<

Het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF / tracker

Wanneer je gaat beleggen in ETF of tracker kom je er vroeg of laat achter dat er twee soorten ETF’s bestaan; fysieke en synthetische. Wat is het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF? Het is goed om dit te begrijpen voordat je begint met beleggen in ETF’s.

Beleggen in ETF’s

Door de vele voordelen van ETF’s is het beleggen in ETF’s / trackers is de laatste jaren steeds populairder geworden. Met ETF’s kun je een index volgen. Dit kan een specifieke index zijn, zoals de technologiesector in Japan. Daarnaast kan het ook een erg brede index zijn, zoals de wereldeconomie.

Het beleggen in ETF’s is een passieve vorm van beleggen. Omdat je hiermee een index volgt wordt het beleggen in ETF’s ook wel indexbeleggen genoemd.

Doordat het beleggen in ETF’s zo populair is geworden, is er ook heel veel keuze. Om een betere keuze te maken kun bij het kiezen van een ETF letten op een aantal factoren. Het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF is één van.

Wat is een fysieke ETF / tracker?

Met een fysieke ETF wordt een tracker bedoeld die zelf daadwerkelijk aandelen aankoopt. Als er 1.000 verschillende bedrijven in de index zitten, dan heeft de fysieke ETF deze ook (bijna) allemaal in bezit.

Dit betekent dat er erg veel transacties zijn. Als er een bedrijf uit de index wordt verwijderd of juist wordt toegevoegd, dan verkoopt of koopt de ETF deze aandelen ook. Daarnaast veranderen de verhoudingen tussen bedrijven in de ETF ook constant. Zit er deze maand 2% Apple in de ETF, dan is dit de volgende maand misschien 2,5%.

Door het grote aantal transacties is een fysieke ETF vaak duurder. Niet zo duur als een actief beheerd beleggingsfonds, maar het kan wel iets schelen ten opzichte van een synthetische ETF.

Daarnaast is het voor een fysieke ETF vaak moeilijker om de index precies te volgen. De tracker is in principe een replica van de index en het lukt niet altijd om deze 1-op-1 te kopiëren. Hierdoor kan er een tracking error optreden. Dit is het verschil tussen de ETF en de index.

Soms laten de beheerders van een ETF een kleine tracking error expres ontstaan omdat ze daarmee transactiekosten besparen. Ze kunnen de kosten van de ETF dan een beetje verlagen. Dit kan een goede keuze zijn aangezien de kosten van beleggen vaak een grote impact hebben op het rendement.

Wat is een synthetische ETF / tracker?

Een synthetische ETF is een tracker die zelf geen aandelen aankoopt. De beheerders van de synthetische ETF willen echter wel de index volgen. Ze gebruiken daarvoor een financiële constructie genaamd ‘swap’. Dit is eigenlijk een ruilcontract. Ze spreken met een derde partij af dat zij het rendement uit de index ontvangen, zowel positief als negatief.

Door deze constructie loop je het risico dat de derde partij niet meer aan hun verplichtingen kan voldoen. Vaak is de tegenpartij een bank of een andere financiële instelling met behoorlijk veel kapitaal. Bovendien is er ook strenge wetgeving om zulke constructies te reguleren. Toch is het risico wel iets hoger dan bij fysieke ETF’s.

Als het risico iets hoger is, waarom bestaan synthetische ETF’s / tackers dan? Dit komt omdat er in sommige markten slechts een aantal bedrijven zitten die niet erg liquide zijn. Een fysieke replica maken van zo’n markt kan heel erg duur worden. In sommige gevallen is het zelfs onmogelijk. Door middel van synthetische ETF’s kun je dus in markten beleggen die normaal gesproken onbereikbaar zouden zijn.

Doordat synthetische ETF’s geen aandelen kopen en verkopen kunnen synthetische ETF’s de index beter volgen dan fysieke ETF’s. Ze ontvangen namelijk het rendement van de index door middel van de swap constructie. Het risico op een tracking error is daardoor veel lager.

Daarnaast zijn de kosten van een synthetische ETF vaak lager. Het niet constant doen van aankopen en verkopen scheelt veel transactiekosten ten opzichte van fysieke ETF’s.

Het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF in één overzicht

Om het makkelijk voor je te maken zetten we het verschil tussen een fysieke en een synthetische ETF overzichtelijk bij elkaar. Graag gedaan.

 Fysieke ETFSynthetische ETF
Aandelen in bezitJaNee
RisicoLagerHoger
KostenHogerLager
Tracking errorHogerLager
Aantal indexenMinderMeer
Het verschil tussen een fysieke ETF en een synthetische ETF.

Door de ruilconstructie loop je dus iets meer risico met een synthetische ETF, maar daarentegen kun je wel in specifieke markten beleggen wat normaal niet mogelijk zou zijn. Daarnaast zijn de kosten en de tracking error lager bij een synthetische ETF.

Fysieke ETF’s komen overigens veel vaker voor dan synthetische ETF’s. Dit kun je zien in een onderzoek van Vanguard.

Een staafdiagram met de verhouding tussen fysieke en synthetische ETF's in verschillende regio's van de wereld.
Hoe vaak komt een fysieke of synthetische ETF voor per regio?

Is een fysieke of synthetische ETF beter?

Is een fysieke of synthetische ETF beter? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Als je in sommige indexen wil beleggen dan kun je niet om synthetische ETF’s heen. In deze indexen kun je alleen beleggen met een synthetische ETF / tracker. In dat geval is de keuze makkelijk.

Voor indexen waarbij zowel een fysieke als een synthetische ETF mogelijk is wordt de keuze al wat moeilijker. Het antwoord zal vooral afhangen van hoe risicovol jij het tegenpartij risico vindt. Als je dit als een enorm risico ziet kun je wellicht beter in een fysieke ETF investeren.

Vind je het niet zo’n probleem dat de ETF / tracker zelf geen aandelen in bezit heeft, dan kun je wellicht voor een synthetische ETF gaan. Dit kan leiden tot een lagere tracking error en lagere kosten. Let wel op, een synthetische ETF hoeft echter niet per definitie lagere kosten te hebben.

Hoe herken je een fysieke of synthetische ETF?

Elke ETF heeft een document met de zogenoemde essentiële beleggersinformatie. In dit document kun je alle belangrijke informatie over een ETF / tracker opzoeken.

Laten we Amundi MSCI Emerging Markets UCITSETF (AEEM) als voorbeeld nemen. Dit is een synthetische ETF die zich richt op opkomende markten.

In de onderstaande afbeelding zie je dat er wordt beschreven dat er een indirecte replicatie plaatsvindt door het gebruiken van een swap. In de essentiële beleggersinformatie van een fysieke ETF zal worden beschreven dat het volgen van de index gebeurt door middel van een fysieke replicatie.

Screenshot van de essentiële beleggingsinformatie van ETF, waarbij het gedeelte waar je een fysieke ETF kunt herkennen rood is gemaakt.

Bij welke broker ETF’s kopen?

We snappen dat het lastig kan zijn om de juiste broker te vinden voor het beleggen in ETF’s. Daarom hebben we verschillende ETF brokers voor je op een rij gezet. We hebben deze brokers geselecteerd op twee hoofdpunten; de kosten en het aanbod. Aan de hand hiervan kun je voor jezelf bepalen wat de beste ETF broker is voor jou.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen een fysieke en synthetische ETF is dus of de beheerders van de ETF de aandelen daadwerkelijk in bezit hebben. Dit heeft een effect op het risico, tracking error en op de kosten. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van een ETF te kijken of het een fysieke of synthetische ETF is. Naar welke soort ETF of tracker gaat jouw voorkeur uit?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.