<

Hoe kun je de beste ETF voor de lange termijn kiezen?

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer wanneer ze gaan beleggen in ETF’s. Dat is logisch, want er is zoveel keuze. Wanneer je een ETF wil kiezen voor de lange termijn dan is het echter wel belangrijk dat je de juiste keuze maakt. In dit artikel laten we zien waar je allemaal op kunt letten wanneer je de beste ETF voor de lange termijn gaat kiezen.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Een ETF voor de lange termijn

Eigenlijk is een ETF voor de lange termijn een beetje dubbelop. In veel gevallen beleg je al voor de lange termijn wanneer je in ETF’s belegt.

Door te beleggen in ETF’s volg je namelijk een index. Zo’n index kan wel duizenden bedrijven bevatten. Het voordeel hiervan is dat je in veel gevallen een goede risicospreiding hebt. Dit betekent dat je minder grote pieken hebt, maar je hebt ook minder diepe dalen. Het rendement op de lange termijn is dan stabieler.

Ondanks dit zijn er wel punten waar je op kunt letten wanneer je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen.

Waar kun je op letten bij de beste ETF voor de lange termijn?

Er zijn een aantal dingen extra belangrijk wanneer je op zoek bent naar een ETF voor de lange termijn. We hebben deze belangrijke punten voor je op een rij gezet.

Kosten

Wanneer je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen is het kijken naar de lopende kosten van de ETF het meest belangrijke. Bij beleggen hebben kosten namelijk een grote impact op het rendement, zeker op de lange termijn.

Dit komt door het rente-op-rente effect. Het rendement wat je het eerste jaar misloopt door te hoge kosten kan de jaren erna geen nieuw rendement meer genereren. Dit gemiste rendement kan dan ook geen nieuwe rendement meer genereren enzovoorts.

Dit effect is makkelijk terug te zien is onderstaande afbeelding. De eerste vijf jaar is het verschil nog niet zo groot. Naarmate de periode langer wordt, zie je het verschil steeds groter worden.

impact van kosten bij beleggen
Verschil 2% kosten per jaar ten opzichte van geen kosten. De periode is 25 jaar en het gemiddelde rendement is 7% per jaar.

Spreiding

Zoals eerder gezegd hebben niet alle ETF’s een goede spreiding. Sommige ETF’s bevatten namelijk alleen bedrijven in een specifieke sector of regio. Je hebt bijvoorbeeld technologie ETF’s en ETF’s die de economie van Duitsland volgen.

In zo’n geval heb je een goede spreiding binnen de technologiesector of Duitsland, maar dit betekent niet dat je ook een algemeen goede spreiding hebt.

Neem als voorbeeld dat je hebt belegd in een ETF die de Duitse economie volgt. Je belegt dan in meerdere bedrijven in verschillende sectoren. Je hebt dan een goede spreiding binnen Duitsland. Mocht er echter wat gebeuren in Duitsland, dan worden al deze bedrijven geraakt. Dit betekent dat je hele portefeuille last heeft van deze negatieve gebeurtenis. De goede spreiding binnen Duitsland beschermt je hier dus niet tegen.

Daarom is het goed om erop te letten dat een ETF een goede spreiding heeft. Hiermee bedoelen we een ETF met meerdere bedrijven in verschillende sectoren en landen.

Soort ETF

Er bestaan verschillende soorten ETF’s. De twee grootste soorten zijn ETF’s die uit aandelen of uit obligaties bestaan. Als je kijkt naar het gemiddelde rendement van een ETF dan zie je dat aandelen op lange termijn het meeste opleveren.

Aandelen hebben echter wel het hoogste risico. Dit is ook logisch. Over het algemeen geldt namelijk dat wanneer het rendement hoger is, het risico ook hoger is.

Aangezien je toch een ETF zoekt voor de lange termijn is dit voor jou een minder groot probleem. Je hebt namelijk de tijd om een slechtere economische periode te overbruggen. Toch is het verstandig om op te passen voor ETF’s die erg risicovol zijn.

Accumulerende ETF

Bij ETF’s is er een verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF. In het kort betekent een accumulerende ETF dat het dividend wordt geherinvesteerd in de ETF, terwijl je het dividend bij een distribuerende ETF krijgt uitgekeerd op je bankrekening.

Eerder in dit artikel hebben we het gehad over het rente-op-rente effect. Om te profiteren van dit effect moet je de opbrengsten van beleggen, dus het dividend, wel herinvesteren.

Bij een accumulerende ETF gebeurt dit herinvesteren automatisch. Wanneer je belegt in een distribuerende ETF moet je dit zelf doen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is wel een extra handeling. Bovendien kun je dan te maken krijgen met extra transactiekosten. Als je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen kun je, als je de keuze hebt, dus beter meteen voor een accumulerende ETF kiezen.

Wat is de beste ETF voor de lange termijn?

We hebben nu wel de meest belangrijke punten genoemd, maar wat is de beste ETF voor de lange termijn?

In een eerder artikel hebben we al gekeken naar wat de beste ETF is. Dit zijn ook allemaal goede opties wanneer je een ETF voor de lange termijn zoekt.

De ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is een goed voorbeeld van een ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio’s is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding. Als je deze ETF bij je broker wil vinden, dan kun je het beste zoeken op de ISIN-code IE00B3RBWM25.

VWRL is echter wel een distribuerende ETF. Gelukkig is er ook een accumulerende versie van VWRL. Dit is de ETF VWCE. De ISIN-code van deze ETF is IE00BK5BQT80.

Waar ETF’s kopen?

Eerder hebben we gezien dat kosten belangrijk zijn bij het kiezen van een ETF. Hetzelfde geldt voor een broker. Maar wat is de beste ETF broker?

Met meer dan 1 miljoen klanten is DEGIRO een erg populaire broker. Wanneer je in ETF’s wil beleggen dan is DEGIRO de goedkoopste optie. Dit komt onder andere doordat ze DEGIRO kernselectie hebben. Dit is een lijst met ETF’s die je elke maand kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden. VWRL is ook onderdeel van de kernselectie.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €50 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen waar je op kunt letten als je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen. Hopelijk lukt het je om op basis hiervan een betere keuze te maken. Samenvattend kun je dus op de volgende punten letten:

  • Lage kosten. Kosten hebben een grote impact op de lange termijn. Kijk dus naar de lopende kosten van een ETF. Daarnaast kun je ook naar de kosten van de broker kijken.
  • Spreiding. Om de risico’s van beleggen te minimaliseren wil je zorgen voor een goede spreiding. Dit betekent beleggen in meerdere bedrijven in verschillende sectoren en regio’s.
  • Soort ETF. Je belegt voor de lange termijn, dus je hebt ook tijd om een slechte economische periode af te wachten. Beleggen in ETF’s die aandelen bevatten levert daarom het meeste op.
  • Accumulerende ETF. Met een accumulerende ETF wordt het dividend automatisch geherinvesteerd. Op deze manier profiteer je van het rente-op-rente effect. Je kunt ook beleggen in een distribuerende ETF, maar dan moet je het dividend wel zelf herinvesteren.
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.