<

Leven van dividend: hoe realistisch is dat?

Hoe realistisch is het leven van dividend? Als belegger vraag je je dit misschien wel eens af. Deze vraag zullen we in dit artikel beantwoorden. We kijken naar alles waar je op moet letten wanneer je dit van plan bent.

Wat is leven van dividend?

Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst even kort in op wat dividend precies is. Dividend is dus eigenlijk een winstuitkering. Bedrijven keren dividend namelijk uit om hun aandeelhouders mee te laten profiteren van de winst van het bedrijf.

Je kunt leven van dividend als je genoeg dividend ontvangt om al je kosten te betalen. In dat geval ben je financieel onafhankelijk, al ben je natuurlijk wel afhankelijk van je dividend. Dit wordt financieel onafhankelijk genoemd omdat je niet meer voor dit geld hoeft te werken. Het geld werkt namelijk voor jou. Op deze manier kun je een passief inkomen genereren met beleggen.

Waarom zou je willen leven van dividend?

Zoals we net al hebben aangegeven hoef je niet meer te werken als je kunt leven van dividend. Je hebt dan financiële vrijheid. Dat is ook meteen de belangrijkste reden waarom je van dividend zou willen leven.

Een ander voordeel van het beleggen in bedrijven die veel dividend uitkeren is dat de koers van deze aandelen vaak redelijk stabiel is. Vaak zijn deze bedrijven al gevestigde namen in de markt. Dit betekent dat de waarde van je beleggingen minder sterk zal schommelen als bij andere aandelen.

Waar moet je rekening mee houden?

We hebben net gezien dat de koers van dividend aandelen vaak stabieler is. De keerzijde hiervan is dat er ook minder ruimte is voor groei.

Het grootste nadeel van het leven van dividend is dat je niet meer profiteert van het rente-op-rente effect. Door dit effect kun je met beleggen redelijk eenvoudig vermogen opbouwen op de lange termijn.

Om te profiteren van het rente-op-rente effect moet je namelijk het dividend herbeleggen zodat het in de toekomst weer rendement voor je kan genereren. Door te leven van dividend kun je minder goed vermogen opbouwen. Je gebruikt het dividend namelijk om van te leven.

Daarom kun je pas leven van dividend als je genoeg geld hebt. Voor die tijd heb je het geld namelijk nodig om dit vermogen op te bouwen. We komen zo terug op hoeveel geld je precies nodig hebt.

Ten slotte is het goed om rekening te houden met dividendbelasting. Door veel dividend te ontvangen heb je namelijk ook relatief veel last van dividendbelasting. Je kunt in sommige gevallen er gelukkig zelf iets aan doen. Dit kan bijvoorbeeld door het verrekenen van dividendbelasting of door het terugvragen van buitenlandse dividendbelasting.

Hoeveel geld heb je nodig om van dividend te kunnen leven?

Deze vraag is redelijk lastig te beantwoorden. Het ligt er namelijk aan hoeveel je uitgeeft. Laten we een aantal verschillende voorbeelden uitrekenen. We gaan bij deze uit van een gemiddeld dividend van 4% per jaar.

Leven van dividend: €1.500 uitgaven per maand

In dit eerste voorbeeld gaan we ervan uit dat de maandelijkse uitgaven €1.500 zijn. Dit is €18.000 per jaar. Dit bedrag moet je dus aan dividend ontvangen.

We gaan ervan uit dat je beleggingen gemiddeld 4% dividend per jaar uitkeren. Om €18.000 aan dividend te ontvangen moet je dus €450.000 vermogen hebben (€18.000 / 4%).

Leven van dividend: €2.500 uitgaven per maand

Bij dit tweede voorbeeld heb je €30.000 aan dividend nodig (€2.500 * 12). Je komt dan op een bedrag uit van €750.000 (€30.000 / 4%).

Hoe kun je beleggen in bedrijven met veel dividend?

Om genoeg dividend te ontvangen moet je natuurlijk beleggen in bedrijven die ook genoeg dividend uitkeren. Niet elk bedrijf keert namelijk (evenveel) dividend uit.

In het algemeen kun je onderscheid maken tussen twee verschillende aandelen; groeiaandelen en waardeaandelen. Het grootste verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen is wat ze doen met de winst.

Bij groeiaandelen wordt de winst geïnvesteerd voor verdere groei, terwijl de winst bij waardeaandelen vaak wordt uitgekeerd in de vorm van dividend.

Tip: Wanneer je regelmatig dividend wil ontvangen kun je ook beleggen in aandelen die maandelijks dividend uitkeren.
Author

Het selecteren van losse dividend aandelen kan echter lastig zijn. Bovendien moet je in dat geval in veel verschillende bedrijven beleggen om een goede spreiding te hebben.

Daarom kun je ook overwegen om te beleggen in een ETF met een hoog dividend. Op deze manier kun je in één keer in honderden bedrijven beleggen die relatief veel dividend uitkeren.

Conclusie: kun je leven van dividend?

In dit artikel heb je kunnen lezen dat het mogelijk is om te leven van dividend. Wel kan dit vaak pas als je genoeg vermogen hebt opgebouwd. Voor de meeste beleggers is het beleggen in een dividend ETF de beste manier om in veel verschillende bedrijven te beleggen die relatief veel dividend uitkeren.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hier behandelen we kort de meest gestelde vragen die met dit artikel te maken hebben.

Kun je leven van dividend?

Het is zeker mogelijk om te leven van dividend. Dit kan echter wel pas als je voldoende vermogen hebt opgebouwd. Wanneer je van dividend leeft dan is het opbouwen van vermogen namelijk veel lastiger.

Hoe kun je leven van dividend?

Door het bezitten van aandelen van bedrijven die dividend uitkeren kun je een passief inkomen opbouwen uit beleggen. Als het dividend wat je ontvangt al jouw kosten dekt, dan kun je leven van dividend.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.