<

Wat is de beste goud ETF om aan te kopen in 2022?

In goud beleggen is momenteel erg populair. Logisch, want de goudprijs is de afgelopen jaren hard gestegen. Wellicht wil jij ook instappen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Veel mensen willen geen fysiek goud kopen omdat hier best veel nadelen aan zitten. Je moet het namelijk ergens opslaan en verzekeren. Een manier om toch van de grondstof goud te profiteren, zonder het zelf in bezit te hebben, is via een goud ETF. Maar wat is eigenlijk de beste goud ETF? Door een overvloed aan ETF’s kan de goede ETF kiezen lastig zijn. Geen zorgen, we zetten een paar goede opties voor je op een rij.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Wat is een goud ETF?

Met een grondstoffen ETF kun je beleggen in verschillende grondstoffen, zoals koffie, olie of goud.

Door te beleggen in een goud ETF kun je investeren in de goudmarkt zonder zelf fysiek goud te bezitten. De koers van de ETF gaat dan mee op de goudprijs. Je kunt daarnaast ook beleggen in bedrijven die iets met de goudmarkt te maken hebben. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die goud mijnen.

Goud is altijd genoteerd in de Amerikaanse dollar.
Author

Belangrijk om te weten is dat goud internationaal genoteerd is in de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat de koers van de dollar invloed heeft op de goudprijs. Ze zijn omgekeerd van elkaar afhankelijk. Daarmee wordt bedoeld dat als de dollar daalt, de goudprijs stijgt en als de dollar stijgt de goudprijs daalt.

Beleggen in goud

Waarom zou je beleggen in goud? In tegenstelling tot een bedrijf maakt goud geen winst. Goud verdient geen geld, het kan alleen maar meer of minder waard worden door middel van vraag en aanbod. Daarentegen kun je wel investeren in bedrijven die goud mijnen. Deze bedrijven kunnen wél winst maken en de koers van de aandelen staat min of meer los van de goudprijs.

Beleggen in de goudprijs wordt vaak gebruikt om een portfolio meer te balanceren. Als de economie slecht presteert, dan gaat de goudprijs vaak omhoog. Dit komt omdat investeerders goud zien als een veilige haven. Goud is namelijk erg waardevast en het is niet gevoelig voor inflatie. Bij een slechte economie stijgt de vraag naar goud, waardoor de prijs ook stijgt. Als je goud opneemt in je portfolio, daalt niet je gehele portfolio tijdens een recessie, maar worden de klappen enigszins opgevangen door het goud.

Overigens staat het niet vast dat de goudprijs stijgt als de markt daalt en andersom. In het verleden is dit echter wel vaak gebleken en daarom wordt goud op deze manier gebruikt door investeerders. In het verleden behaalde resultaten zijn echter geen garantie voor de toekomst.

Soorten goud ETF’s

Je kunt verschillende redenen hebben om te investeren in een goud ETF, maar het is van tevoren wel handig om te weten in welke soort goud ETF je wil beleggen. Je kunt grofweg twee soorten goud ETF’s onderscheiden. De eerste soort richt zich op de goudprijs en de andere soort richt zich meer op bedrijven die goud mijnen. Om te weten in welke ETF je wil investeren is het belangrijk om de verschillen te bekijken.

Goudprijs ETF’s stijgen in waarde als de goudprijs stijgt, en dalen in waarde wanneer de goudprijs daalt. Als je investeert in deze ETF’s dan beweegt je vermogen mee met de goudprijs. Als de goudprijs daalt, neemt je vermogen af. Wanneer de goudprijs stijgt, neemt je vermogen toe. Zo simpel is het.

Buldozer die goud aan het mijnen is.

Naast ETF’s die zicht richten op de goudprijs zijn er ook Goudmijn ETF’s. In een goudmijn ETF zitten verschillende bedrijven die goud mijnen. Natuurlijk heeft de goudprijs invloed op deze bedrijven. De bedrijven kunnen namelijk alleen goud mijnen als de prijs hoog genoeg is. Als de prijs van goud lager is dan de kosten van het mijnen, kunnen deze bedrijven niks met hun kapitaal dat in de grond zit. De aandelen van bedrijven die goud mijnen hoeven echter niet altijd mee te bewegen met de goudprijs. Er zijn veel andere factoren die ook invloed kunnen hebben op de aandelenprijs. Als er bijvoorbeeld een groot ongeluk gebeurt in een mijn of medewerkers van het bedrijf gaan staken, dan kan dit ook grote invloed hebben op de koers van het bedrijf. Dit heeft dan niks te maken met de prijs van goud.

Waarom beleggen in een goud ETF?

Veel mensen beleggen in een goudprijs ETF omdat ze dan geen fysiek goud hoeven te kopen. Aan fysiek goud zitten namelijk best veel nadelen, zoals dat je het ergens moet opslaan, verzekeren en dat je het kwijt zou kunnen raken. Bovendien is het best een gedoe om het op te laten sturen of het ergens op te gaan halen. Met een goud ETF kun je alsnog investeren in goud, zonder deze ongemakken te hebben.

Door te beleggen in een goudmijn ETF kun je jouw geld heel gemakkelijk spreiden over meerdere bedrijven. Je hoeft dan niet allemaal losse aandelen te kopen van elk individueel bedrijf. In plaats daarvan koop je aandelen van veel verschillende bedrijven door één enkel aandeel van een ETF te kopen. Hierdoor verlaag je het risico omdat als één bedrijf in de ETF failliet gaat, dit wordt opgevangen door de overige bedrijven. Bovendien heb je minder transactiekosten omdat je veel minder transacties doet.

Beste goud ETF: goudprijs

De meeste goud ETF’s volgen de goudprijs. De ETF’s (Exchange Traded Funds) die de goudprijs volgen zijn vaak ETC’s (Exchange Traded Commodities).

In principe volgen zowel ETF’s als ETC de onderliggende waarde (goud).Toch zit er wel een verschil tussen ETF’s en ETC’s. Bij ETF’s ben je deels eigenaar, terwijl je bij ETC’s een schuldbewijs hebt.

Hoewel ETF’s en ETC’s hetzelfde doel hebben (de goudprijs volgen), brengt het beleggen in ETC’s dus andere risico’s met zich mee ten opzichte van ETF’s. Het is goed om je hier bewust van te zijn.

Invesco Physical Gold ETC (SGLD)

Invesco Physical Gold ETC is een ETF die de goudprijs volgt. De ISIN-code is IE00B579F325. Dit is een unieke code waarmee je de ETF kunt opzoeken bij je broker.

Met een belegd vermogen van meer dan 15 miljard dollar is het de grootste goud ETF die je in Europa kunt aankopen. De lopende kosten van deze ETF zijn met 0,15% per jaar aan de lage kant.

De beheerders van de ETF slaan het goud fysiek op. Dit betekent dat er wel een onderpand is voor je schuldbewijs (ETC).

XETRA-Gold ETC (4GLD)

De tweede goud ETF die de goudprijs volgt is XETRA-Gold ETC. Ook dit is weer een ETC. De ISIN-code is DE000A0S9GB0.

Het belegde vermogen van deze ETF is iets lager dan dat van SGLD, namelijk 13 miljard dollar. De kosten van deze ETF zijn 0,36% per jaar.

Ook bij 4GLD wordt er fysieke goud aangehouden als onderpand voor het schuldbewijs (ETC).

Beste goud ETF: goudmijn

In de markt zijn er minder goudmijn ETF’s te onderscheiden dan goudmijn ETF’s. Toch hebben we de twee beste uitgekozen. De twee die hier staan zijn beide onderdeel van VanEck. De eerste richt zich op grote goudmijn bedrijven en de tweede op opkomende bedrijven.

VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX)

VanEck Vectors Gold Miners ETF vertegenwoordigt de grootste goudmijnbedrijven ter wereld. De ISIN-code van deze ETF is IE00BQQP9F84.

Met een kapitaal van ruim 900 miljoen is dit ook een van de grootste ETF’s die zich richt op bedrijven die goud mijnen.

Een keerpunt van deze ETF is wel dat de twee grootste bedrijven die zijn opgenomen in de ETF samen al 29% van het totale kapitaal vertegenwoordigen. In totaal zitten er 56 verschillende bedrijven in deze ETF. Je hebt daarom nog steeds een betere spreiding met deze ETF dan wanneer je losse aandelen zou kopen.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,53% per jaar, wat aan de hoge kant is voor een ETF.

VanEck Vectors Junior Gold Miners (GDXJ)

VanEck Vectors Junior Gold Miners richt zich ook op bedrijven die goud mijnen. De ISIN-code is IE00BQQP9G91. Het verschil met GDX is dat GDXJ deze de focus legt op opkomende bedrijven.

Het gaat dus om veel kleine bedrijven die ook meer groeipotentieel hebben. Daarbij moet gezegd worden dat het risico ook hoger is omdat het niet zeker is of deze bedrijven wel gaan groeien.

Met 97 bedrijven die in de ETF zitten is het risico echter behoorlijk gespreid. Het totale kapitaal van deze ETF is ruim 500 miljoen dollar en de lopende kosten zijn ongeveer gelijk aan de andere goudmijn ETF, namelijk 0,55% per jaar.

Wat is de beste goud ETF?

Om te bepalen wat de beste goud ETF is, moet je eerst voor jezelf beslissen wat je belangrijk vindt. Wil je een ETF kopen die zich richt op de goudprijs of een ETF waarin bedrijven die goud mijnen vertegenwoordigd zijn?

Bij het kiezen van een ETF kun je kijken naar verschillende kenmerken. Het belangrijkste om naar te kijken zijn de kosten van de ETF. Je betaalt deze kosten jaarlijks, dus als ze relatief hoog zijn kan dit bedrag behoorlijk oplopen. Dit kan dus grote impact hebben op je rendement.

 SGLD4GDLGDXGDXJ
Soort ETFGoudprijsGoudprijsGoudmijnGoudmijn
ISIN-codeIE00B579F325DE000A0S9GB0IE00BQQP9F84IE00BQQP9G91
Grootte15 miljard13 miljard900 miljoen500 miljoen
Kosten0,15%0,36%0,53%0,55%
Samenvatting beste goud ETF.

Conclusie: de beste goud ETF

Wat de beste goud ETF is voor jou hangt dus af van verschillende factoren. Er is niet één beste goud ETF te noemen, maar bovenstaande vier ETF’s zijn allemaal goede keuzes. Welke voor jou de beste is hangt af van jouw wensen. Hopelijk kun je nu wel een betere keuze maken uit alle verschillende mogelijkheden.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.