Wanneer ben je rijk? Verschillende invalshoeken

Rijk worden is voor veel mensen een droom, maar wanneer ben je rijk? Je gaat in dit artikel zien dat dit per persoon anders is.

We benoemen daarom verschillende opties hoe je kunt bepalen wanneer je rijk bent. Aan het einde van dit artikel kun jij bepalen welke definitie van rijkdom jij wilt aanhouden.

Ben je rijk met een miljoen euro?

Voor veel mensen is miljonair worden een uitgesproken voorbeeld van rijk zijn. Een miljoen euro is natuurlijk ook veel geld.

In een ander artikel, over vermogensverdeling in Nederland, hebben we gezien dat slechts 3,52% van de huishoudens in Nederland een vermogen hebben van meer dan een miljoen euro. Dit is inclusief de eigen woning, waar voor veel mensen een groot deel van hun vermogen in zit.

Wanneer je als huishouden dus meer dan een miljoen euro aan vermogen hebt dan behoor je tot de rijkste 3,52% van de Nederlandse bevolking.

Rijk zijn ten opzicht van anderen

Jezelf vergelijken met anderen kan een manier zijn om te bepalen of je rijk bent. Zojuist hebben we gezien dat je met een miljoen euro rijk bent ten opzichte van anderen.

Maar met wie moet je je dan vergelijken? Heel veel verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld leeftijd, hebben een invloed op het gemiddelde vermogen.

Wanneer je dus rijk bent ten opzichte van anderen is per situatie anders. Om een goede vergelijking te kunnen maken is het dus ook handig om naar deze factoren te kijken.

We zullen een aantal voorbeelden van zulke factoren noemen. Er zijn echter nog veel meer factoren die je mee kunt nemen. Denk dus vooral ook na wat op jouw situatie van toepassing is.

Rijk zijn voor je leeftijd

Laten we beginnen met leeftijd. In de onderstaande tabel kun je het gemiddeld vermogen van huishoudens per leeftijdsgroep zien.

Wanneer je als huishouden met een hoofdkostwinner van 25 tot 35 dus een vermogen hebt van €110.000 dan zou je jezelf wellicht rijk kunnen noemen. Je hebt dan namelijk het dubbele vermogen ten opzichte van je leeftijdsgenoten.

In dat geval ben je echter niet rijk ten opzichte van iemand die 65 jaar is.

LeeftijdGemiddeld vermogen
tot 25 jaar€8.000
25 – 35 jaar€55.600
35 – 45 jaar€144.400
45 – 55 jaar€265.900
55 – 65 jaar€331.900
65 – 75 jaar€343.600
75 – 85 jaar€312.600
85 jaar en ouder€252.900

Migratieachtergrond

Ook veel andere factoren, zoals migratieachtergrond, kunnen invloed hebben op het gemiddelde vermogen.

Zoals je kunt zien hebben mensen zonder migratieachtergrond het grootste gemiddelde vermogen in Nederland. Niet-westerse migranten hebben het kleinste vermogen en westerse migranten zitten daar tussenin.

Staafdiagram met het gemiddeld vermogen per migratieachtergrond in Nederland. Mensen met een Nederlandse achtergrond hebben met €266.700 het grootste gemiddeld vermogen en niet-westerse mensen hebben met €56.200 het kleinste gemiddeld vermogen.
Gemiddeld vermogen per migratieachtergrond 2020 (cbs.nl).

Vermogen per type huishouden

Als laatste kijken we naar het type huishouden. Huishoudens met kinderen hebben logisch gezien minder vermogen dan huishoudens zonder kinderen.

Heb je kinderen, dan is het wellicht niet eerlijk om jezelf te vergelijken met een huishouden dat geen kinderen heeft.

Type huishoudenGemiddeld vermogen
Eenpersoonshuishouden€129.100
Eenoudergezin€120.400
Paar, zonder kind€330.100
Paar, met kind(eren)€304.900

Je bent rijk wanneer je financieel onafhankelijk bent

We hebben tot nu toe in dit artikel naar anderen gekeken om te bepalen wanneer je rijk bent. Nu is het tijd om naar onszelf te kijken.

Of iemand rijk is kan namelijk ook afhangen van of (en hoe lang) iemand zichzelf kan onderhouden met dit geld.

We hebben eerder gezien dat veel mensen vermogen in hun huis hebben zitten. Dit kunnen ze helemaal niet uitgeven. Je kunt dus ook veel vermogen hebben en alsnog niet genoeg geld hebben voor de boodschappen.

Daarnaast hangt, of je jezelf kunt onderhouden met je vermogen, ook af van je levensstijl.

Iemand met een miljoen euro kan zijn of haar levensstijl misschien niet voor een lange tijd doorzetten. Wanneer je veel uitgeeft dan heb je dus ook veel geld nodig om je rijk te kunnen (blijven) noemen.

Je zou dit bijvoorbeeld kunnen omschrijven als hoelang het duurt voordat je geld op is wanneer je jouw huidige levensstijl doorzet.

Wanneer dit één, twee of vijf jaar is dan ben je eigenlijk niet rijk. Je rijkdom is namelijk niet duurzaam. Na die paar jaar ben je namelijk weer arm.

Een andere manier om te bepalen wanneer je rijk bent is om te kijken wanneer je financieel onafhankelijk bent.

Hiermee bedoelen we met welk vermogen je voor altijd zou kunnen doorleven zonder te werken. De 4% regel is hiervoor een handige regel.

4% regel

De 4% regel komt voort uit een studie waarbij er werd onderzocht welk percentage van je vermogen je elk jaar kunt opnemen zonder dat het vermogen kleiner wordt.

Hoewel de 4% regel wellicht iets te streng is in Nederland, kan deze regel toch een goede indicatie geven van het bedrag dat je nodig hebt om jezelf voor altijd te onderhouden.

Bij deze methode wordt er dus ook rekening gehouden met je uitgaven.

Bij een vermogen van €1.00.000 mag je dus elk jaar €40.000 (4%) opnemen zonder dat je vermogen krimpt. Je blijft statistisch gezien dan voor altijd €1.000.000 houden.

Neem je €80.000 per jaar op in die situatie, dan gaat je vermogen natuurlijk wel krimpen.

Conclusie

Je hebt in dit artikel verschillende invalshoeken kunnen zien over wanneer je rijk bent.

Er zijn dus verschillende manieren om er naar te kijken:

  • Miljonair zijn.
  • Rijker zijn dan anderen.
  • Financieel onafhankelijk zijn.

Het is dus mogelijk om miljonair te zijn, maar je huidige levensstijl slechts voor twee jaar te kunnen voortzetten. Ben je dan rijk?

Daarnaast kun je een kleiner vermogen hebben dan gemiddeld, maar toch financieel onafhankelijk zijn omdat je erg weinig uitgeeft. Ben je dan rijk?

Ten slotte hebben we in dit artikel ook veel gekeken naar het totale vermogen van huishoudens. Veel van dit vermogen zit echter in een eigen woning.

Je zou dus ook kunnen stellen dat je rijk bent wanneer je het geld kunt uitgeven (wanneer het geld liquide is). In dat geval telt een eigen woning niet mee en wordt het antwoord op de vraag ‘wanneer ben je rijk?’ weer heel anders.

Kortom, genoeg om over na te denken. Wanneer ben je rijk volgens jou?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

4 reacties op “Wanneer ben je rijk? Verschillende invalshoeken”

In mijn optiek ben je rijk als je in goede gezondheid bent en voldoende geld hebt om je rekeningen te betalen, iets wat veel mensen als arm zullen beschouwen. Ik ken mensen met een groot vermogen maar levend in geestelijke armoede. Te bang om een cent te veel uit te geven en al helemaal niet als een ander daar beter van werd. Toen deze mensen overleden hadden zij een groot vermogen op de bank staan en een volledig betaalde woning, maar slechts contact met een klein aantal mensen en maar weinig mensen die verdrietig waren dat ze er niet meer zijn en hun kinderen? Die kregen ook weer een hoop geld, maar nog meer ging naar de belastingdienst. Dit geld hadden zij tijdens hun leven ook kunnen gebruiken om zichzelf en anderen gelukkig te maken en mooie herrinneringen te geven. Het enige aandenken dat hun kleindochter met wie ze geen contact hadden, omdat zij niet leefde volgens hun overtuigingen, aan hen heeft is dat ze als klein kind wel eens met hen op de fiets naar de kaasboerderij ging.Verder geen herrinneringen aan leuke logeerpartijtjes, verjaardagsfeestjes, kerst vieren etc en al helemaal geen tastbare aandenkens. Is dat rijk zijn?

Geloof er helemaal niets van dat rijkere mensen leven in ‘geestelijke armoede’. Als je meer geld hebt is het juist zo gemakkelijk om je blik te verruimen door middel van boeken, kunst, concerten etc. Mooie duurzame spullen kopen, wonen daar waar je het liefst wilt. Je kinderen kunnen de opleiding doen die ze graag willen, een kamer vinden is geen probleem.
Het lijkt me juist een gevoel van vrijheid geven om veel geld te hebben.
Ik doe bovengenoemde dingen ook , met mate.
Veel activiteiten kosten niets, wandelen in de natuur bijvoorbeeld.
Juist bij armere mensen zie ik jammer genoeg soms een soort lamlendigheid.De hele dag domme tv programma’s kijken. Ongezond eten.En nee, een frietje is niet goedkoper dan met normale produkten koken.
Daar ga je je ook niet beter van voelen.
Je bent rijk wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over geld.

Mijn ervaring met mensen met veel geld is dat ze altijd nog meer willen. Ze geven nooit aan goede doelen en gaan nooit uit eten of naar het theater.
Het zijn in de omgang ook geen fijne mensen. Ze eten het goedkoopste van het goedkoopste en dragen kleding die ze pas kopen als de prijs voor de helft van de helft is.
Niet voor niets is er een gezegde: “Some people are so poor, all they have is money”…

Alleen kijken naar box 3 is veel te beperkt om rijk en minder rijk te beschouwen. Tel alle boxen bij elkaar op om correct te vergelijken. Iemand met 2x modaal uit een vaste dienstbetrekking met bijbehorend goudgerand pensioen is veel rijker dan iemand met uitsluitend 1m in box 3 zonder pensioen. Overigens is minstens 80% zo niet 90% van de Nederlanders in internationaal perspectief als rijk te betitelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.