Wat is een leveraged ETF?

Met een leveraged ETF kun je het rendement van een index versterken, zowel positief als negatief. In dit artikel kijken hoe dit precies werkt en waar je op kunt letten. Bovendien noemen we ook een aantal voorbeelden van leveraged ETF’s.

Wat is een leveraged ETF?

Een leveraged ETF is een ETF waarmee je met een hefboom kunt beleggen. Dit betekent dat zowel de winst als het verlies worden versterkt.

Een hefboom kan bijvoorbeeld x2 of x3 zijn. Wanneer de koers van de ETF dan met 5% stijgt, dan stijgt de leveraged ETF met 10% of 15%.

Andersom werkt dit natuurlijk ook. Wanneer de koers daalt dan gaat het ook x2 of x3. Bij een daling van 5% daalt de ETF dus met 10% of 15%.

Door het beleggen in een leveraged ETF kun je dus meer winst of verlies maken met een kleinere inleg. Bij het beleggen van €1.000 in een leveraged ETF x2 beleg je op papier dus eigenlijk met €2.000.

In de onderstaande grafiek hebben we het koersverloop van twee leveraged ETF’s en één ‘normale’ ETF gevisualiseerd.

Lijngrafiek met de koersen van een normale ETF en twee leveraged ETF's. De koersen van de leveraged ETF's schommelen veel heftiger.

Het is in de bovenstaande grafiek duidelijk te zien dat de koersen van de leveraged ETF’s veel meer schommelen dan bij de ETF zonder hefboom. Logischerwijs is het effect groter bij de x3 leveraged ETF ten opzichte van de x2 leveraged ETF.

Hoe wordt een leveraged ETF gemaakt?

De hefboom wordt bij leveraged ETF’s gecreëerd door middel van derviaten (opties en futures). Door middel van deze producten wordt het rendement van de betreffende index versterkt.

Hierbij wordt er niet gekeken naar de lange termijn, maar bij de meeste leveraged ETF’s wordt er per dag gekeken. Daarom staat er bij veel leveraged ETF’s ook ‘daily’ in de naam. Dit betekent dat er naar de dagelijkse koerswijzigingen wordt gekeken.

Beleggen in een leveraged ETF

Beleggen met een hefboom brengt altijd risico’s met zich mee. De potentiële winst is hoger, maar het potentiële verlies ook.

Daarnaast zijn de lopende kosten van een leveraged ETF vaak hoger dan van een ETF die geen gebruik maakt van een hefboom. De opties waarmee de hefboom wordt gecreëerd kosten namelijk ook geld.

Bovendien worden leveraged ETF’s vaak gebruikt om te beleggen op de korte termijn. Over het algemeen is het meer risicovol om op de korte termijn te beleggen doordat de economie dan nog minder voorspelbaar is dan normaal.

Doordat leveraged ETF’s vaak worden gebruikt om te beleggen op de korte termijn hebben transactiekosten ook een grotere impact op je rendement. Het vinden van een goedkope ETF broker is daarom extra belangrijk bij het beleggen in leveraged ETF’s.

Voorbeelden van leveraged ETF’s

Veel leveraged ETF’s zijn varianten op bestaande ETF’s / indexen. Zo kun je bijvoorbeeld met een leveraged ETF beleggen in de S&P 500 index.

WisdomTree S&P 500 3x Daily Leveraged ETF (IE00B7Y34M31)

De eerste leveraged ETF die we bespreken is een ETF die de S&P 500 index volgt. De dagelijkse resultaten worden alleen keer drie gedaan.

Omdat de hefboom elke dag wordt toegepast zijn de jaarlijkse rendementen ook niet precies keer drie ten opzichte van een ETF die de S&P 500 volgt.

In de onderstaande tabel hebben we het rendement van deze ETF (onderaan) vergeleken met het rendement van VUSA, een ETF die de S&P 500 ook volgt. Deze cijfers komen van Morningstar.

Het rendement van een S&P 500 ETF zonder leverage en een leveraged S&P 500 ETF.

Zoals je kunt zien is het rendement soms flink hoger, maar soms ook flink lager. De periode 2015 tot 2022 was ook een bovengemiddeld goede economische periode, dus daar heeft de leveraged ETF ook extra van kunnen profiteren.

WisdomTree NASDAQ 100 3x Daily Leveraged ETF (IE00BLRPRL42)

De tweede leveraged ETF volgt de Nasdaq 100. Ook bij deze ETF is de hefboom weer keer drie.

Laten we het rendement van deze ETF ook vergelijken met het rendement van een andere de Nasdaq ETF. We gebruiken hiervoor de Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS ETF (IE0032077012).

Het rendement van een Nadaq ETF zonder leverage en een leveraged Nasdaq ETF.
Bron: Morningstar.

Ook hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de periode 2015 tot 2022 een bovengemiddeld goede periode was. Dit betekent dat de leveraged ETF ook extra voordeel heeft gehad ten opzichte van een reguliere ETF.

Leveraged ETF in combinatie met een inverse ETF

Een inverse ETF is een ander soort ETF waarmee er op de korte termijn gespeculeerd kan worden. De koers van de ETF beweegt in dat geval in tegenovergestelde richting met de koers van de index.

Inverse en leveraged worden soms ook gecombineerd bij ETF’s. Dit betekent dat het rendement in tegenovergestelde richting gaat en daarnaast ook nog eens wordt versterkt.

In de onderstaande grafiek zie je het voorbeeld uit het begin van dit artikel. We hebben alleen inverse toegevoegd aan de leveraged ETF’s.

Lijngrafiek met de koersen van een normale ETF en twee leveraged / inverse ETF's. De koersen van de leveraged / inverse ETF's schommelen veel heftiger en in tegenovergestelde richting van de normale ETF.

De koers wordt dus versterkt en beweegt in de tegenovergestelde richting van de index.

Op dag 15 hebben we gerekend met een rendement van +2%. Doordat het een leveraged + inverse ETF is wordt het rendement dus -4% en -6%.

Op dag 25 was het rendement daarentegen -2%. De leveraged + inverse ETF had daarom een rendement van +4% en +6%.

Conclusie

Met een leveraged ETF is het dus mogelijk om het rendement te versterken, zowel positief als negatief.

Doordat leveraged ETF’s zich richten op de korte termijn brengen deze ETF’s extra risico met zich mee. Ook de lopende kosten van leveraged ETF’s zijn vaak hoger dan van reguliere ETF’s.

Investeren in een leveraged ETF lijkt dus meer op speculeren dan beleggen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.