<

Beste vastgoed ETF in 2022

De investering die nodig is om te beleggen in vastgoed is voor veel mensen te groot. Met een vastgoed ETF kun je in vastgoed beleggen zonder dat je zelf vastgoed hoeft te kopen. Maar wat is de beste vastgoed ETF? We noemen een aantal goede opties.

Samenvatting beste vastgoed ETF

In dit artikel gaan we een aantal vastgoed ETF’s bespreken. In de onderstaande tabel kun je de meeste belangrijke punten van deze ETF’s vinden. Verder in dit artikel kun je meer informatie vinden over elke ETF.

Vastgoed ETFKostenAantal
bedrijven
Behandeling
dividend
VanEck Global Real Estate UCITS ETF0,25%100Distribuerend
HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF0,24%382Distribuerend
Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF0,24%379Accumulerend
iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF0,59%293Distribuerend

Beleggen in een vastgoed ETF

Een vastgoed ETF richt zich op de sector vastgoed. Tot zover niets nieuws waarschijnlijk. Een vastgoed ETF kan bedrijven bevatten die iets te maken hebben met vastgoed (bouwbedrijven bijvoorbeeld), maar bestaat vaak ook uit REITs. Dit zijn bedrijven die vastgoed beheren en verhuren.

Author

Beleggen in vastgoed wordt vaak gezien als een extra spreiding naast andere populaire beleggingen zoals aandelen en obligaties.

Een vastgoed ETF is een manier om in vastgoed te investeren met weinig geld. Je hebt namelijk geen groot kapitaal nodig om zelf vastgoed aan te kopen.

Bedenk je wel dat vastgoed slechts één sector is, net zoals bijvoorbeeld technologie of energie. Het is over het algemeen niet verstandig om een groot gedeelte van je vermogen in een bepaalde sector te beleggen.

Wanneer het minder goed gaat met deze sector heeft dit namelijk invloed op je hele portefeuille. Door te beleggen in meerdere sectoren (spreiden van beleggingen) kun je dit risico verlagen.

Waar op letten bij het kiezen van een vastgoed ETF?

Je kunt op verschillende punten letten bij het kiezen van een ETF. In dit artikel zullen we de nadruk leggen op een aantal punten uit deze lijst.

Spreiding

Spreiding is altijd belangrijk bij beleggen. Eerder in dit artikel hebben we al besproken dat alleen in de vastgoedsector beleggen minder verstandig is.

Wanneer we toch specifiek naar een vastgoed ETF kijken dan kunnen we alsnog letten op spreiding. We kunnen bijvoorbeeld kijken hoeveel bedrijven in de ETF zijn opgenomen en in welke landen deze bedrijven zijn gevestigd.

Kosten

De beheerders van de ETF kopen en verkopen aandelen om de index zo precies mogelijk te volgen. Voor deze dienst vragen ze natuurlijk wel een vergoeding. Dit worden de lopende kosten van een ETF genoemd. Omdat je deze kosten jaarlijks betaalt kunnen ze een behoorlijke impact op je rendement hebben.

Fysieke of synthetische ETF

Een ETF kan de index op verschillende manieren volgen. We kunnen onderscheid maken tussen fysieke en synthetische ETF’s.

Dit kan onder andere invloed hebben op het risico van de ETF. Daarom is het goed om hier ook bij stil te staan wanneer je een ETF gaat kiezen.

Bij fysieke ETF’s worden de aandelen van bedrijven die in de ETF worden opgenomen daadwerkelijk aangekocht.

Bij synthetische ETF’s wordt er gebruik gemaakt van een ruilconstructie. De aandelen worden dan niet direct aangekocht.

Accumulerende of distribuerende ETF

Een ETF kan op twee manieren omgaan met het dividend. ETF’s kunnen dividend uitkeren (distribueren) of herbeleggen (accumuleren).

In beide gevallen profiteer je van het dividend. Bij een distribuerende ETF krijg je het dividend op je bankrekening, terwijl er bij een accumulerende ETF automatisch meer aandelen worden gekocht van het dividend.

Voor meer informatie hierover kun je ons artikel over accumulerende en distribuerende ETF’s lezen.

Beste vastgoed ETF

Op basis van de bovenstaande criteria noemen we een aantal vastgoed ETF’s. Jij kunt dan bepalen wat de beste vastgoed ETF is voor jou.

1) VanEck Global Real Estate UCITS ETF

De eerste vastgoed ETF die we in dit artikel bespreken is de VanEck Global Real Estate UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is NL0009690239. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

De VanEck Global Real Estate UCITS ETF is een distribuerende ETF, wat betekent dat het dividend wordt uitgekeerd aan jou als belegger. Dit gebeurt twee keer per jaar.

Daarnaast kunnen we ook kijken naar de spreiding van een ETF. Deze ETF bevat 100 bedrijven die over de hele wereld verspreid zijn.

Deze ETF heeft kosten van 0,25% per jaar. Bovendien koopt de beheerder van de ETF de aandelen daadwerkelijk aan. Het is dus een fysieke ETF.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendReplicatie methode
VanEck Global Real Estate UCITS ETFNL00096902390,25%100DistribuerendFysiek

2) HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF

De tweede vastgoed ETF die we benoemen is de HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF met ISIN-code IE00B5L01S80.

De lopende kosten van deze ETF zijn met 0,24% per jaar ongeveer gelijk aan de vorige ETF. Ook kopen de beheerders van deze ETF de aandelen daadwerkelijk aan, wat het een fysieke ETF maakt.

Er zitten 382 bedrijven in deze ETF en deze zijn verspreid over de hele wereld. Het dividend uit deze bedrijven wordt uitgekeerd aan jou als belegger. Het is dus een distribuerende ETF.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendReplicatie methode
HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETFIE00B5L01S800,24%382DistribuerendFysiek

3) Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF 

De derde vastgoed ETF uit dit artikel is de Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is LU1437018838.

De lopende kosten zijn weer van hetzelfde niveau, namelijk 0,24% per jaar. Ook is dit een fysieke ETF.

De Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF herbelegt het dividend automatisch. Dit is dus een accumulerende ETF. Het is de enige accumulerende ETF die we in dit artikel benoemen.

Er zijn 379 bedrijven opgenomen in deze ETF, die wereldwijd verspreid zitten over meerdere landen en continenten.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendReplicatie methode
Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETFLU14370188380,24%379AccumulerendFysiek

4) iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF

De laatste vastgoed ETF in dit artikel is de iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF met ISIN-code IE00B1FZS350.

Hoewel dit met kosten van 0,59% per jaar de duurste ETF is die we benoemen, is het ook de oudste ETF en de ETF met het grootste belegde vermogen.

De iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF is een fysieke ETF die het dividend uitkeert. Dit gebeurt elk kwartaal.

Deze ETF bevat bovendien 293 bedrijven die in verschillende landen ter wereld gevestigd zijn.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBehandeling dividendReplicatie methode
iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETFIE00B1FZS3500,59%293DistribuerendFysiek

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze lijst met vastgoed ETF’s. Zoals we eerder hebben gezegd is spreiding echter erg belangrijk. Het is daarom verstandig om ook verder te kijken dan de vastgoedsector. Wellicht kun je inspiratie opdoen in de volgende artikelen:

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.