<

Geld verdienen met beleggen? Ontdek de beste strategie

Beginnen met beleggen is niet altijd even makkelijk. Je hebt namelijk veel verschillende manieren hoe je geld kunt verdienen met beleggen. Ontdek waar je op moet letten en wat de beste strategie is om geld te verdienen met beleggen.

Hoe kan je geld verdienen met beleggen?

Geld verdienen met beleggen, hoe werkt dit precies? Vooral als je wil beginnen met beleggen kun je vaak door de bomen het bos niet meer zien. Naast de opties die hier besproken worden kun je ook nog denken aan andere vormen van investeren zoals crypto of vastgoed. Omdat dit geen directe link heeft met de aandelenmarkt worden deze manieren niet meegenomen in dit artikel.

Aandelen en obligaties

De meest voorkomende manier is het beleggen in aandelen of obligaties. Door te beleggen in aandelen koop je een klein stukje van een bedrijf. Als het bedrijf meer waard wordt, dan geldt dit ook voor jouw stukje. Daarnaast delen bedrijven vaak de winst met de aandeelhouders. Deze winstuitkering heet dividend.

Met obligaties leen je geld uit aan bedrijven of overheden. Hiervoor ontvang je een rentepercentage dat van tevoren is afgesproken. Dit wordt couponrente genoemd. Je obligatie kan echter wel meer of minder waard worden. Dit ligt vooral aan hoe de rente zich ontwikkelt. Obligaties hebben een bepaalde looptijd. Aan het einde van de looptijd krijg je het uitgeleende bedrag weer terug.

Beleggingsfondsen en ETF’s

Het is mogelijk om aandelen en obligaties los te kopen, maar je kunt deze ook kopen via een beleggingsfonds of ETF. In dat geval kun je in één keer aandelen of obligaties kopen van veel verschillende bedrijven. Op deze manier kun je zorgen voor een betere spreiding van je geld.

Een ETF volgt een bepaalde index. Dit kan bijvoorbeeld de wereldeconomie zijn, maar ook de technologiesector in de Verenigde Staten. De ETF probeert deze index niet te verslaan, maar deze te spiegelen. Hierdoor zijn de kosten van een ETF vaak lager dan de kosten van een beleggingsfonds.

Beleggingsfondsen zijn net als ETF’s ook mandjes met aandelen of obligaties. Een beleggingsfonds kan actief of passief worden beheerd. Actieve beleggingsfondsen proberen betere prestaties te behalen dan de markt / index. Passieve beleggingsfondsen volgen net als ETF’s een bepaalde index en proberen deze ook niet te verslaan.

Derivaten

Ten slotte zijn er ook derivaten. Dit zijn beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de waarde van aandelen en obligaties. Verschillende soorten derivaten zijn futures, opties en CFD’s.

Met derivaten is het mogelijk om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Derivaten hebben echter een heel hoog risico en zijn daarom ongeschikt voor vrijwel alle particuliere beleggers. Meer dan de helft van de particuliere beleggers verliest geld met derivaten.

Hoeveel geld kun je verdienen met beleggen?

Zoals we net hebben gezien zijn er veel verschillende manieren om geld te verdienen met beleggen. De hoeveelheid geld die je kunt verdienen met beleggen hangt af van hoeveel risico je wil nemen.

Zo simpel is het eigenlijk. Hoe hoger het risico, hoe hoger het potentieel rendement én het potentieel verlies. Maximaal risico nemen is dus niet aan te raden omdat je dan veel kunt verliezen. Je moet dus eigenlijk op zoek gaan naar de hoeveelheid risico die bij jou past.

Aandelen zijn over het algemeen risicovoller dan obligaties. Dit betekent echter niet dat obligaties risicoloos zijn. Door te beleggen in zowel losse aandelen als obligaties neem je namelijk redelijk veel risico. Als het bedrijf waarin je hebt belegd failliet gaat, dan ben je namelijk in één keer alles kwijt. Het is daarom beter om te spreiden over meerdere bedrijven, sectoren en regio’s.

Spreiden kun je het makkelijkst doen met een beleggingsfonds of ETF. Hiermee kun je in één keer in soms wel duizenden verschillende bedrijven beleggen. Met de juiste ETF beleg je in één keer in meerdere bedrijven in verschillende sectoren over de hele wereld. Door deze spreiding verklein je de kans op veel verlies, maar verklein je ook de kans op heel veel winst. Je gaat hierdoor dus meer een gemiddeld rendement krijgen, wat helemaal niet verkeerd is overigens.

Zoals we net hebben gezien kun je ook beleggen in derivaten. Hiermee kun je veel geld verdienen. Deze producten zijn echter zo complex en risicovol dat het niet aan te raden is om hierin te beleggen als particuliere belegger.

Kun je snel geld verdienen met beleggen?

Het antwoord op de vraag of je snel geld kunt verdienen met beleggen is dus ja, met de nadruk op kunnen. Als je snel geld kunt verdienen, dan kun je ook snel geld verliezen.

Door te beleggen in losse aandelen of in derivaten kun je heel snel veel geld verdienen. Je moet daarvoor wel betere prestaties behalen dan de markt / index. Als jij denkt dat je de markt kunt verslaan, kijk dan eerst even naar de volgende cijfers.

Uit onderzoek is gebleken dat particuliere beleggers gemiddeld minder goed presteren dan de benchmark. Met deze benchmark wordt de index bedoeld die wordt gevolgd bij een passieve beleggingsstrategie. Hierbij kun je denken aan beleggen in passieve beleggingsfondsen of ETF’s, ook wel indexbeleggen genoemd. Bedenk je daarbij dat uit onderzoek van de AFM blijkt dat risicovolle beleggers vaker denken dat ze bovengemiddeld goede beleggers zijn.

Daarnaast heeft de AFM ook onderzocht wat de prestaties zijn van fondsbeheerders die beleggingsfondsen actief beheren ten opzichte van beheerders die een beleggingsfonds passief beheren. De conclusie van dit onderzoek is dat het voor deze professionele beleggers heel moeilijk is om de index te verslaan over een langere periode. Sommige professionele beleggers lukt het één of twee jaar, maar het lukt niemand om beter te presteren over een lange periode.

We kunnen dus stellen dat snel geld verdienen met beleggen niet is weggelegd voor de meeste particuliere beleggers. Wat is dan de beste strategie voor de gewone belegger?

De beste strategie om geld te verdienen met beleggen

Je hebt veel kunnen lezen over de risico’s van beleggen en het feit dat het als particuliere belegger vaak niet mogelijk is om extreem goede resultaten te behalen. Is dit erg? Nee helemaal niet. We laten je zien waarom je helemaal niet ontevreden hoeft te zijn met een gemiddeld rendement.

De economie groeit gemiddeld gezien met 7% per jaar. Dit lijkt misschien niet veel, maar het wordt duidelijker wanneer je een voorbeeld ziet.

Bij 100 euro beleggen per maand heb je na een periode van 30 jaar een vermogen van €122.709. Dit terwijl je inleg in deze tijd slechts €36.000 is geweest. Je hebt dus €86.709 aan rendement.

Vlakdiagram met 100 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €122.709.

Dit rendement is zo hoog omdat profiteert van compound interest. Albert Einstein noemde dit effect, ook wel het rente-op-rente effect genoemd het achtste wereldwonder.

Het effect werkt simpel. Het rendement dat je de eerste 10 jaar maakt, levert de 20 jaar daarna ook weer rendement op. Dat rendement maakt ook weer rendement enzovoorts.

Het is dus helemaal niet zo gek om een gemiddeld rendement van 7% te behalen. Tijd is je grootste vriend. Dus hoe eerder je begint, hoe groter het effect.

Tip: zelf compound interest berekenen met onze handige rekenmachine.
Author

Indexbeleggen als beste strategie

Om de risico’s te spreiden beleggen veel mensen daarom in de gehele wereldeconomie. Op deze manier hoeven ze niet na te denken over welke bedrijven of sectoren goed gaan presteren. Ze volgen toch de wereldindex.

Deze passieve beleggingsstrategie waarmee je een index volgt wordt indexbeleggen genoemd. Dit kan door middel van een passief beleggingsfonds of een ETF. Indexbeleggen is vaak goedkoper doordat de beleggingen passief worden beheerd. Dit is mooi meegenomen aangezien kosten een grote impact kunnen hebben op je rendement.

Met indexbeleggen vermijd je grote dalen, maar zul je ook nooit extreem hoge rendementen behalen. Over een lange periode levert dit echter wel het meeste op omdat de meeste mensen de index niet kunnen verslaan.

Kleine disclaimer, dit betekent niet dat je beleggingen bij indexbeleggen nooit in waarde zullen dalen. Als de wereldeconomie in een slechtere periode komt, wat regelmatig gebeurt, dan zal de waarde van jouw beleggingen ook dalen.

Juist door de goede spreiding hoef je in zo’n geval echter niet in paniek te raken. Je loopt namelijk niet het risico dat het bedrijf waarin je hebt belegd failliet gaat, want je heb in duizenden bedrijven belegd. Als de economie weer aantrekt dan zal de waarde van jouw beleggingen ook weer stijgen.

Conclusie

Geld verdienen met beleggen kan dus op veel verschillende manieren. Voor de meeste beleggers levert de passieve beleggingsstrategie indexbeleggen, waarbij je een breed gespreide index volgt, het meeste rendement op.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.