De geschiedenis van goud

Eigenlijk is het best vreemd dat we zoveel waarde toekennen aan goud, het is tenslotte gewoon een stuk metaal. Goud is slechts 1 van de 118 elementen in het periodiek systeem der elementen. Waarom kozen we voor goud?

Voor het grootste gedeelte komt dit door het praktische nut. Veel andere elementen zijn gasvormig (helium), vloeibaar op kamertemperatuur (kwik), giftig (lood), radioactief (uranium), hoog reactief (natrium) en andere zijn gevoelig voor oxidatie (ijzer). Allemaal niet zo handig als betaalmiddel.

Uiteindelijk kom om je uit bij de edelmetalen, waar onder andere platinum, goud en zilver onderdeel van uitmaken. Veel edelmetalen hebben een heel hoog smeltpunt, waardoor dit 3.000 jaar gelden geen optie was. De techniek was er simpelweg niet om de metalen te smelten.

Goud is schaars genoeg, relatief makkelijk om te smelten, niet gevoelig voor oxidatie en misschien wel het belangrijkste: het glimt heel mooi. In tegenstelling tot andere metalen ziet goud er niet grijs uit, maar heeft het een prachtige kleur, wat rijkdom uitstraalt.

Goud is waardevast

Buiten dat goud glimt heeft het ook andere kenmerken. Goud is namelijk waardevast ten opzichte van valuta’s. De hoeveelheid goud is puur afhankelijk van het goud dat er kan worden gedolven. Je kunt, in tegenstelling tot de euro, niet zomaar goud bijdrukken. Centrale banken drukken ieder jaar extra biljetten bij, waardoor de waarde daalt. Het totale aantal euro’s in de economie is namelijk toegenomen, waardoor de waarde van iedere individuele euro daalt. Prijzen stijgen hierdoor omdat er meer euro’s nodig zijn om tot dezelfde relatieve waarde te komen. Deze stijging van het prijspeil wordt ook wel inflatie genoemd. Het bijdrukken van geld is echter niet de enige oorzaak van inflatie. Het kan ook komen door toegenomen belastingen of door vraag en aanbod.

In het volgende voorbeeld is de gulden naar euro omgerekend. Als je in 1918 een huis kocht voor €15.000, dan is dat vergelijkbaar met een huis van €223.631 in 2018 (internationaal instituut voor sociale geschiedenis). Dit komt omdat er sinds 1918 (bijna) elke jaar inflatie is geweest. Het prijspeil is dus zoveel gestegen dat er nu €223.631 nodig is om tot dezelfde waarde te komen.

Met andere woorden, als je die €15.000 voor 100 jaar had bewaard, kon je er in 2018 nog net een garagebox van kopen. Anderzijds, als je voor die €15.000 goud had gekocht in 1918, dan kon je er in 2018 wel gewoon een huis van kopen. In tegenstelling tot geld komt er niet heel veel goud bij, waardoor goud niet gevoelig is voor inflatie.

Hoe wordt goud gebruikt?

Goud is niet een compleet nutteloos metaal. Super kleine hoeveelheden goud worden gebruikt in bijvoorbeeld smartphones en andere elektronische apparaten. Daarnaast wordt goud ook verwerkt in sieraden en natuurlijk in Goldstrike. Het meeste goud wordt echter puur opgeslagen. Veel centrale banken hebben grote hoeveelheden goud als reserve opgeslagen.

Beleggen in goud

Goud is dus erg waardevol en bovendien niet gevoelig voor inflatie, maar hoe werkt beleggen in goud eigenlijk? Beleggen in goud is niets anders dan goud te kopen in de hoop dat dit later meer waard wordt. Het kan simpelweg het kopen van fysiek goud zijn, maar het is ook mogelijk om te beleggen in goud ETF’s.

Fysiek goud kopen

Het is mogelijk om fysiek goud te kopen. Je kunt die bijvoorbeeld kopen bij Goldrepublic. Fysiek goud kunnen goudklompjes zijn, maar het is ook mogelijk dat het fysiek goud in de vorm van sieraden is. Op deze manier kun je jouw investering zelfs dragen.

Fysiek goud als belegging heeft wel een aantal keerzijdes. Je moet het goud namelijk opslaan in een kluis (bij de bank of thuis), wat geld kost. Als je het goud draagt, kun je het kwijtraken of kan het gestolen worden. Tegen deze risico’s kun je een verzekering afsluiten. Dit kost echter weer geld. Fysiek goud brengt dus allemaal extra risico en kosten met zich mee.

Beleggen in goud ETF’s

Een alternatief van fysiek goud is het kopen van een ETF die de goudprijs volgt. Met een ETF heb je geen echt goud in bezit, maar een belegging die de goudprijs vertegenwoordigt. Hierdoor kun je beleggen in goud, maar je hebt geen last van de nadelen dat fysiek goud met zich meebrengt.

Beleggen in goud versus beleggen in aandelen

Beleggen in goud verschilt op een aantal punten van het beleggen in aandelen. Allereerst is goud voor veel mensen herkenbaar. Je kunt het vasthouden en dragen in de vorm van sieraden. Iedereen weet wat goud is en begrijpt goud. Een aandeel van een bedrijf spreekt veel minder tot de verbeelding.

Goud heeft, in tegenstelling tot aandelen, geen onderliggende waarde. De prijs van goud is voornamelijk afhankelijk van wat iemand er voor wil geven. Als de vraag naar goud toeneemt, stijgt de prijs ook. Als er een nieuwe goudmijn wordt ontdekt, daalt de prijs. Bij aandelen is de prijs voor een deel gebaseerd op de prestaties van het bedrijf en voor de rest op wat men ervoor over heeft. De prijs van goud is volledig gebaseerd op vraag en aanbod.

Een gevolg hiervan is ook dat goud geen geld kan verdienen. Als een bedrijf goed presteert, keert het dividend uit aan de aandeelhouders die meedelen in de winst. Goud maakt geen winst. De enige manier om rendement te behalen met goud is als de prijs van goud omhoog gaat.

Rendement: goud versus aandelen

Wat levert meer op, beleggen in aandelen of beleggen in goud? Dat is moeilijk te zeggen. Over een langere periode lopen de conclusies behoorlijk uit elkaar. Hiervoor is een vergelijking gemaakt tussen de goudprijs en de Wilshire Large Cap (een veelgebruikte benchmark voor de aandelenmarkt).

Als je kijkt naar de laatste 15 jaar, dan heeft goud (+314%) het beter gedaan dan aandelen (+267%). Dit betekent dat als je met €1.000 begon, het eindkapitaal bij goud €3.140 was en bij aandelen €2.670.

Lijngrafiek met het rendement van goud en het rendement van aandelen. Over een periode van 15 jaar levert beleggen in goud en aandelen ongeveer evenveel op.
Goud versus aandelen (Wilshire Large Cap benchmark) over een periode van 15 jaar (augustus 2005 – juli 2020).

Daarentegen wordt het beeld opeens heel anders over een termijn van 30 jaar. Goud presteert (+382%) veel slechter dan aandelen (+1.828%). Deze cijfers betekenen dat €1.000 goud na 30 jaar €3.820 waard was, terwijl hetzelfde bedrag in aandelen maar liefst €18.280 waard was na dezelfde periode.

Lijngrafiek met het rendement van goud en het rendement van aandelen. Over een periode van 30 jaar levert beleggen in aandelen veel meer op dan beleggen in goud.
Goud versus aandelen (Wilshire Large Cap benchmark) over een periode van 30 jaar (augustus 1990 – juli 2020).

Goud als tegenhanger van inflatie en de markt

Eerder hebben we gezien dat goud erg waardevast is ten opzichte van valuta. Inflatie heeft nauwelijks invloed op goud, waardoor goud als belegging een bescherming kan bieden tegen (sterke) inflatie.

Daarnaast kan goud ook een tegenhanger zijn voor de markt. Wanneer er (economische) onzekerheid heerst en de aandelenprijzen dalen, stijgt de prijs van goud vaak. Dit komt omdat goud waardevast is en daarom vaak als een ‘veilige haven’ wordt gezien door beleggers. In tijden van (economische) onzekerheid neemt de vraag naar goud toe, waardoor de prijs stijgt.

Goud voor betere spreiding in je portfolio

Spreiding is altijd nummer één prioriteit bij beleggen. Door aandelen te kopen van verschillende bedrijven, sectoren en landen spreid je de risico’s. Maar wat als de wereldwijde economie in een recessie raakt? Je portfolio kan nog zo’n goede spreiding hebben, maar wat heb je hieraan als de economie in zijn geheel daalt? Door in goud te investeren breng je meer spreiding aan omdat goud als tegenhanger werkt van de markt. Als de gehele economie daalt, is de kans groot dat goud wél stijgt.

Een veel gebruikt voorbeeld van het spreiden van beleggingen is niet al je eieren in één mandje te doen. Verspreid je beleggingen over meerde mandjes, zodat als er één kapot gaat, je niet meteen alles verliest. Dit principe is heel waardevol, maar bij een wereldwijde recessie crasht jouw hele vrachtwagen met alle mandjes erop. Zie beleggen in goud als een mandje met eieren op een andere vrachtwagen.

Wel of niet beleggen in goud?

Zou je wel of niet gaan beleggen in goud? We zetten de voordelen en nadelen nog even op een rijtje.

Waarom zou je wel in goud beleggen?

Een belangrijke reden om wel in goud te beleggen is spreiding. Verdeel je eieren niet alleen over verschillende mandjes, maar zet deze mandjes ook op verschillende vrachtwagens. Goud zit niet vast aan de aandelenmarkt en kan daarom gezien worden als een andere vrachtwagen. Bovendien is goud erg waardevast ten opzichte van valuta, omdat er simpelweg niet zomaar goud bijgedrukt kan worden. Een groot voordeel hiervan is dat goud geen waarde verliest door inflatie.

Waarom zou je niet in goud beleggen?

Goud heeft zelf geen onderliggende waarde. De waarde van goud wordt puur bepaald door vraag en aanbod. Goud verdient dus ook geen geld. Er is bij goud geen sprake van dividend en profiteert daardoor ook niet van het rente-op-rente effect. Bekende belegger en een van de rijkste personen ter wereld, Warren Buffett, belegt precies om deze reden niet in goud. Een van zijn basisregels bij beleggen is dat waarin je in belegt nuttig is en inkomsten gegenereerd. Hoewel het rendement van goud ten opzichte van aandelen erg ligt aan de periode die je vergelijkt, is de prijs van goud alleen afhankelijk van vraag en aanbod.

Conclusie

Net zoals met alle beleggingen is spreiding hier ook de belangrijkste afweging. Het zal nooit verstandig zijn om je hele vermogen in goud te investeren, maar een klein deel als tegenhanger van de aandelenmarkt en inflatie kan zeker een goede aanvulling zijn op je beleggingen.

Kortom, krijg geen goudkoorts maar blijf gewoon nadenken. Zet alle voordelen en nadelen tegenover elkaar voordat je gaat beleggen in goud.

Wellicht vind je ons artikel over zilver ETF’s ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.