<

Financieel onafhankelijk worden in 5 stappen

Vrijheid wordt gezien als een van de belangrijkste dingen die we hebben. Mensen vinden het belangrijk om hun eigen beslissingen te kunnen maken. Als je financieel onafhankelijk bent, dan heb je de vrijheid om dit te doen.

Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Financieel onafhankelijk zijn is een best breed begrip. Je bent financieel onafhankelijk als je keuzes kunt maken zonder je zorgen te maken over de financiële consequenties. Dat wil zeggen dat je kunt keuzes maken die in een andere situatie niet mogelijk zouden zijn omdat je gelimiteerd wordt door financiële verplichtingen.

Om een voorbeeld te noemen. Stel je wil een jaar niet werken om wat voor reden dan ook. Bijvoorbeeld om extra tijd te besteden aan de opvoeding van je kind. Als je genoeg vermogen hebt om een jaar niet te hoeven werken, dan heb je de financiële vrijheid om deze keuze te maken. Zonder je zorgen te hoeven maken over de hypotheek die moet worden betaald.

Per persoon is het verschillend bij welk bedrag iemand zich financieel onafhankelijk kan noemen. Het ligt er maar net aan wat je wil kunnen doen. Als je een jaar vrij wil kunnen nemen, dan heb je minder geld nodig dan als je tien jaar eerder wil stoppen met werken. Als je eerder wil stoppen met werken, dan hangt het bedrag dat je nodig hebt ook af van de levensstandaard die je aan wil houden.

Waarom financieel onafhankelijk worden?

Het motief waarom iemand financieel onafhankelijk wil worden is natuurlijk erg persoonlijk. Het is maar net welk doel iemand heeft. Een ding staat wel centraal in bijna alle motieven en dat is vrijheid.

Als je financieel onafhankelijk bent worden je keuzes minder gestuurd door rekeningen die betaald moeten worden. Je hebt dan de vrijheid om de keuzes te maken die misschien niet het beste zijn op financieel gebied, maar wel op het gebied van geluk. Een voorbeeld hiervan is reizen. Als je financieel onafhankelijk bent dan kun je een jaar gaan reizen, zonder je zorgen te maken over geld. Je kun tijdens je reis namelijk leven van je vermogen.

Financieel onafhankelijk in 5 stappen

Wanneer je jezelf financieel onafhankelijk kan noemen, hangt vooral af van je doel. Het bedrag dat hiervoor nodig is zal daarom voor iedereen verschillen. Desondanks zijn er wel verschillende stappen naar financiële onafhankelijkheid die iedereen kan volgen.

Stap 1: Wat is je motivatie?

De reis naar financiële onafhankelijkheid is in de meeste gevallen lang. Denk aan meer dan tien jaar. Voordat je hieraan begint is het daarom belangrijk om je motivatie duidelijk te hebben. Iedereen wil wel financieel onafhankelijk zijn, maar waarom wil jij het zo graag dat je er moeite voor gaat doen?

Wil je met de vrijheid meer tijd hebben voor je kinderen of wil je de wereld rondreizen? Wellicht wil je alleen de financiële vrijheid om het gevoel te hebben dat je alle kanten op kunt. Je bent niet per se van plan om je baan op te zeggen, maar je wil het gevoel hebben dat dit altijd kan.

Wat jouw motivatie is heeft ook invloed op het bedrag waarmee jij jou financieel onafhankelijk mag noemen. Als je jouw motivatie duidelijk hebt, dan kun je beginnen met werken naar je einddoel.

Stap 2: Leef met minder dan je verdient

De belangrijkste stap in de reis naar financiële onafhankelijkheid is dat je leeft met minder dan je verdient. Voor velen klinkt dit misschien logisch, maar er zijn ook veel mensen die elke maand van loonstrook naar loonstrook leven.

Als je niks overhoudt, dan kun je ook niets opzijzetten voor later. Om financieel onafhankelijk te worden is het toch nodig om vermogen op te bouwen. Dit kun je het beste doen door elke maand geld opzij te leggen.

Als je nu (bijna) niets overhoudt, dan zie je dit misschien als een onmogelijke taak. In veel gevallen is geld opzijzetten minder moeilijk dan het lijkt. Het is vaak wel een kwestie van prioriteiten en focus.

Voor veel mensen helpt het om inzichtelijk te maken wat hun inkomsten en uitgaven zijn. Budgetteren helpt om hier een overzicht in te krijgen. Door te budgetteren kun je dingen die je niet belangrijk vindt wegstrepen en op deze manier geld overhouden. Dit geld kun je dan opzijzetten.

Met minder leven dan je verdiend is haarfijn én simpel uitgelegd in het boek De Rijkste Man van Babyblon. Dit boek is zeker een aanrader wanneer je meer wil leren over dit principe.

Stap 3: Beleggen

Wanneer je met minder leeft dan je verdiend ben je klaar voor de volgende stap: beleggen. Als je serieus vermogen op wil bouwen, dan is het eigenlijk altijd nodig om te beleggen. Geen zorgen, we zullen dit laten zien aan de hand van een simpel voorbeeld.

Zoals de meeste mensen wel weten, levert sparen tegenwoordig nauwelijks meer iets op. Maar zelfs met een goede spaarrente (2%), dan heeft beleggen nog altijd een hoger rendement. Beleggen levert namelijk gemiddeld ongeveer 7% per jaar op.

In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen sparen en beleggen op een lange termijn. We hebben het verschil tussen €1.200 per jaar sparen of beleggen weergegeven.

Vlakdiagram die het verschil tussen sparen en beleggen laat zien. Bij een maandelijkse inleg van €100 is het verschil na 30 jaar €86.002 in het voordeel van beleggen.
Hierbij is gerekend met een gemiddeld rendement van 7% bij beleggen. In werkelijkheid gaat de markt omhoog en omlaag, niet alleen omhoog. De markt groeit gemiddeld gezien met 7% per jaar. Bij sparen zijn we uitgegaan van 0% rente.

Als je zou sparen heb je na 30 jaar een eindbedrag van €36.000, terwijl je bij beleggen een eindbedrag hebt van €113.352. Dit gigantische verschil komt door het rente-op-rente effect en de lage rente. Op het rente-op-rente effect komen we zo terug.

Maar beleggen is toch risicovol?

Natuurlijk zitten er risico’s aan beleggen. Het is dan ook niet verstandig om te beleggen met geld dat je nodig hebt op een korte termijn. De economie gaat namelijk omhoog en omlaag. Gemiddeld is er een groei van 7%, maar er zitten ook jaren tussen waar de economie krimpt. Als je het geld dat je belegt niet nodig hebt, dan kun je de slechte periode afwachten. De economie gaat namelijk ooit weer stijgen.

Conjunctuurgolven met een opwaartse trend in het midden.
De economie heeft altijd pieken en dalen (hoog- en laagconjunctuur). Op een lange termijn is er altijd een stijgende trend.

Daarnaast kun je het risico van beleggen ook verkleinen door je beleggingen te spreiden. Beleg nooit in één bedrijf, sector of land. Door te spreiden verklein je het risico omdat als de ene sector in zwaar weer zit, terwijl een andere sector het misschien heel goed doet.

De kracht van op tijd beginnen met beleggen

Tijd is het waardevolste dat je hebt. Een paar jaar eerder beginnen kan een enorm verschil maken aan de eindstreep. Dit komt door het rente-op-rente effect. We zullen dit laten zien aan de hand van een voorbeeld.

Rente-op-rente: het achtste wereldwonder.

In dit voorbeeld kijken we naar het verschil tussen op je 25e en op je 30e beginnen met beleggen. Op beide leeftijden begin je met €5.000 per jaar beleggen.

Het resultaat is dat als je op je 25e begint, je uitkomt op een eindkapitaal van €338.382. Als je daarentegen begint met hetzelfde bedrag op je 30e, dan kom je uit op een bedrag van €219.326. Dit is een verschil van maar liefst €119.056.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat je als je vijf jaar eerder begint, je ook €25.000 meer hebt ingelegd. Als je dit verrekend is het verschil in eindbedrag nog steeds €94.056.

Vlakdiagram dat het verschil tussen beginnen met beleggen op 25 en 30 jaar laat zien. Na een periode is het verschil €94.056.
Beginnen met €5.000 per jaar beleggen op je 25e of op je 30e.

De reden dat dit op het eerste oog onbelangrijke verschil zo groot is dat is het rente-op-rente effect. De €25.000 die je extra inlegt in de eerste jaren, behaalt in de jaren erna rendement. Dit rendement behaalt ook weer rendement in de 20 jaar daarna. Hierdoor ontstaat er dus een groot verschil op een lange termijn.

Het is niet voor niets dat Albert Einstein het rente-op-rente effect het achtste wereldwonder noemde.

Je kunt beginnen met beleggen bij verschillende brokers. Een rekening is binnen enkele minuten geopend. DEGIRO is één van deze brokers en staat bekend om de lage kosten.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Stap 4: Houd je voortgang bij

Je kunt je leven nooit tientallen jaren vooruitplannen. Het is daarom ook niet erg om je plan periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, bij te sturen. Gaat je vermogensopbouw te langzaam? In dat geval kun je kijken waar je nog extra dingen kunt besparen of kun je misschien een extra inkomstenstroom realiseren.

Het is bovendien niet alleen handig om dit bij te houden op de weg naar financiële onafhankelijkheid. Zelfs als je financieel onafhankelijk bent, dan wil je dit blijven doen. Je houdt dan grip op je persoonlijke situatie.

Stap 5: Enjoy life

Staar je echter niet helemaal blind op het financieel onafhankelijk worden. Zoals eerder besproken is de reis naar financiële onafhankelijkheid vaak lang. Maak er dus ook een mooie reis van. Je hoeft niet alle leuke dingen te schrappen om geld te besparen. Probeer in plaats daarvan te besparen op dingen die je eigenlijk niet zo belangrijk vindt. Kies een aantal dingen die je erg belangrijk vindt waar je niet op wil besparen.

Het is niet de moeite waard om 2 jaar eerder financieel onafhankelijk te zijn als je daarvoor voor jou belangrijke dingen hebt moeten laten liggen. Bovendien krijg je meer vrijheid naarmate je meer vermogen opbouwt. Geniet daar ook van.

Hoeveel geld heb je nodig?

Het is lastig om een concreet bedrag te noemen voor financiële onafhankelijkheid. Het is immers voor iedereen anders wanneer ze financieel onafhankelijk zijn.

Voor sommige mensen is financiële onafhankelijkheid dat ze ten alle tijde een sabbatical kunnen opnemen van een jaar. In dit geval wil je bijvoorbeeld een jaar lang kosten achter de hand hebben, laten we zeggen dat dit €30.000 is.

In andere gevallen heb je misschien meer geld nodig. Als je minder wil gaan werken of zelfs eerder wil stoppen met werken dan heb je een groter vermogen nodig. Hoe groot dit vermogen moet zijn, hangt ook weer af van hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en of je misschien nog overige passieve inkomsten hebt (bijvoorbeeld huurinkomsten).

Stel je voor dat je de laatste 10 jaar van je carrière parttime wil gaan werken. Je uitgaven zijn €30.000 per jaar. Je hebt dan 10 x €15.000 = €150.000 nodig om de helft te gaan werken. Als je 10 jaar eerder wil stoppen met werken, dan heb je minimaal 10 x €30.000 = €300.000 nodig.

Conclusie

Financieel onafhankelijk worden is voor iedereen in meer of mindere mate mogelijk. In alle gevallen bouw je vermogen op, waardoor je meer financiële vrijheid krijgt. Om het vermogen op te bouwen is beleggen in de meeste gevallen noodzakelijk. Hierbij geldt: hoe je eerder je begint hoe beter.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.