Beleggen in een AEX ETF / tracker: waar kun je op letten?

Voor Nederlanders is de AEX natuurlijk een bekende index. Je kunt apart beleggen in alle losse bedrijven van de AEX, maar je kunt dit ook doen via een ETF. In dit artikel laten we je zien waar je op kunt letten wanneer je wil beleggen in een AEX ETF. Daarnaast geven we twee voorbeelden van ETF’s die de AEX volgen.

Beleggen in een AEX ETF / tracker

De AEX is een index met de 25 grootste bedrijven van Nederland. In vergelijking met andere indexen, zoals de FTSE All-World of de MSCI World index, is dit een erg kleine index. Deze andere indexen bevatten namelijk duizenden bedrijven.

Waarom zou je dan toch beleggen in een AEX ETF / tracker? De reden is simpel. Nederlanders beleggen graag in de ‘eigen markt’. Als dit niet het geval zou zijn, waarom zou je dan in de Nederlandse lokale markt (AEX) beleggen en niet in de nationale index van Uganda of Zwitserland?

Dit roept meteen een vraag op. Is het wel verstandig om te beleggen in een AEX ETF?

Is beleggen in een AEX ETF verstandig?

Een van de grootste voordelen van een ETF is dat je snel voor een goede spreiding kunt zorgen. Wanneer je belegt in een AEX ETF dan beleg je echter in slechts 25 bedrijven. De bedrijven van de AEX zijn bovendien bijna in Nederland gevestigd.

Hierdoor verlies je dus eigenlijk de kracht van een ETF. Je hebt namelijk niet echt een goede spreiding door alleen in AEX ETF te beleggen. Dit hebben we ook beschreven in ons artikel over de hoogste en laagste stand van de AEX ooit.

Een AEX ETF / tracker kan wel een onderdeel zijn van een goed gespreide ETF portefeuille, maar het is niet verstandig om het een erg groot deel te laten zijn.

Voor andere ETF’s kun je bijvoorbeeld kijken naar wereldwijde ETF’s. Deze ETF’s bevatten veel meer bedrijven en hebben een betere geografische spreiding dan een AEX ETF.

Ten slotte was het rendement van de AEX historische gezien gemiddeld zo’n 6,49% per jaar, terwijl het gemiddeld rendement van de MSCI World index in dezelfde periode ongeveer 10,88% was.

Bovendien was het rendement in slechtste jaar van de MSCI World -37,2%, terwijl het rendement van de AEX toen -52,32% was. Door het kleine aantal bedrijven is de AEX veel volatieler dan grotere indexen.

Welke AEX ETF’s / tracker zijn er?

Je kunt uit twee verschillende AEX ETF’s kiezen. We zullen deze hieronder kort bespreken. Daarna kijken we wat de beste AEX ETF is.

iShares AEX UCITS ETF

De eerste AEX ETF die we in dit artikel benoemen is de iShares AEX UCITS ETF. Zoals de naam aangeeft is dit een ETF van iShares. Een afkorting die ook voor deze ETF wordt gebruikt is IAEX.

De ISIN-code van deze ETF is IE00B0M62Y33. Dit is een unieke code waar je een ETF aan kunt herkennen. Zo weet je altijd of je de juist ETF hebt bij je broker.

Aan deze code kun je ook zien dat IAEX in Ierland is gevestigd. De ISIN-code begint namelijk met ‘IE’. Dit betekent dat je als belegger geen dividendbelasting betaalt, maar je hebt wel te maken met dividendlekkage.

Een ander belangrijk aspect om op te letten zijn de lopende kosten van een ETF. Dit zijn kosten die je jaarlijks betaalt aan de beheerder van de ETF. De lopende kosten van IAEX zijn 0,30% per jaar.

NaamiShares AEX UCITS ETF
ISIN-codeIE00B0M62Y33
AfkortingIAEX
Kosten0,30%
DividendlekkageJa

VanEck AEX UCITS ETF

De tweede AEX ETF is de VanEck AEX UCITS ETF. De beheerder van de ETF is dus VanEck. De afkorting TDT wordt gebruikt om naar deze ETF te verwijzen. Aan de ISIN-code (NL0009272749) kun je zien dat TDT in Nederland is gevestigd.

TDT is een voorbeeld van een ETF zonder dividendlekkage. Met dividendbelasting heb je wel te maken, maar dit kun je verrekenen met de inkomstenbelasting.

De kosten van TDT zijn hetzelfde als die van IAEX. Je betaalt 0,30% per jaar.

NaamVanEck AEX UCITS ETF
ISIN-codeNL0009272749
AfkortingTDT
Kosten0,30%
DividendlekkageNee

Wat is de beste AEX ETF?

We hebben net twee AEX ETF’s genoemd, maar wat is de beste AEX ETF? Voor de volledige vergelijking kun je kijken in ons artikel over iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF.

IAEX en TDT hebben veel overeenkomsten. Qua spreiding hebben deze ETF’s geen verschil, aangezien ze beide exact dezelfde bedrijven bevatten. Ook zijn de kosten van beide ETF’s gelijk. Zowel IAEX als TDT zijn bovendien distribuerende ETF’s. Dit betekent dat ze het dividend uitkeren, in plaats van herbeleggen.

Toch zijn er ook verschillen tussen deze ETF’s. Het belangrijkste verschil tussen deze ETF’s is dus het land waarin ze gevestigd zijn. VanEck AEX UCITS ETF is in Nederland gevestigd, waardoor je geen dividendlekkage hebt. Hierdoor houd je dus meer rendement over. Het is daarom voordeliger om in TDT te beleggen dan in IAEX.

Je kunt bij het kiezen van een ETF echter ook kijken naar het belegde vermogen. Met andere woorden, hoeveel vermogen er totaal is geïnvesteerd in een ETF. IAEX heeft wel een twee keer zo groot belegd vermogen als TDT. Dit is dus wellicht iets wat je nog mee kunt nemen in je keuze.

Conclusie

Met een AEX ETF kun je in één keer beleggen in de grootste Nederlandse index. Twee voorbeelden zijn IAEX en TDT. Door alleen te beleggen in de AEX heb je echter geen goede spreiding. Daarom is het verstandig om naast een AEX ETF ook te beleggen in andere ETF’s.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.