TDIV dividend, dividendbelasting en dividendlekkage [2022]

TDIV is een ETF met de focus op dividend. Wat moet je allemaal weten wanneer je in deze ETF gaat beleggen? In dit artikel kijken we naar het dividendrendement, dividendbelasting en dividendlekkage bij TDIV.

TDIV en dividend

De volledige naam van TDIV is VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF. Zoals je aan de naam kunt zien is VanEck de beheerder van deze ETF.

Met de unieke ISIN-code kun je een ETF makkelijk opzoeken bij je broker. De ISIN-code van TDIV is NL0011683594.

TDIV richt zich specifiek op bedrijven met een hoog dividendrendement. Dit worden ook wel dividend ETF’s genoemd. Qua geografische spreiding zitten ze vooral in de ontwikkelde landen. Denk hierbij aan Noord-Amerika, Europa en Japan.

Dividendrendement TDIV

Zoals we net hebben gezegd ligt de focus bij TDIV erg op dividend. Daarom is het dividendrendement van TDIV ook hoger dan bij andere ETF’s.

In de onderstaande tabel kun je zien wat het dividendrendement voor TDIV was in de afgelopen jaren. Hierna zullen we uitleggen hoe je het dividendrendement zelf kunt berekenen.

JaarDividendrendement
20204,36%
20195,14%
20185,40%

Dividendrendement berekenen

Om het dividendrendement te berekenen moeten we in het jaarverslag van VanEck kijken. Deze kun je hier vinden op hun website. Het jaarverslag van 2020 is op het moment van schrijven het meest recente jaarverslag dat beschikbaar is.

De formule voor het berekenen van het dividendrendement is namelijk:

Dividendrendement = dividend inkomen / gemiddelde fondsvermogen
Author

Wanneer we TDIV opzoeken in het jaarverslag zien we dat de ETF een dividend inkomen van €1.512.381 heeft gehad.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van TDIV waar je het dividend inkomen kunt vinden.

Het gemiddelde fondsvermogen kunnen we berekenen door het gemiddelde te nemen van het fondsvermogen aan het begin en het einde van het financiële jaar. In dit geval is het gemiddelde dus €34.722.052.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van TDIV waar je het fondsvermogen kunt vinden.

Wanneer we de formule invullen zien we dat TDIV een dividendrendement van 4,36% (€1.512.381 / €34.722.052) heeft gehad in 2020.

Wanneer keert TDIV dividend uit in 2022?

TDIV is een distribuerende ETF. Dit betekent dat het dividend wordt uitgekeerd aan jou als belegger. Je krijgt het dus direct op je bankrekening. TDIV keert het dividend vier keer per jaar uit.

Het is niet precies bekend wanneer TDIV dividend gaat uitkeren in 2022. Waarschijnlijk zullen de betalingen in maart, juni, september en december zijn.

TDIV dividendbelasting

Bij het beleggen in ETF’s heb je net als bij aandelen ook te maken met dividendbelasting.

We hebben eerder de ISIN-code van TDIV genoemd. Deze begon met ‘NL’, wat betekent dat de TDIV in Nederland is gevestigd.

In Nederland geldt 15% dividendbelasting. Dit wordt automatisch ingehouden. Het dividend dat je ontvangt dat is dus het netto-dividend.

Gelukkig kun je deze ingehouden dividendbelasting makkelijk verrekenen met inkomstenbelasting in Nederland. Dit betekent dat je eigenlijk geen dividendbelasting betaalt wanneer je belegt in TDIV.

TDIV dividendlekkage

Dividendlekkage is het gedeelte van de te veel ingehouden dividendbelasting in het buitenland die je niet meer terug kunt krijgen. Je loopt hierdoor dus rendement mis.

De meeste ETF’s hebben een dividendlekkage van rond de 0,30% tot 0,50% per jaar. Bij TDIV heb je hier echter geen last van. TDIV is een voorbeeld van een ETF zonder dividendlekkage.

Dit komt doordat TDIV in Nederland gevestigd is en de status financiële beleggingsinstelling heeft. Hierdoor is het voor VanEck mogelijk om al het dividend uit het buitenland terug te krijgen.

Doordat je ook alle ingehouden dividendbelasting in Nederland kunt verrekenen met de inkomstenbelasting, lekt er dus helemaal geen dividend weg.

Conclusie

Hopelijk heb je door dit artikel meer geleerd over dividend bij TDIV. Wellicht vind je andere artikelen over dividend bij ETF’s ook interessant. Bekijk dan ook vooral dividend bij VWRL, dividend bij IWDA, dividend bij VUSA en dividend bij VHYL.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “TDIV dividend, dividendbelasting en dividendlekkage [2022]”

Hey, leuk stukje over TDIV. Ben net begonnen met beleggen hierin en had de vraag of het niet wat risicovol is dat de market cap van deze ETF maar rond de 150 miljoen zit vergeleken met bv. een VHYL die een market cap van miljarden heeft? Voor de rest schijnt TDIV wel een goede ETF te zijn kwa dividend en koersstijging.

Hi Henk,

Bedankt voor het compliment!

Een klein belegd vermogen (en daarmee ook handelsvolume) kan een liquiditeitsrisico met zich meebrengen. Het is echter de vraag of dit nog steeds zo is bij een belegd vermogen van meer dan 100 miljoen.

Voor een beter overzicht van de risico’s van een ETF kun je naar het volgende artikel kijken:
https://finansjaal.nl/risico-etf/

Hopelijk kom je daar verder mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.