ETF zonder dividendlekkage

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s dan kom je al snel dividendlekkage tegen. Een ETF zonder dividendlekkage vinden kan echter jaarlijks een behoorlijk verschil maken op je rendement.

In dit artikel kijken we naar wat dividendlekkage bij een ETF is en waarom je zou willen beleggen in een ETF zonder dividendlekkage. Daarnaast noemen we een aantal voorbeelden van ETF’s die geen dividendlekkage hebben.

Dividendlekkage bij een ETF

Door te beleggen in een ETF beleg je eigenlijk in alle onderliggende aandelen. Dit kunnen soms wel honderden tot duizenden bedrijven zijn. Je kunt met een ETF dus makkelijk voor een goede spreiding zorgen.

Bij een goede spreiding zitten de bedrijven vaak wereldwijd verspreid. Wanneer je dividend krijgt uitgekeerd wordt er dus in de meeste landen ook dividendbelasting ingehouden.

De beheerder van een ETF is echter in een bepaald land gevestigd. In veel gevallen is dit Ierland in verband met de belastingvoordelen.

De beheerder kan niet altijd de ingehouden dividendbelasting terugkrijgen uit het buitenland, waardoor er dividend blijft ‘hangen’. Dit wordt dividendlekkage genoemd. Er lekt namelijk dividend weg waar je eigenlijk recht op hebt. Je rendement wordt hierdoor lager.

Dividendlekkage bij accumulerende en distribuerende ETF’s

ETF’s kunnen op twee manieren met het dividend omgaan. Ze kunnen het dividend uitkeren (distribueren) of herbeleggen (accumuleren). Voor meer informatie kun je ons artikel over het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s bekijken.

Vaak wordt er gedacht dat dividendlekkage alleen maar voorkomt bij een distribuerende ETF. Bij een accumulerende ETF wordt het dividend namelijk niet uitgekeerd aan jou als belegger. Toch is dit niet waar. Accumulerende ETF’s kunnen dus wel dividendlekkage hebben.

Bij een accumulerende ETF wordt het dividend opnieuw geïnvesteerd, maar daarvoor moet de beheerder van de ETF het dividend wel uit het buitenland terug kunnen krijgen.

Wanneer dit niet kan heb je sowieso te maken met dividendlekkage, ongeacht of de ETF het dividend uitkeert of herbelegt.

Waarom een ETF zonder dividendlekkage?

Het simpele antwoord op deze vraag is dat je meer rendement hebt zonder dividendlekkage. Het verschilt per ETF hoeveel dividendlekkage er is. Gemiddeld gezien is er tussen de 0,20% en 0,50% dividendlekkage per jaar.

Dat valt wel mee zul je denken. Toch kan dit een grote impact hebben op je rendement. De lopende kosten van een ETF zijn vaak ook rond dit bedrag. Door de dividendlekkage worden de kosten van de ETF dus eigenlijk verdubbeld.

Hoeveel impact heeft dividendlekkage op de lange termijn? We hebben het voor je uitgerekend. Bij deze berekening gaan we uit van een realistisch rendement van 7% en dividendlekkage van 0,30%. De periode die we nemen is 30 jaar.

Een lijndiagram met het verschil tussen wel of geen dividendlekkage. Bij een investering van €10.000 is er na 30 jaar een verschil van €5.563.

In de bovenstaande grafiek zie je dat het verschil in het begin nog niet zo groot is. Na een langere periode zie je echter dat het verschil steeds groter wordt. Dit komt door het rente-op-rente effect (samengestelde rente).

De 0,30% rendement die je in de eerste jaren mist door dividendlekkage kan de andere jaren geen rendement meer voor je maken.

Na een periode van 30 jaar heb je bij een investering van €10.000 een vermogen van €65.580 met dividendlekkage en een vermogen van €71.143 zonder dividendlekkage. Door de 0,30% dividendlekkage is het verschil in vermogen dus €5.563.

Voorbeelden van ETF zonder dividendlekkage

We hebben gekeken naar de impact van dividendlekkage, maar hoe kun je dividendlekkage voorkomen? De beste manier om dividendlekkage (grotendeels) te voorkomen is door middel van een ETF met de status ‘Fiscale Beleggingsinstelling’.

Het aantal ETF’s met deze status is helaas beperkt. We komen dan vooral uit bij beheerder VanEck. Zij bieden een aantal ETF’s aan zonder dividendlekkage.

De onderstaande ETF’s hebben weinig met elkaar gemeen, behalve dat ze geen dividendlekkage hebben. Daarom zullen we deze ETF’s ook niet vergelijken. We zullen elke ETF wel kort bespreken.

1) VANECK SUST WORLD ETF

De eerste ETF zonder dividendlekkage die we noemen is de VANECK SUST WORLD ETF. De ISIN-code van deze ETF is NL0010408704. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

De VANECK SUST WORLD ETF is een duurzame ETF. De bedrijven in deze ETF worden geselecteerd op basis van ESG-criteria. De ETF bevat 250 bedrijven die wereldwijd verspreid zitten.

2) VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

De tweede ETF zonder dividendlekkage is de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF. De ISIN-code is NL0011683594.

Zoals de naam eigenlijk al verklapt ligt de nadruk bij deze ETF op dividend. De bedrijven in deze dividend ETF keren bovengemiddeld veel dividend uit.

De afgelopen jaren was het dividendrendement van deze ETF rond de 4% en 5% per jaar. In een ander artikel over dividend bij TDIV kun je hier meer informatie over vinden.

3) VanEck AEX UCITS ETF

De volgende ETF zonder dividendlekkage is een AEX ETF. Deze ETF volgt dus de grootste index van Nederland. De ISIN-code is NL00092727491. Met de VanEck AEX UCITS ETF kun je in één keer in alle bedrijven van de AEX beleggen.

4) VanEck Global Real Estate UCITS ETF

De laatste ETF zonder dividendlekkage is de VanEck Global Real Estate UCITS ETF met ISIN-code NL0009690239.

Aan de naam kun je wellicht al zien dat dit een vastgoed ETF. Door middel van deze ETF kun je in 100 vastgoedaandelen beleggen die wereldwijd verspreid zitten.

De bedrijven in deze ETF hebben meer dan 75% van hun omzet uit vastgoed en meer dan 25% van hun inkomsten uit huur.

Beleggingsfondsen zonder dividendlekkage

Hoewel VanEck als enige ETF’s aanbiedt zonder dividendlekkage, zijn er in Nederland wel veel aanbieders van beleggingsfondsen zonder dividendlekkage.

Je kunt kijken naar de volgende aanbieders voor beleggingsfondsen zonder dividendlekkage:

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen dat dividendlekkage een behoorlijke impact kan hebben op je rendement. Bovendien hebben we een aantal voorbeelden genoemd van ETF’s zonder dividendlekkage.

Houd er echter wel rekening mee dat dividendlekkage slechts één van de factoren is waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een ETF.

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan vooral in voor onze nieuwsbrief. Je krijgt nieuwe artikelen dan direct in je inbox.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “ETF zonder dividendlekkage”

Wat een goede en helder uitgelegde informatie over dividendlekkage en ETF’s die daar vrij van zijn. Helaas is het wel nogal misleidend om te zeggen dat er naast VanEck maar weinig aanbieders zijn van ETF’s die geen last hebben van dividendlekkage. Vrijwel elk in Nederland gevestigd fonds heeft de fiscale status bij de Belastingdienst waardoor ze geen last hebben van dividendlekkage. Denk bijvoorbeeld aan de fondsen van Actiam of van FitVermogen.

Hi Bart,

Bedankt voor het compliment!

Dit artikel gaat over ETF’s zonder dividendlekkage en dan is VanEck momenteel de enige aanbieder.

Je hebt echter een goed punt dat er andere aanbieders zijn die beleggingsfondsen aanbieden met dezelfde fiscale voordelen. Daarom hebben we onderaan het artikel nog wat verwijzingen toegevoegd.

De kans is namelijk groot dat lezers die geïnteresseerd zijn in ETF’s zonder dividendlekkage ook geïnteresseerd zijn in beleggingsfondsen zonder dividendlekkage.

Bedankt voor de nuttige bijdrage!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.