Wat is een inverse ETF?

Met een inverse ETF kun je een index in tegenovergestelde richting volgen. Een positief rendement wordt dan een negatief rendement, en andersom natuurlijk. In dit artikel kijken we hoe dit precies werkt en waar je op kunt letten. Ook laten we een voorbeeld zien van een inverse ETF.

Wat is een inverse ETF?

Een inverse ETF is een ETF waarmee je de index in de tegenovergestelde richting kunt volgen.

Normaal gesproken volg je met een ETF een bepaalde index. Dit kan bijvoorbeeld de MSCI World index zijn. Het rendement van de ETF komt grotendeels overeen met de index.

Bij een inverse ETF maakt jouw ETF winst wanneer de index verliest maakt en andersom. Alle bewegingen van de index worden dus in tegenovergestelde richting gekopieerd.

Met een inverse ETF kun je dus short gaan op een index. Je kunt er dus op gokken dan de index gaat dalen, waardoor jouw ETF wel stijgt.

In de onderstaande grafiek hebben we het koersverloop van een inverse ETF ten opzichte van een ‘normale ETF’ gevisualiseerd. Zoals je ziet spiegelt de inverse ETF de index precies in tegenovergestelde richting.

Lijngrafiek met de koersen van een normale ETF en een inverse ETF. De koers van de inverse ETF loopt in precies tegenovergestelde richting van de normale ETF.

Hoe wordt een inverse ETF gemaakt?

Door middel van derivaten (opties en futures) wordt ervoor gezorgd dat het rendement van de ETF tegenovergesteld is van het rendement van de index.

Er wordt bij een inverse ETF gekeken naar de dagelijkse resultaten van de index. Daarom staat er ook vaak ‘daily’ in de naam van de ETF. Inverse ETF’s worden daarom meestal gebruikt om te beleggen op de korte termijn.

Beleggen in een inverse ETF

Voordat je begint met het beleggen in een inverse ETF is het handig om een aantal dingen te weten.

Allereerst brengt het beleggen in een inverse ETF meer risico met zich mee.

Over het algemeen gaat de economie namelijk vaker omhoog dan omlaag. Daarom levert beleggen in een brede index (ofwel de wereldeconomie) op de lange termijn ook een positief rendement op.

Door te beleggen in een inverse ETF profiteer je van dalingen, maar die komen in het algemeen dus minder vaak voor dan stijgingen.

Daarnaast zijn de lopende kosten van inverse ETF’s vaak ook hoger dan de kosten van reguliere ETF’s. Dit komt doordat de derivaten (opties en futures) ook betaald moeten worden.

Voorbeeld van een inverse ETF

We laten een voorbeeld van een inverse ETF zien zodat we deze kunnen vergelijken met een reguliere ETF.

Hieronder kun je een voorbeeld zien van een inverse ETF die de S&P 500 index volgt.

Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF

De eerste inverse ETF die we bespreken is een ETF die de S&P 500 index in tegenovergestelde richting volgt. Het rendement wordt dagelijks bekeken, dit zie je ook aan de naam van de ETF.

Doordat het rendement dagelijks wordt bekeken zijn de jaarlijkse rendementen ook niet precies tegenovergesteld van elkaar.

Hieronder kun je het rendement zien van deze inverse ETF en een andere S&P 500 ETF, namelijk de Vanguard S&P 500 ETF. De cijfers komen van Morningstar.

Het rendement van een S&P 500 ETF zonder inverse en een inverse S&P 500 ETF.

Zoals je ziet presteert de inverse ETF minder goed wanneer de S&P 500 een positief rendement laat zien. En andersom natuurlijk.

De periode 2015 tot 2022 was een bovengemiddeld positieve periode voor de S&P 500. Dit betekent dus ook dat de inverse ETF van deze index het in die periode slecht heeft gedaan.

Inverse ETF in combinatie met een leveragd ETF

Met een leveraged ETF kun je beleggen met een hefboom. Het resultaat van de index (zowel positief als negatief) wordt dan versterkt. Je hebt in dat geval dus hogere pieken en diepere dalen.

Leveraged wordt bij ETF’s ook vaak gecombineerd met inverse. Het resultaat van de index wordt in dat geval dus in tegenovergestelde richting versterkt.

Neem als voorbeeld dat je een leveraged / inverse ETF hebt met een hefboom van x3. Wanneer de index met 5% stijgt dan daalt de ETF met -15%.

In de onderstaande grafiek hebben we een hefboom toegevoegd aan het voorbeeld van de inverse ETF dat we aan het begin van dit artikel hebben laten zien. We hebben zowel een hefboom van keer twee als keer drie gevisualiseerd.

Lijngrafiek met de koersen van een normale ETF en twee leveraged / inverse ETF's. De koersen van de leveraged / inverse ETF's schommelen veel heftiger en in tegenovergestelde richting van de normale ETF.

Zoals je ziet hebben kleine koersveranderingen in de index (groene lijn) een grote impact op de koers van de leveraged / inverse ETF’s (rode en blauwe lijn).

Op dag 15 was het rendement van de index +2%. Door de leveraged/inverse ETF wordt het rendement dan -4% en -6%.

Op dag 25 is het precies andersom. Het rendement van de index is dan -2%, waardoor de leveraged/inverse ETF’s een rendement krijgen van +4% en +6%.

Conclusie

Je kunt met een inverse ETF de index dus op een tegenovergestelde manier volgen.

Bij inverse ETF’s ligt de focus wel op de korte termijn, wat extra risico met zich mee kan brengen. Ook zijn de kosten vaak hoger dan bij het alternatief zonder inverse.

Investeren in een inverse ETF lijkt daarom ook meer op speculeren dan beleggen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.