<

Wat is het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds?

ETF’s en beleggingsfondsen, je hoort deze termen waarschijnlijk regelmatig voorbijkomen. Wat is eigenlijk het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds? We zetten vier belangrijke verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen op een rij.

Naast de verschillen is er ook een belangrijke overeenkomst tussen ETF’s en beleggingsfondsen te benoemen. Laten we daarmee beginnen.

Belangrijke overeenkomst

Het is helemaal niet gek dat het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds niet altijd helemaal duidelijk is. ETF’s en beleggingsfondsen hebben naast verschillen namelijk ook een belangrijke overeenkomst.

De grote overeenkomst tussen een ETF en beleggingsfonds is spreiding. Binnen een ETF en beleggingsfonds vallen namelijk meerdere bedrijven, soms wel duizenden. Dit is mooi, want hiermee verklein je jouw risico’s.

Voorgevel van de failliete winkelketen V&D.

Mocht één van de bedrijven waarin je belegt failliet gaan (V&D), in een schandaal verwikkelt raken (Volkswagen) of worden getroffen door externe factoren (KLM door het Coronavirus), dan verlies je een groot deel van je geld en bij een faillissement zelfs alles.

Bij een ETF en een beleggingsfonds heeft de prestaties van één bedrijf een kleine invloed op de totale prestaties van je beleggingen. Dit komt doordat er slechts een klein deel van je vermogen is geïnvesteerd in dat ene bedrijf.

Het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds

Wat is precies het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds? Een ETF en beleggingsfonds verschillen van elkaar op vier grote punten. Om een goede keuze te maken tussen een ETF en een beleggingsfonds is het goed om deze punten in het achterhoofd te houden.

1. Actief versus passief beheer

Een van de grootste verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen is de manier van beheren. Beleggingsfondsen worden actief beheerd, terwijl ETF’s vooral passief worden beheerd.

Vroeger waren er alleen beleggingsfondsen omdat de technologie die nodig is voor ETF’s simpelweg nog niet bestond. Een beleggingsfonds is een verzameling van verschillende beleggingen die over het algemeen actief beheerd wordt door een fondsbeheerder. Deze fondsbeheerder doet aankopen en verkopen van beleggingen om zo’n hoog mogelijk rendement te behalen. De fondsbeheerder zal dus kijken naar trends in de markt en overige signalen om in te schatten welke beleggingen het goed gaan doen in de toekomst. Een fondsbeheerder probeert dus betere prestaties te behalen dan gemiddeld. Als de markt gemiddeld 7% rendement oplevert, dan wil de fondsbeheerder een hoger rendement halen.

ETF’s volgen daarentegen de markt / index. Als de markt groeit met 7% dan, volgt de ETF dit zo precies mogelijk. Bij deze passieve strategie van indexbeleggen wordt er geen moeite gedaan om de markt te verslaan, zoals bij een beleggingsfonds. Een ETF heeft dus ook geen fondsbeheerder en wordt niet actief beheerd. Een computer houdt het portfolio in balans zodat het de markt als het ware spiegelt.

2. Rendement ETF en beleggingsfonds

Het klinkt misschien gek, maar actief beheerde beleggingsfondsen presteren over het algemeen minder goed dan passief beheerde ETF’s.

Sterker nog, uit een onderzoek van Morningstar kwam naar voren dat in de Verenigde Staten 29% van de beleggingsfondsen beter presteerden dan de S&P 500 index. Dit is een verzameling van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Wereldwijd is het iets positiever: 40% van de beleggingsfondsen presteerde beter dan de index in 2019. Een interessante toevoeging hierbij is dat van de beleggingsfondsen die in 2019 beter presteerden dan de index, slechts 12% beter presteerden in 2018.

Slechts 40% van actief beheerde beleggingsfondsen presteerden beter dan de markt in 2019.
Author

Je kunt jezelf dus afvragen wat de reden is dat deze beleggingsfondsen beter presteren. Gezien bovenstaande cijfers ziet het er niet naar uit dat de fondsbeheerders structureel goede resultaten kunnen halen ten opzichte van de index, maar wat is hier de reden van?

De belangrijkste reden waarom de meeste beleggingsfondsen het niet consistent beter doen dan de index zijn de kosten. Als het actief beheren van een beleggingsfonds 2% kost, dan moet de fondsbeheerder het minimaal 2% beter dan de index doen om hetzelfde rendement te halen. De fondsbeheerder staat dus al met 1 – 0 achter.

3. Kleine kosten, grote impact

Veel ETF’s hebben lopende kosten van 0,20%, terwijl beleggingsfondsen al snel op 1,5% zitten. Een procent verschil zul je denken, boeiend. Het is best wel boeiend, als je kijkt naar wat dit verschil met het rendement doet op een langere termijn.

Als de kosten 0,20% zijn, maak je bij een investering van van €10.000 over een periode van 25 jaar €48.344 aan rendement. De kosten die je hebt gemaakt zijn €1.227.

Bij 1,5% kosten behaal je over dezelfde periode slechts een rendement van €35.292. De kosten die je hebt gemaakt zijn ook veel hoger, namelijk €7.562.

Staafdiagram met het verschil in kosten bij het beleggen in een ETF en in een beleggingsfonds.

Zoals je kunt zien is het verschil in kosten (€6.335) minder dan het verschil in rendement (€13.052). Het overige verschil (€6.717) is het rendement is dat je nooit hebt behaald. Omdat je in de eerste jaren minder rendement hebt gemaakt door de hogere kosten, heeft dit geld alle overige jaren geen rendement meer kunnen maken door middel van het rente-op-rente effect.

Kleine kosten kunnen dus een grote impact hebben en zijn een erg belangrijk verschil tussen een ETF en beleggingsfonds. Fondsbeheerders moeten dus zowel de hogere kosten, als het gemiste rendement ‘goedmaken’ om de markt te kunnen verslaan.

4. Verhandelbaarheid ETF en beleggingsfonds

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Deze naam geeft al iets weg over de verhandelbaarheid van een ETF. In het Engels heet de aandelenbeurs namelijk stock exchange. Simpel gezegd, een plek waar aandelen worden verhandeld (exchanged). ETF’s zijn net als losse aandelen de hele dag verhandelbaar als de beurs open is. In Nederland is dit doordeweeks van 09:00 – 17:30.

In tegenstelling tot ETF’s zijn beleggingsfondsen slecht één keer per dag verhandelbaar. De prijs van beleggingsfondsen wordt dus ook maar één keer per dag vastgesteld. Dit wordt vaak aan het einde van de dag gedaan door de fondsbeheerder van het beleggingsfonds.

Samenvatting: het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds

Wanneer je gaat kiezen tussen een ETF of beleggingsfonds dan kun je met een aantal verschillen rekening houden. We hebben ze even voor je opgesomd.

 ETFBeleggingsfonds
BeheerPassiefActief
RendementHoger*Lager*
KostenLagerHoger
VerhandelbaarheidGehele dagEén keer per dag
*Slechts 40% van de beleggingsfondsen presteerden beter dan de markt (ETF’s) in 2019.

Conclusie: wat is beter?

Wat is een beter beleggingsproduct; een ETF of beleggingsfonds? Het belangrijkste om rekening mee te houden bij beleggen zijn de kosten en daardoor ook het rendement. Door het actieve beheer bij beleggingsfondsen worden de kosten hoger, waardoor het rendement lager wordt.

Hoewel beide beleggingsproducten een goed onderdeel kunnen zijn van een gespreide beleggingsportefeuille, zal het rendement op een lange termijn waarschijnlijk hoger zijn bij ETF’s.

Gezien ETF’s meer voordelen hebben dan beleggingsfondsen, is dit een beter beleggingsproduct. Ben je het hier mee eens, of juist niet?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.