Hoogste en laagste stand AEX ooit

Wat was de hoogste en laagste stand van de AEX ooit? In dit artikel bekijken we de hoogtepunten en dieptepunten van de meest bekende index van Nederland.

Waarom kijken naar de hoogste en laagste stand van de AEX?

De AEX is voor veel Nederlanders de meest bekende index. Dat is ook niet gek, want deze index vertegenwoordigt de 25 grootste Nederlandse bedrijven.

Door te kijken naar de hoogste en laagste stand van de AEX kun je een aantal dingen aflezen.

Allereerst kun je kijken wat het gemiddeld rendement was van de AEX in de periode tussen het laagste en het hoogste punt. Dit was de beste periode van de AEX. We kunnen dat dan afzetten tegen het totale gemiddelde rendement van de AEX.

Daarnaast kun je naar de hoogste en laagste stand van de AEX kijken om te beseffen dat een index ook volatiel kan zijn. Hoewel de bewegingen van de markt minder extreem zijn dan bij één enkel bedrijf, kan een index toch grote koersschommelingen hebben.

De AEX is hier een goed voorbeeld van omdat de index slechts 25 bedrijven bevat die ook nog eens allemaal in Nederland zijn gevestigd. Ondanks dat het een nationale index is, heb je hierdoor eigenlijk helemaal niet zo’n goede spreiding.

Voor meer informatie hierover kun je verder lezen in ons artikel over samenstelling van de AEX.

Hoogste en laagste stand AEX ooit

De AEX bestaat sinds 1983. Om te kijken wat de hoogste en laagste stand was van de AEX kijken wel elk jaar naar de stand op 31 december. Het kan dus zijn dat de stand gedurende het jaar iets hoger of lager is geweest.

Hieronder kun je de historische stand van de AEX overzichtelijk zien in een grafiek.

Lijngrafiek met de historische stand van de AEX in de periode 1983 tot en met 2021.

Hoogste stand AEX ooit

De hoogste stand van de AEX is heel lang ongewijzigd geweest. Voordat het record werd verbroken in 2021 stamde dit record namelijk uit het jaar 2000.

In 2000 was er een grote hype rond internetbedrijven. De rendementen op internetbedrijven waren enorm hoog en veel mensen wilden deze boot niet missen. Hoewel dit normaal een ‘red flag’ zou moeten zijn, werden beleggers alleen maar hebzuchtiger. Dit leidde ertoe dat veel bedrijven enorm overgewaardeerd raakten in 2000.

De huidige hoogste stand van de AEX ooit stamt uit 2021. De economie heeft na de financiële crisis in 2008 een enorme groei doorgemaakt, waardoor het oude record van 2000 na meer dan 20 jaar eindelijk is verbroken.

Laagste stand AEX ooit

De laagste stand ooit was in 1983, het jaar dat de AEX is begonnen. De stand was toen rond de 70 punten.

Het is echter logisch dat de laagste stand ongeveer aan het begin is geweest. De economie groeit namelijk over het algemeen op de lange termijn. Daarom benoemen we ook nog een aantal andere lage standen.

Zojuist hebben we de internetbubbel van 2000 al even aangehaald. Doordat bedrijven enorm werden overgewaardeerd was het onvermijdelijk dat deze bubbel een keer zou barsten. Dit gebeurde in 2000 tot 2002. De stand van de AEX zakte daarmee van 671 punten eind 1999 tot 323 punten eind 2002. Dit is een verschil van 52% in drie jaar.

Een andere grote daling was de financiële crisis in 2008. De stand van de AEX ging bij deze daling zelfs onder het niveau van de crash van 2000 en bereikte het laagste niveau sinds 1995. In 2008 was de stand van de AEX 246 punten, ten opzichte van 516 in 2007. Dit is een verschil van 52% in één jaar.

Conclusie

De belangrijkste boodschap van dit artikel is dat je altijd pieken en dalen hebt bij beleggen. Dit is duidelijk af te lezen aan de historische stand van de AEX. Op de lange termijn stijgt de economie vrijwel altijd, waardoor er een opwaartse trend ontstaat.

De AEX is echter een index zonder een goede spreiding. Er zitten namelijk slechts 25 bedrijven in die allemaal in Nederland zijn gevestigd. Hierdoor duurde het ook meer dan 20 jaar om op het niveau van 2000 te komen. Net voor de financiële crisis van 2008 was de AEX met 516 punten namelijk nog ver weg van het record van 2000 (671 punten).

In vergelijking, de beter gespreide S&P 500 index (met 500 Amerikaanse bedrijven) verbrak in 2007 al het record van 2000 (de internetbubbel). Bovendien was de daling tijdens de internetbubbel ‘slechts’ 39% in drie jaar (ten opzichte van 52% bij de AEX). Ook verloor de S&P 500 ‘slechts’ 34% tijdens de financiële crisis van 2008, terwijl de AEX 52% verloor in één jaar.

Dit geeft het belang van een goede spreiding goed weer. Door te beleggen in veel verschillende bedrijven kun je zorgen voor meer stabiliteit.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.