<

ETF vs ETC: 3 belangrijkste verschillen

Exchanged Traded Fund (ETF) is voor veel mensen die met beleggen bezig zijn een bekend begrip. Het begrip Exchange Traded Commodity (ETC) is daarentegen wat minder bekend. Vaak worden de termen ETF en ETC ook door elkaar gebruikt. Er zijn echter belangrijke verschillen die onder andere invloed hebben op het risico dat je loopt als belegger. Daarom kijken we naar ETF vs ETC om het verschil duidelijker te maken.

Samenvatting: ETF vs ETC

We zullen de belangrijkste verschillen tussen een ETF en een ETC kort voor je samenvatten. Verder in dit artikel kun je een uitgebreidere uitleg vinden.

  1. Juridische structuur. Bij ETF’s ben je voor een deel eigenaar van de onderliggende waarde (vaak aandelen). Bij ETC’s heb je een schuldpapier, maar ben je zelf geen eigenaar. Dit betekent dus ook dat ETF’s en ETC’s andere risico’s met zich meebrengen.
  2. Spreiding. ETF’s bevatten vaak honderden, soms wel duizenden, bedrijven. Met een ETC beleg je meestal in één grondstof. Hierdoor is de spreiding bij ETC’s minder goed.
  3. Tracking error. Doordat ETC’s de index volgen door middel van futures is de tracking error vaak lager dan bij ETF’s.

Wat is een ETF en een ETC?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is waarschijnlijk het meest bekend bij de meeste mensen. Met een ETF beleg je in een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX (Nederland) of de S&P 500 (Verenigende Staten).

Door te beleggen in een ETF kun je met een relatief klein bedrag investeren in honderden, soms wel duizenden, bedrijven die in de index zitten.

ETC staat voor Exchange Traded Commodity. Met een ETC volg je ook een bepaalde index, maar deze is op een grondstof gericht. Denk hierbij aan bekende grondstoffen zoals goud en olie, maar je kunt ook beleggen in suiker of koffie.

Het voordeel van een ETC is dat je kunt beleggen in een bepaalde grondstof zonder deze zelf aan te moeten kopen en op te slaan. Wanneer het over grondstoffen ETF’s gaat, dan zijn dit vaak eigenlijk ETC’s. Zoals eerder gezegd worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.

ETF vs ETC: 3 belangrijkste verschillen

Zoals net benoemd is een ETC eigenlijk een ETF die zich richt op een bepaalde grondstof. Het is alleen kort door de bocht om dit te zeggen, daarom gaan we nog wat dieper in op de belangrijkste verschillen tussen een ETF en een ETC.

ETF vs ETC: juridische structuur en risico

Het meest belangrijke verschil tussen een ETF en ETC is de juridische structuur. Dit heeft namelijk invloed op het risico dat je loopt.

Wanneer je investeert in een ETF dan word je ook deels eigenaar van de onderliggende waarde (vaak aandelen). De beheerder van de ETF koopt de aandelen of koopt een future op de aandelen. Hierdoor komen de aandelen daadwerkelijk in bezit van jou als belegger.

Bij een ETC zit dit anders. Een ETC is een schuldpapier, wat lijkt op de structuur van obligaties. Dit betekent dat de beheerder van de ETC geen grondstoffen of futures aankoopt. Soms zijn er wel fysieke grondstoffen aanwezig als onderpand voor het schuldpapier.

Deze juridische structuur brengt dus ook andere risico’s met zich mee. Bij een ETC heb je het risico dat de uitgever van het schuldpapier (ETC) failliet gaat. In dat geval verliest de ETC haar hele waarde.

Soms heb je echter geen keuze omdat er alleen ETC’s beschikbaar zijn. In dat geval kun je kiezen voor ETC’s met de fysieke grondstof als onderpand. Dit onderpand kan dan worden gebruikt om je investering veilig te stellen wanneer de uitgever van de ETC failliet gaat.

ETF vs ETC: spreiding

ETF’s staan erom bekend dat je op een makkelijke manier voor een goede spreiding kunt zorgen. Bij de meeste ETF’s kun je in één keer in honderden, soms wel duizenden, bedrijven beleggen. Hierdoor word je minder afhankelijk van elk individueel bedrijf.

Bij een ETC valt dit voordeel weg. Je belegt namelijk meestal slechts in één grondstof. Van een goede spreiding is in de meeste gevallen dus geen sprake. Het is echter wel mogelijk om te beleggen in een ETC met meerdere grondstoffen. In dat geval heb je een iets betere spreiding.

ETF vs ETC: tracking error

Het laatste verschil tussen een ETF en ETC dat we benoemen is de tracking error. Een tracking error geeft eigenlijk aan hoe goed een ETF of ETC de index volgt.

Een ETC heeft vaak een lagere tracking error dan een ETF. Voor het volgen van de index worden namelijk meestal futures gebruikt bij een ETC. Hierdoor is het niet nodig om fysieke aandelen of grondstoffen aan te kopen en kun je index nauwkeuriger volgen.

Dit is vergelijkbaar met het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF. Een synthetische ETF heeft ook een lagere tracking error dan een fysieke ETF omdat de index wordt gevolgd door middel van futures.

Conclusie

We hebben in dit artikel het verschil tussen een ETF en ETC besproken. Het belangrijkste verschil is dus de juridische structuur. Hierdoor is het risico bij een ETC anders dan bij een ETF. Daarnaast zijn er ook nog verschillen qua spreiding en tracking error.

Wellicht vind je ons artikel over het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.