<

12 ideeën om passief inkomen te genereren

Geld verdienen zonder ervoor te hoeven werken. Dit klinkt je misschien wel goed in de oren, maar hoe krijg je dit voor elkaar? In dit artikel geven we 12 ideeën om een passief inkomen op te bouwen.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is geld dat je verdient zonder dat je er op dat moment iets voor moet doen. Je hoeft dus geen uren te werken om geld te verdienen. Passief inkomen is letterlijk slapend rijk worden.

Is geld verdienen zonder ervoor te werken niet te mooi om waar te zijn? Dit klopt wel voor een gedeelte, helaas. Dit heeft te maken met het grootste misverstand over passief inkomen in de geschiedenis van, nouja, passief inkomen.

Misverstand over passief inkomen

Het misverstand over passief inkomen is dat je er helemaal niks voor hoeft te doen. Anders is het toch niet passief? Dat klopt. Op het moment dat je het geld ontvangt hoef je er niets voor te doen. Dit betekent niet dat het geen moeite kost om het op te bouwen.

Voor het genereren van passief inkomen is minimaal één van de volgende dingen nodig:

  • Het maken / creëren van iets wat geld op kan leveren. Denk hierbij aan een boek schrijven, muziek maken of filmpjes op een Youtube-kanaal zetten.
  • Vermogen om te investeren. Geld verdient geld. Je kunt bijvoorbeeld geld investeren op de beurs. Daarnaast kun je ook een appartement kopen en dit daarna verhuren.

De nuance die belangrijk is om te maken is dat passief inkomen weliswaar geld is dat je verdient zonder er op dat moment voor te werken, maar het komt niet uit de lucht vallen.

Waarom een passief inkomen?

Waarom mensen een passief inkomen willen genereren kan verschillende redenen hebben.

Als je echt rijk wil worden, dan is het in bijna alle gevallen nodig om een passieve inkomensstroom te generen. Je kunt namelijk maar een bepaald aantal uur werken in de week en je salaris kan ook niet oneindig groeien. Om meer te verdienen zul je dus passief geld moeten verdienen.

Bovendien is het ook handig voor later. Als je eerder wil stoppen met werken, dan is het zeker mooi meegenomen als er elke maand toch geld binnenkomt. Je kunt je dan richten op dingen die je leuk vindt.

12 passief inkomen ideeën

Lijkt een passief inkomen jou wel iets? In dat geval moet je wel bepalen op welke manier je dit voor elkaar wil krijgen. Heb je inspiratie nodig voor een passief inkomen? Dat komt goed uit want we hebben hier 12 manieren op een rij gezet.

1. Het schrijven van een boek

Het schrijven van een boek kan een leuk passief inkomen opleveren. Hoeveel het oplevert, dat hangt natuurlijk af van hoe goed en populair het boek is. Schrijf je een ‘seller’ dan verkoop je 10.000 boeken. Vanaf 25.000 verkopen wordt je boek gezien als een ‘best seller’.

Als je jouw boek via een uitgeverij uitgeeft, dan moet je ongeveer denken aan een opbrengst van €1,50 per verkocht boek. Je boek wordt weliswaar voor €15 / €20 verkocht, maar hier gaan nog veel kosten vanaf, bijvoorbeeld de kosten voor de uitgeverij en de drukker.

Een best seller levert dus minimaal €1,50 x 25.000 = € 37.500 op voor de auteur. Als je boek vaker wordt verkocht in de jaren erna, dan loopt de teller alleen meer op. Inkomsten uit een boek zijn daarom passieve inkomsten.

E-book

Bovendien kun je de kosten drukken door het boek als e-book uit te geven. Je schrijft dan een boek dat je online verkoopt. Hiervoor heb je geen drukker nodig. De prijs die je kan vragen is in dit geval ook veel lager, maar je hebt ook minder kosten.

Luisterboek

Naast het uitbrengen als e-book kun je jouw boek ook voorlezen of laten voorlezen. Je kunt het boek dan aanbieden als luisterboek. Dit kan via bekende apps zoals Storytel. Deze app betaalt schrijvers om hun boeken aan te bieden aan haar gebruikers. Dit werkt op een soortgelijke manier als Netflix.

2. Beleggen als passief inkomen

Beleggen is dé manier om een passief inkomen te genereren. Je hebt hier natuurlijk wel vermogen voor nodig, maar dit hoeft niet veel te zijn. Een paar tientjes of honderd euro per maand is al een prima start.

Geld verdienen met beleggen kan op verschillende manieren. De twee meest voorkomende zijn het beleggen in aandelen en obligaties. Bij beleggen in aandelen word je voor een klein deel mede-eigenaar van een bedrijf.

Als je geld hebt geïnvesteerd, dan ontvang je regelmatig dividend. Dit is een winstuitkering. Het bedrijf deelt de winst dan met de aandeelhouders. Bij obligaties leen je geld uit aan een bedrijf of een overheid, waarna je rente ontvangt over dit geld.

Het dividend of de rente die je ontvangt is een vorm van passief inkomen.

3. Passief inkomen met een Youtube-kanaal

Een Youtube-kanaal kan ook passief inkomen opleveren. Het is een goede manier om geld te verdienen vanuit huis. Je maakt bepaalde filmpjes namelijk één keer, waarna ze honderden, duizenden of zelfs miljoenen keren kunnen worden bekeken. Het kost jou niet meer werk als het filmpje 100.000 keer wordt bekeken ten opzichte van als je filmpje 10.000 keer wordt bekeken. Je inkomsten blijven stijgen naarmate meer mensen kijken. Dit maakt het een vorm van passief inkomen.

4. App ontwikkelen

Tegenwoordig zijn er tal van apps te vinden. Je hebt een app voor het weer, om een spelletje te spelen of om iets te vertalen. Misschien heb jij wel een idee voor een app die nog niet bestaat.

Het is hierbij natuurlijk handig als je de vereiste skills hebt om de app ook daadwerkelijk te ontwikkelen, maar dit is niet altijd nodig. Je kunt jouw idee namelijk ook laten ontwikkelen door een app-bouwer. Dit is natuurlijk niet gratis, maar als je app genoeg oplevert is dit het helemaal waard.

Hoe vaker je app wordt gedownload, hoe meer het oplevert. Hier geldt ook weer het principe dat het niet meer werk kost als meer mensen je app downloaden / kopen.

5. Appartement / huis (deels) verhuren

Het verhuren van een appartement of huis is een goede manier voor een passief inkomen. Het verhuren van vastgoed, om het even decadent te benoemen, is net als beleggen een manier om geld te verdienen met vermogen.

Het hoeft overigens geen heel huis of appartement te zijn, je kunt ook een deel (of kamer) van je woning verhuren. Denk hierbij aan de benedenverdieping van je woonhuis of het verhuren van een extra kamer in je appartement.

6. Foto’s verkopen

Van een hobby werk maken is voor veel mensen een droom. Als je fotograferen heel erg leuk vindt, dan kun je hier best wat geld mee verdienen. Je kunt foto’s die je maakt namelijk verkopen. In dat geval verdien je er één keer iets aan.

Een meer passieve manier om geld te verdienen met foto’s is het aanbieden van je foto’s als stockfoto. Je verdient namelijk niet eenmalig een groter bedrag met je foto, maar je verdient een klein bedrag als je foto wordt gedownload / gekocht (ongeveer €1 gemiddeld).

Hoe meer foto’s je maakt en upload, hoe hoger het bedrag is dat je ermee kan verdienen. Ben je een erg goede fotograaf die foto’s maakt die gewild zijn bij veel mensen, dan kunnen deze passieve inkomsten aardig oplopen.

7. Passief inkomen met een blog

Het opstarten van een blog is een goede manier om passief inkomen te creëren. Je schrijft artikelen die anderen dan lezen. Deze artikelen schrijf je eenmalig. Hierna kun je jarenlang profiteren van deze content. Bij een blog kun je geld verdienen door middel van advertenties, affiliate marketing en door gesponsorde artikelen.

8. Ontwikkelen van wordpress thema

WordPress de meest populaire software om websites mee te bouwen. Wereldwijd draaien tussen de 25% en 33% van alle websites op WordPress. Mensen gebruiken WordPress omdat het zo gebruiksvriendelijk is. Je kunt bijvoorbeeld kant-en-klare thema’s installeren. Dit is een template met een design en stijl voor je website. Als je een mooi thema ontwikkelt dan kun je dit verkopen op WordPress. Elke keer als jouw thema wordt geïnstalleerd, verdien je geld.

9. Passief inkomen met muziek

Ben je erg muzikaal? Je kunt dan muziek opnemen en dit uitbrengen. Als je de muziek eenmaal hebt gemaakt, kun je nog jaren van de opbrengsten genieten. Als je jouw nummers op Spotify zet, dan krijg je een (kleine) vergoeding elke keer als het nummer wordt geluisterd. Hetzelfde geldt als het op de radio wordt gedraaid.

Een goed voorbeeld van hoeveel muziek kan opleveren is een kerstnummer dat we allemaal kennen. Mariah Carey verdient elk jaar nog meer dan €400.000 met het kersthit ‘All I want for Christmas is you’ dat in 1994 uitkwam. Zonder iets te doen. Een perfect voorbeeld van een passief inkomen.

10. Ontwikkelen van een browser-extensie

Browser extensies zijn plugins die je kunt installeren in je browser. Deze kunnen heel handig zijn. Je krijg hierdoor namelijk extra functies in browser. Een voorbeeld van een browser extensie is Grammarly. Deze extensie check je spelling en grammatica, overal in je browser.

Hierdoor komen we ook meteen bij de manier hoe je geld kunt verdienen met browser extensies. Grammarly heeft namelijk een aantal gratis functionaliteiten, maar als je de volledige plugin wil gebruiken dan heb je een abonnement nodig.

Dit is echter niet de enige manier om geld te verdienen met browser extensies. Je kunt met je extensie ook profiteren van affiliate marketing.

11. Een cursus verkopen

Een cursus verkopen is een goede manier om een passief inkomen te zorgen. Je maakt de cursus eenmalig over een onderwerp waar je heel veel over weet en je kunt deze cursus (online) blijven verkopen. Denk hierbij aan een cursus Excel, photoshoppen, sales, online marketing, onderhandelen of mediteren. Het maakt in principe niet uit waar het over gaat, als mensen het willen kopen. Hierbij geldt weer dat je de cursus één keer ontwikkelt en je de cursus daarna kunt blijven verkopen.

12. Podcast

Podcasts zijn helemaal hip tegenwoordig, over elk onderwerp bestaat wel een podcast. Dit is niet gek want je kunt podcasts op elk moment luisteren. Door de grote aandacht voor podcasts is er ook zeker geld mee te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld gesproken advertenties afspelen tijdens je podcast. Een handige manier hiervoor is het afspelen van een advertentie in een pauze in het midden van de aflevering.

Conclusie

Hopelijk heb je inspiratie gekregen om een passief inkomen op te bouwen. Dit kan op verschillende manieren. Voor iedereen zit er daarom wel iets tussen.

Je kunt trouwens ook verschillende ideeën combineren. Je kunt bijvoorbeeld een blog en een podcast combineren zoals eerder aangegeven. Bovendien kun je beleggen combineren met bijna elk ander punt. Het geld dat je bijvoorbeeld met een Youtube-kanaal verdient kun je namelijk weer beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.