<

Gemiddeld rendement van een ETF: historische data indexen

Wat is een gemiddeld rendement van een ETF? Dat kun je helaas niet weten, behalve als je in de toekomst kunt kijken. Op basis van het verleden kunnen we echter wel een beter beeld krijgen van wat je kunt verwachten. In dit artikel kijken we naar het historische rendement van drie verschillende indexen om deze vraag te beantwoorden.

De soort ETF

Om een gemiddeld rendement van een ETF te bepalen moeten we eerst kijken naar de verschillende soorten ETF’s. Waar een ETF uit bestaat heeft namelijk veel invloed op het rendement dat je gemiddeld kunt verwachten.

Welke soorten ETF’s zijn er? Veel ETF’s bestaan uit aandelen of obligaties. Daarnaast zijn er ook grondstoffen ETF’s die de index volgen van bepaalde grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud.

ETF’s volgen namelijk altijd een bepaalde index. Soms zijn er bedrijven uit zo’n index uitgesloten, bijvoorbeeld op basis van ESG-criteria. Om het makkelijker te maken kijken we in dit artikel naar de indexen en laten we de uitsluitingen die vaker bij duurzame ETF’s worden gedaan weg.

Gemiddeld rendement aandelen en obligaties

Om het gemiddelde rendement van een ETF te bepalen kunnen we eigenlijk alleen kijken naar het verleden. Dit is natuurlijk geen goede voorspelling voor de toekomst, maar het is wel alles wat we hebben.

Voor de ETF’s die zich focussen op grondstoffen is het moeilijk om een gemiddeld rendement in te schatten. Het rendement op grondstoffen wordt namelijk afhankelijk van vraag en aanbod.

Voor aandelen en obligaties is het mogelijk om naar historische rendementen te kijken. Een realistisch rendement van aandelen is 10% en van obligaties is dit 6%.

ETF’s volgende een index. Het is daarom goed om naar de prestaties van indexen te kijken over verschillende periodes. Op basis hiervan krijgen we een beter beeld van het gemiddelde rendement van een ETF.

Gemiddeld rendement ETF

Om specifieke periodes te vergelijken zullen we kijken naar drie verschillende indexen. We bekijken de volgende indexen.

  • FTSE All World. Dit is een index die bestaat uit wereldwijde aandelen, inclusief opkomende markten. Dit is de index die de bekende ETF VWRL volgt.
  • MSCI All World. Deze index lijkt op de vorige, maar deze bevat alleen geen opkomende markten. IWDA volgt deze index.
  • World Government Bond Index. Dit is een index met wereldwijde staatsobligaties.
Verantwoording van de data

De data komt van Backtest. Hiermee kun je de historische prestaties van indexen en ETF’s opzoeken en daarnaast kun je ook portfolio’s samenstellen.

Ondanks dat er soms een deel van 2021 in een grafiek staat, bekijken we alleen gegevens tot en met 2020. De laatste 10 jaar betekent dus van 2011 tot en met 2020.

Ten slotte is alle data inclusief dividend. Er wordt dus uitgaan van het feit dat dividend direct wordt geherinvesteerd in de ETF.

FTSE All World

Voor de FTSE All World index is er data beschikbaar vanaf 2005. Over deze hele periode is het rendement 8,59% per jaar geweest. De laatste 10 jaar is het rendement 10,8% geweest en de laatste 5 jaar is het rendement 12,18%.

Zoals je ziet zijn er ook periodes geweest waar er forse dalingen zijn geweest. Je moet hierbij denken aan de crisis in 2008/2009 en het coronavirus in 2020.

De historische koers van de FTSE All World index in de periode 2005 tot en met 2020.
Prestaties FTSE All World Index

MSCI All World

Van deze index is er op Backtest data beschikbaar voor een langere periode, namelijk vanaf 1980. De twee grote recessies in deze periode, 2000 en 2008, zijn duidelijk zichtbaar.

Ondanks dit was het rendement van deze index 10,88% over de gehele periode (1980 tot en met 2020).

Het wordt interessant wanneer we kijken naar de laatste 20 jaar. Het rendement was jaarlijks slechts 4,68% in deze periode. Ondanks de grote stijgingen sinds 2010. Dit komt doordat deze periode net voor de crisis van 2000 begint. Bovendien valt de crisis van 2008 ook in deze periode.

Als we naar meer recentere periodes kijken (5 en 10 jaar) dan zijn de prestaties met 11,61% en 11,46% iets beter dan het gemiddelde op de lange termijn.

Bekijk voor een uitgebreidere analyse ook ons artikel over het gemiddeld rendement van de MSCI World index.

De historische koers van de MSCI World index in de periode 1980 tot en met 2020.
Prestaties MSCI World Index

FTSE World Government Bond Index

De laatste index die we bespreken richt zich op obligaties. Staatsobligaties van landen in ontwikkelde markten om precies te zijn. De data is beschikbaar vanaf 1985 tot en met 2020.

Eerder hebben we gesteld dat een gemiddeld historisch rendement van obligaties rond de 6% ligt. Met een performance van 5,21% per jaar zit deze index daar net onder. Wellicht omdat hier alleen staatsobligaties in zijn meegenomen en geen bedrijfsobligaties.

Opmerkelijk om te zien is dat een van de beste jaren de crisis van 2008 was. Dit geeft de wisselwerking tussen aandelen en obligaties goed weer.

Over een middellange periode (10 en 20 jaar) zijn de rendementen iets lager, namelijk 3,45% en 3,19%. De laatste vijf jaar is het rendement gemiddeld slechts 1,82% per jaar. Dit is te verklaren door het lage renteniveau van de afgelopen jaren.

De historische koers van de FTSE World Government Bond index in de periode 1985 tot en met 2020.
Prestaties FTSE World Government Bond Index

Wat kun je doen om je gemiddelde rendement te verhogen?

Je hebt nu gezien wat een gemiddeld rendement is voor verschillende indexen. Gelukkig kun je zelf ook iets doen om je rendement te verhogen. Je kunt op verschillende dingen letten bij het kiezen van een ETF. Het belangrijkste hiervan zijn kosten.

Kosten hebben namelijk een erg grote impact op je rendement. De twee vormelijkste kosten zijn transactiekosten en beheerkosten. Beheerkosten komen voor bij een ETF zelf en bij een broker.

De beheerkosten van een ETF betaal je altijd. Deze lopende kosten (TER) van een ETF kunnen wel erg verschillen tussen de diverse ETF’s.

Voordat je begint kun je bovendien de transactiekosten en beheerkosten van een broker het beste goed vergelijken. Gelukkig voor jou hebben we al eens eerder gekeken naar de beste ETF broker.

Conclusie: gemiddeld rendement ETF

Op de lange termijn zijn de prestaties van de indexen gelijk aan die van aandelen en obligaties. Op de korte termijn zijn er vaker grote schommelingen te zien, zowel bij aandelen als obligaties. Dit zul je altijd houden bij beleggen.

Je hebt het historische rendement van drie verschillende indexen kunnen zien over een langere, maar ook over een kortere periode. Hoe langer de periode, hoe meer betrouwbaar de gemiddeldes worden.

Houd wel altijd in je achterhoofd dat deze resultaten geen goede voorspelling zijn voor de toekomst.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.