<

6 tips voor ETF beleggen die jou verder gaan helpen

Beginnen met ETF beleggen kan lastig zijn. Waar moet je allemaal op letten? In dit artikel bespreken we 6 waardevolle tips voor ETF beleggen waardoor jij betere keuzes kunt maken.

ETF beleggen

ETF beleggen is een manier van indexbeleggen waarbij je in één keer in een hele index belegt. Zo’n index kan de technologiesector zijn, maar ook de wereldeconomie.

Wanneer je gaat beginnen met beleggen in ETF’s word je waarschijnlijk overspoeld met verschillende opties en keuzes. Er zijn duizenden ETF’s die allemaal van elkaar verschillen. Waar moet je allemaal op letten?

6 ETF beleggen tips

In dit artikel geven we je 6 tips voor het beleggen in ETF’s. Op deze manier heb je meteen veel handige informatie over ETF beleggen bij elkaar staan.

1) Let op de kosten

Een van de belangrijkste tips voor ETF beleggen is het letten op de kosten. Dit is eigenlijk altijd belangrijk bij beleggen. Kosten bij beleggen hebben namelijk een grote impact op je rendement.

Bij het beleggen in ETF’s moet je voornamelijk op twee soorten kosten letten. De kosten vanuit de ETF zelf en de kosten vanuit de broker.

De kosten vanuit de ETF’s zelf zijn de beheerkosten. Dit worden ook wel de lopende kosten van een ETF genoemd. Dit zijn kosten voor het beheren van de ETF. Denk hierbij aan personeelskosten en promotiekosten. Omdat ETF’s passief worden beheerd zijn deze kosten vaak laag, in tegenstelling tot beleggingsfondsen.

De andere kosten waarmee je rekening moet houden zijn de kosten vanuit de broker. Dit kunnen veel verschillende soorten kosten zijn, maar transactiekosten en beheerkosten komen het meeste voor. Hier kun je dus op letten bij het kiezen van een broker.

2) Kies een goede broker

Zoals we net hebben gezegd zijn de kosten belangrijk bij beleggen. Voor een groot deel liggen deze kosten bij de broker. In een ander artikel hebben we al gekeken naar wat de beste ETF broker is. Je kunt zelf in deze lijst kijken welke broker het beste bij je past.

Voor ETF beleggen zijn wij fan van DEGIRO. Daar kun je namelijk beleggen in DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden. Ze rekenen bovendien ook geen beheerkosten / servicekosten voor ETF’s.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

3) Zorg voor een goede spreiding

Natuurlijk is ETF beleggen al een goede manier om voor meer spreiding te zorgen. Binnen ETF’s kun je echter onderscheid maken tussen een goede en een minder goede spreiding.

Er zijn namelijk ETF’s die zich richten op een bepaalde sector of een bepaalde regio. Je spreiding kan dan alsnog minder goed worden omdat je dan meer afhankelijk bent hiervan. Bovendien zitten er in sommige ETF’s relatief weinig bedrijven.

Let er dus altijd op dat er voldoende bedrijven in een ETF zitten en deze bedrijven zijn verspreid over verschillende sectoren en regio’s. Op deze manier zorg je voor een echte goede spreiding. Dit kun je natuurlijk ook doen met een aantal verschillende ETF’s.

4) Pas op voor dividendlekkage

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s dan kun je te maken krijgen met dividendlekkage. Dit is het gedeelte van de dividendbelasting dat is ingehouden in het buitenland, maar je niet meer terug kunt vragen.

Hoeveel dividendlekkage er is hangt af van het land waarin de ETF gevestigd is en de afspraken met de landen waarin de bedrijven zijn gevestigd.

Dividendlekkage kan 0,30% tot 0,50% per jaar schelen aan rendement. Gelukkig zijn er ook ETF’s zonder dividendlekkage.

5) Kies de juiste ETF

In een ander artikel hebben we besproken waar je op kunt letten als je een ETF gaat kiezen. Sommige punten hebben we zojuist al besproken. Denk hierbij aan kosten, spreiding en dividendlekkage. De overige punten hebben we hieronder kort opgesomd.

  • Grootte belegde vermogen. Dit is het totale bedrag aan geld dat in de ETF is geïnvesteerd. Een groter belegd vermogen maakt de ETF over het algemeen goedkoper en makkelijker verhandelbaar.
  • Fysieke of synthetische ETF. Bij een fysieke ETF worden de onderliggende aandelen daadwerkelijk aangekocht door de beheerders van de ETF en bij synthetische ETF’s niet. Aan synthetische ETF’s zit een klein risico, maar soms kun je niet anders.
  • Tracking error. Dit geeft aan hoe precies een ETF de index volgt. Hoe hoger de tracking error, hoe meer de prestaties van de ETF afwijken van de index.
  • Dividend herbeleggen of uitkeren. Bij ETF’s kun je een verschil maken tussen een accumulerende en een distribuerende ETF. De eerste herinvesteert het dividend terwijl de laatste het dividend uitkeert.
  • Valuta. Als een ETF genoteerd is in een andere valuta dan kun je een valutarisico lopen. De waarde van jouw beleggingen heeft dan namelijk ook te maken met de wisselkoers van de betreffende munten.

Beste ETF’s

Zojuist hebben we besproken waar je allemaal op kunt letten bij het selecteren van een ETF. Vind je het nog steeds moeilijk om een ETF te kiezen? We hebben op verschillende gebieden al een aantal goede ETF’s bij elkaar gezet.

6) Bepaal je strategie

Wanneer je in ETF’s gaat beleggen is dit eigenlijk voor de lange termijn. Dit betekent dat je de ETF voor een lange tijd houdt na het kopen. Deze strategie wordt buy & hold genoemd. Dit is een manier van passief beleggen. Hoe je de beste ETF voor de lange termijn kunt kiezen hebben we in een eerder artikel besproken.

De manier van aankopen kan wel verschillen. Je kunt bijvoorbeeld in één keer een groot bedrag beleggen (Lump Sum) of periodiek een kleiner deel kopen (Dollar Cost Averaging).

Uit onderzoek is gebleken dat Lump Sum het hoogste rendement oplevert. Dat wil niet zeggen dat Dollar Cost Averaging nooit een goede keuze is.

In sommige gevallen heb je zelf ook niet zoveel keuze. Veel mensen beleggen een deel van hun salaris. In dat geval kun je geen Lump Sum doen. Bovendien kan het fijn zijn om Dollar Cost Averaging te doen omdat je daarmee het aankooprisico verkleint.

Conclusie: ETF beleggen tips

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips voor ETF beleggen. Door deze tips weet je in ieder geval waar je op moet letten als je begint met beleggen in ETF’s. Er is in ieder geval genoeg waar je je verder in kunt verdiepen.

Schijf je dan hieronder gratis in als je nieuwe artikelen en andere updates in je inbox wil ontvangen!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.