Beleggen in een grondstoffen ETF: waar op letten?

Een grondstoffen ETF kan een goede aanvulling zijn op een beleggingsportefeuille. Het beleggen in grondstoffen is echter niet zonder risico’s. In dit artikel bespreken we waar je op kunt letten wanneer je wil beleggen in grondstoffen ETF’s. Daarnaast noemen we ook een aantal voorbeelden van grondstoffen ETF’s.

Wat is een grondstoffen ETF?

Met een grondstoffen ETF kun je de index van een bepaalde grondstof volgen. Populaire grondstoffen waarin veel wordt belegd zijn olie en goud.

Je kunt over het algemeen vier hoofdcategorieën onderscheiden bij het beleggen in grondstoffen. Dit zijn energie, landbouw, metalen en veeteelt.

Wanneer je in een grondstoffen ETF belegt dan profiteer je van prijsstijgingen van deze grondstof. Bij een dalende prijs maak je echter verlies. Je gokt er daarom op dat de prijs van een grondstof omhoog gaat.

De prijs van een grondstof is afhankelijk van vraag en aanbod. Daarom wordt de prijs onder andere beïnvloed door bepaalde gebeurtenissen. Denk hierbij aan een conflict, natuurramp of een nieuwe doorbraak in technologie. Het is afhankelijk van de grondstof waardoor de prijs wordt beïnvloed.

Hoe werkt een grondstoffen ETF?

Belangrijk om te weten is dat grondstoffen ETF’s vaak worden gestructureerd als ETC’s. ETC staat voor Exchange Traded Commodity. Als het om grondstoffen gaat dan worden de termen ETF en ETC vaak door elkaar gebruikt.

We snappen dat dit verwarrend kan worden. We zullen daarom kort het belangrijkste verschil uitleggen.

Bij ETF (Exchange Traded Fund) word je deels eigenaar van de onderliggende waarde. Dit kunnen bedrijven zijn, maar ook een bepaalde grondstof. De beheerders maken vaak gebruik van futures bij ETF’s. Hierdoor hoeven ze de grondstof niet fysiek aan te schaffen.

Een ETC (Exchange Traded Commodity) volgt een bepaalde grondstof. ETC’s zijn schuldbewijzen die vergelijkbaar zijn met obligaties. Doordat ETC’s een schuldbewijs zijn ben je niet deels eigenaar van de onderliggende waarde.

Grondstoffen ETF’s en ETC’s hebben beide hetzelfde doel, namelijk het volgen van een bepaalde grondstof. Ze zijn echter wel anders gestructureerd. Hierdoor heb je bij ETC’s ook andere risico’s dan bij ETF’s. Het is goed om je hier bewust van te zijn.

Voor meer informatie hierover kun je terecht in ons artikel over ETF’s vs ETC’s.

Voordelen van een grondstoffen ETF

De eerste reden is dat je voor een betere spreiding kunt zorgen. De prijs van grondstoffen is niet verbonden aan de koers van aandelen. Hierdoor kunnen grondstoffen omhoog gaan wanneer de aandelenmarkt in een dip zit.

Goud wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om voor meer stabiliteit te zorgen in een portefeuille. In het verleden heeft goud namelijk vaak een tegenovergestelde trend laten zien ten opzichte van aandelen.

De tweede reden is dat het beleggen in grondstoffen ook kan zorgen voor bescherming tegen inflatie. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat er een positieve relatie is tussen grondstoffen en inflatie. Dat betekent dat wanneer de inflatie omhoog gaat, de prijs van grondstoffen dit waarschijnlijk ook doet.

De laatste reden is dat een grondstoffen ETF het makkelijk maakt om in grondstoffen te beleggen. Zoals we eerder hebben gezegd maken veel grondstoffen ETF’s gebruik van futures. Dit is vaak de enige manier om te beleggen in grondstoffen.

Futures zijn echter complexe beleggingsproducten en daarom niet geschikt voor de gemiddelde belegger. Door te beleggen in een grondstoffen ETF hoef je als belegger zelf niet te leren hoe je in futures moet handelen.

Nadelen van een grondstoffen ETF

Het eerste nadeel van beleggen in een grondstoffen ETF is dat grondstoffen, in tegenstelling tot bedrijven, zelf geen waarde toevoegen. In tegenstelling tot het bedrijf Microsoft, verdient de grondstof suiker geen geld. De koers van een grondstoffen ETF is daarom volledig gebaseerd op vraag en aanbod.

Doordat de prijs van grondstoffen volledig afhankelijk is van vraag en aanbod, is het beleggen in grondstoffen risicovol. De prijs kan namelijk door veel verschillende factoren worden beïnvloed. Denk hierbij aan pandemieën, natuurrampen of gewapende conflicten. De prijs van grondstoffen is daarom moeilijk te voorspellen.

Ten tweede kun je veel risico lopen wanneer je een groot gedeelte van je vermogen belegt in één grondstoffen ETF. Over het algemeen hebben ETF’s een goede spreiding.

Wanneer je echter in een grondstoffen ETF belegt die slechts één grondstof volgt, dan valt dit voordeel weg. In dat geval ben je namelijk volledig afhankelijk van die ene grondstof. Gelukkig zijn er ook grondstoffen ETF’s waar je in één keer belegt in verschillende grondstoffen. In het volgende kopje noemen we ook een aantal voorbeelden van zulke ETF’s.

Voorbeelden grondstoffen ETF’s

Sommige ETF’s volgen een bepaalde grondstof. Dit kan bijvoorbeeld olie, goud, gas, zilver, koffie of hout zijn. Daarnaast zijn er ook grondstoffen ETF’s die bestaan uit een verzameling van meerdere grondstoffen.

In welke grondstoffen ETF je wil beleggen dat is natuurlijk aan jou. We zullen wel een aantal voorbeelden van grondstoffen ETF’s noemen, zodat je kunt kijken hoe een grondstoffen ETF er precies uit ziet.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal grondstoffen ETF’s.

Grondstoffen ETFISINSoort ETFKosten
WisdomTree Broad CommoditiesGB00B15KY989Olie, gas, diesel, graan, sojabonen, meel, mais, sojaolie, koper, aluminium, zink, nikkel, goud, zilver suiker, koffie, katoen, koeien en varkens.0,49%
Invesco Physical Gold ETCIE00B579F325Goud0,15%
iShares Global Timber & Forestry UCITS ETFIE00B27YCF74Hout0,65%
WisdomTree Coffee ETFGB00B15KXP72Koffie0,49%
WisdomTree Brent Crude Oil ETFIE00BVFZGD11Olie0,26%
Lyxor Commodities Refinitiv/CoreCommodity CRB TR UCITS ETFLU1829218749Aluminium, benzine, cacao, gas, goud, graan, koffie, koeien, koper, katoen, olie, mais, nikkel, sinaasappelsap, sojabonen, suiker, varkens en zilver.0,35%
WisdomTree Natural GasGB00B15KY104Gas0,49%
WisdomTree Sugar ETFGB00B15KY658Suiker0,49%

Conclusie

Met een grondstoffen ETF is het dus mogelijk om voor een betere spreiding te zorgen en jezelf te beschermen tegen inflatie. Bovendien is het door grondstoffen ETF’s niet nodig om te leren hoe je moet handelen in futures.

De nadelen van grondstoffen ETF’s zijn dat de prijs erg volatiel kan zijn, omdat deze volledig is gebaseerd op vraag en aanbod. Daarnaast loop je het risico op een minder goede spreiding wanneer je belegt in een grondstoffen ETF die slechts één grondstof volgt.

Wil je meer informatie over het beleggen in ETF’s? Bekijk dan ook onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.