10 Lessen van investeerder Warren Buffett

Warren Buffett, ook wel ‘The Oracle of Omaha’ genoemd, zit al bijna 80 jaar in de beleggingswereld. Hij heeft zijn vermogen vanuit niks opgebouwd door te handelen in aandelen. Met deze 10 lessen kun je zijn wijsheid ook gebruiken in je eigen leven.

Wie is Warren Buffett?

Warren Buffett is misschien wel de meest bekende belegger ter wereld. Enige tijd is hij hierdoor ook de rijkste man ter wereld geweest. Hij heeft een enorm imperium van bedrijven opgebouwd, puur door te handelen in de aandelen. Hij begon als kleine jongen (11 jaar) al met investeren.

Warren Buffett is een erg intelligente man. Hij is extreem goed met getallen en hij leest zo’n 5 à 6 uur per dag, vaak jaarverslagen van bedrijven en andere documenten. Hierdoor heeft hij keer op keer aandelen van de juiste bedrijven kunnen selecteren en aankopen.

Met een leeftijd van 90 jaar heeft hij inmiddels meer dan 100 miljard dollar bij elkaar gekregen. Meer dan 30 miljard van dit bedrag heeft hij aan de ‘Bill & Melinda Gates foundation’ geschonken in de vorm van aandelen van zijn bedrijf. Hierdoor staat ook het grootste gift aan een goed doel op zijn naam.

10 lessen van Warren Buffett

Van zo’n succesvolle belegger is er natuurlijk eindeloos veel te leren. We hebben 10 lessen van Warren Buffett op een rij gezet. Hiermee kun jij ook leren hoe je geld kunt verdienen met beleggen.

1. Be fearful when others are greedy and by greedy when others are fearful

We zullen meteen beginnen met de misschien wel meest bekende uitspraak van Warren Buffett: ‘Be fearful when others are greedy and by greedy when others are fearful’.

Dit principe gaat al jaren op in de beleggingswereld. Wanneer de taxichauffeur of iemand anders die normaal niet met beleggen bezig is begint over een bepaald aandeel, dan is het zaak om daar ver van weg te blijven. Wanneer anderen namelijk hebberig worden en mee willen liften op de trend, dan is het vaak al te laat.

Andersom geldt het principe ook. Als iedereen bang is, bijvoorbeeld tijdens kredietcrisis, dan is het juist een goed moment om aankopen te doen. Aandelen zijn in dat geval vaak ondergewaardeerd. Je kunt aandelen of bedrijven dan voor minder kopen dan ze eigenlijk waard zijn.

2. Koop met de intentie om nooit meer te verkopen

Volgens Warren Buffett kun je het beste aandelen kopen met de intentie om deze nooit meer te verkopen. Koop dus aandelen van bedrijven die nu goede dingen doen en dit in de toekomst zullen blijven doen.

Een van de bedrijven waar hij veel in heeft geïnvesteerd is Coca-Cola. Hij kocht zijn eerste aandelen in 1988 en heeft sindsdien alleen maar meer aandelen bijgekocht. Hij heeft nog nooit aandelen van Coca-Cola verkocht.

“Our favorite holding period is forever.” – Warren Buffett
Author

3. Investeer in wat je kent

De keuze voor Coca-Cola brengt ons bij het volgende punt: investeer alleen in wat je kent.

Warren Buffett belegt alleen in bedrijven die hij zelf kent. Ondanks dat ze erg goed presteren zit hij ook (bijna) niet in Tech-bedrijven. Als je ergens in wil beleggen, doe er dan onderzoek naar. Bekijk zo objectief mogelijk of jij het een goede investering vindt.

Luister ook niet blindelings naar andere mensen. Advies kan handig zijn, maar maak geen beslissingen puur op basis van het advies van anderen. Luister dus ook niet naar die ene collega als die zegt ‘dat je echt in bitcoin moet investeren’.

“Risk comes from not knowing what you’re doing.” – Warren Buffett
Author

4. Indexfondsen zijn het meest logisch voor de meeste beleggers

Ondanks dat Warren Buffett zijn vermogen heeft verdiend door het beleggen in losse aandelen, zegt hij dat indexbeleggen het best is wat een gewone belegger kan doen.

Met indexbeleggen investeer je in veel verschillende bedrijven, vaak meer dan duizend. Hierdoor is je spreiding erg goed. Een realistisch rendement bij beleggen is rond de 7% per jaar.

Hij belegt in veel minder bedrijven, maar de strategie is vergelijkbaar. Hij koopt namelijk ook aandelen om deze ‘voor altijd’ te houden. Indexbeleggen is ook een buy & hold strategie.

Het enige verschil tussen wat Warren Buffett doet en indexbeleggen is dat Warren Buffett veel minder spreiding heeft. Hierdoor kan het rendement hoger zijn als je de juiste bedrijven selecteert.

Heb je niet de kennis en tijd om precies de juiste bedrijven te selecteren, dan is indexbeleggen makkelijker. Je investeert simpelweg in de gehele index.

Dit is ook de reden dat Warren Buffett dit adviseert aan de gewone belegger.

5. Leef met minder dan je hebt

Ondanks dat Warren Buffett een van de rijkste mensen ter wereld is, geeft hij niet heel veel geld uit. Behalve de 30 miljard aan het goede doel dan. Warren Buffett woont nog steeds in het huis dat hij in 1958 kocht.

Hij gaat bovendien elke dag ontbijten bij McDonalds, meer Amerikaans wordt het niet, en neemt dan het goedkope menu als resultaten die ochtend slecht waren. Hij neemt een iets duurder menu als het een goede dag was op de beurs.

Leven met minder dan je hebt is een van de belangrijkste lessen voor het opbouwen van vermogen. Het geld dat je niet uitgeeft, kun je namelijk investeren.

6. Tijd maakt het meeste geld

Warren Buffett zegt dat tijd het meeste geld voor je verdient. Als je het dividend dat je ontvangt opnieuw investeert, dan gaat dit geld in de toekomst ook rendement opleveren. Dit principe van samengestelde rente/rendement heet het rente-op-rente effect. Door het rente-op-rente effect groeit vermogen exponentieel.

Door op tijd te beginnen en een lange adem te hebben kun je een groot vermogen opbouwen. Warren Buffett begon op zijn 11e en is inmiddels 90 jaar. In al die tijd heeft het rente-op-rente effect vermogen voor hem gegenereerd.

“The biggest thing in making money is time. You don’t have to be smart, you just have to be patient”. – Warren Buffett
Author

7. Begin op tijd

Aangezien het opbouwen van vermogen lang duurt, kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Tijd is het meest belangrijke dat je hebt. Warren Buffett begon zelf op zijn 11e met investeren.

Warren Buffett plaatste als kind al kauwgombal-automaten in verschillende winkels en bouwde zijn eerste klein bedrijfje. Het geld dat hij ermee verdiende, investeerde hij in meer kauwgomballenautomaten. Uiteindelijk is het ‘kauwgombal-geld’ een deel van de basis geworden van zijn huidige fortuin.

“Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.” – Warren Buffett
Author

8. Neem geen emotionele beslissingen

Veel mensen zijn emotioneel over beleggen. Ze kopen aandelen op gevoel en durven als het aandeel in waarde daalt niet hun verlies te nemen. Dit is allemaal heel erg logisch en natuurlijk, maar niet goed voor je rendement.

Probeer bij beleggen daarom zo rationeel en objectief mogelijk te zijn. Als er emoties aan te pas komen dan ga je beslissingen maken die niet in je voordeel werken.

“If you’re emotional about investments, you’re not going to do well. You might have feelings about the stock but the stock doesn’t have feelings about you.” – Warren Buffett
Author

9. Investeer in jezelf

Warren Buffett heeft veel goede investeringen gedaan in zijn leven, maar hij zegt dat investeren in jezelf het beste is dat je kunt doen. Door te investeren in jezelf leer je bepaalde skills die zich later ruim terugbetalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan presenteren of onderhandelen.

10. Reputatie

Je kunt dit eigenlijk samenvatten tot het eerlijk verdienen van je geld. Een goede reputatie kan zich ruim terugbetalen. Door de goede reputatie van Warren Buffett lukt het hem om de bank ‘Salomon Brothers’ overeind te houden na een groot schandaal.

Deze bank had de regels voor het handelen van staatsobligaties overtreden en de Amerikaanse overheid stond op het punt om Solomon Brothers te sluiten. Warren Buffett nam de rol van voorzitter en CEO op zich voor een salaris van $1 en loste het vertrouwensprobleem op.

“It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.” – Warren Buffett
Author

Conclusie

Hopelijk ben je wijzer geworden van deze lessen van Warren Buffett. Door deze lessen toe te passen kun je zelf ook een betere belegger worden. Welke les heeft jouw ogen geopend?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.