<

Waarom iedereen een financiële buffer zou moeten hebben

Wat doe jij als de pleuris uitbreekt? Volgens De Nederlandsche Bank heeft 1 op de 7 Nederlanders (14%) geen financiële buffer. Deze mensen zijn naar eigen zeggen niet in staat om €2.000 bij elkaar te krijgen binnen een maand. De helft van deze mensen (7%) kan zelfs geen €500 bij elkaar krijgen. Dat zijn best hoge cijfers, terwijl iedereen wel eens geld nodig heeft voor onverwachte uitgaven. Om deze uitgaven te kunnen doen is het heel erg aan te raden om een financiële buffer aan te leggen.

Wat is een financiële buffer?

Een buffer, of noodfonds, is een potje met geld voor onverwachte uitgaven. Je zet geld opzij en je gebruikt dit alleen voor noodzakelijke en onverwachte uitgaven. Het is dus eigenlijk een spaarpot waar je niet aankomt. Soms moet je iets meteen betalen. Als je koelkast kapotgaat dan kun je niet beginnen met sparen voor een nieuwe. Je hebt er dan meteen een nodig. Door een financiële buffer aan te leggen heb je hier ook meteen geld voor beschikbaar.

Waarom is een buffer handig?

Allereerst is het voordeel van een financiële buffer dat je noodzakelijke uitgaven meteen kunt doen. Als je auto kapotgaat, die je elke dag nodig hebt om naar werk te rijden, dan kun je die meteen laten repareren of kun je meteen een nieuwe kopen. Je hebt dan dus geen stress over het bij elkaar krijgen van dit geld.

Daarnaast neem je zonder buffer ook een risico op verdere financiële problemen. Als je geen financiële buffer hebt voor zulke situaties, dan moet je misschien geld lenen om een nieuwe koelkast te kopen. De kans is groot dat je een persoonlijke lening moet afsluiten. Het nadeel hiervan is dat persoonlijke leningen heel duur zijn en dit kost je op termijn alleen maar nog meer geld. Je kunt hierdoor in de financiële problemen raken. Door voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven voorkom je zulke situaties.

Hoeveel geld sparen Nederlanders gemiddeld?

Nederlanders staan over het algemeen best bekend als een zuinig volk dat goed met geld om kan gaan. Zoals je in het begin kon lezen, geldt dit niet voor alle Nederlanders. Maar liefst 14% heeft geen financiële buffer.

Het gemiddeld spaargeld van Nederlanders is €42.300. Dit geeft alleen een vertekend beeld, omdat erg rijke huishoudens het gemiddelde natuurlijk omhooghalen. De mediaan (middelste waarde in een verdeling) geeft een beter beeld. De mediaan van het spaargeld van Nederlanders is €14.900.

Om de mediaan iets duidelijker te maken, hebben we het in de onderstaande tabel simpel weergegeven. De middelste waarde is €14.900. In dat geval zijn er net zoveel mensen die meer spaargeld hebben als mensen die minder spaargeld hebben. Het gemiddelde is echter veel hoger, namelijk €42.300 (€211.500 / 5).

€1.000€10.000€14.900€63.200€122.400

Zoals je ziet zijn de verschillen echter groot. Hoe hoog het spaargeld is van iemand heeft met veel verschillende factoren te maken. Woonsituatie is één van die factoren. Mensen met een koophuis sparen over het algemeen meer dan mensen met een huurhuis.

Hoe hoog moet je buffer zijn?

Hoe hoog een financiële buffer van iemand moet zijn, hangt vooral af van de persoonlijke situatie. Het is daarom niet makkelijk om één bedrag te noemen dat op iedereen van toepassing is. We kunnen wel kijken naar situaties die invloed hebben op de hoogte van de financiële buffer.

Kijk naar jouw persoonlijke situatie

Je persoonlijke situatie heeft een grote invloed op de aanbevolen hoogte van de financiële buffer. Je kunt hierbij denken aan verschillende dingen.

Als je een auto hebt, dan heb je wellicht een hogere buffer nodig. Deze kan namelijk kapot gaan, waardoor je een nieuwe moet kopen of reparaties moet betalen. Daarnaast heb je waarschijnlijk een hogere buffer nodig als je een koophuis hebt omdat je zelf verantwoordelijk bent voor grote reparaties.

Wat kan er allemaal gebeuren dat meteen moet worden betaald?
Author

Je kunt ook kijken naar je werksituatie. Als je een zelfstandige bent dan heb je wellicht een grotere buffer nodig omdat je over het algemeen minder zekerheid hebt met betrekking tot inkomen. Als je een vast contract hebt bij een werkgever dan loop je op dit gebied veel minder risico.

Kortom, bedenk alles dat er kan gebeuren wat meteen betaalt moet worden. Heb je jouw auto nodig voor werk, of zou je best ook een tijd zonder kunnen? In het eerste geval moet je zorgen dat je de auto meteen kunt vervangen. In het tweede geval kun je wellicht alleen geld achter de hand houden voor reparaties.

Buffer berekenen

Om je te helpen heeft het Nibud een bufferberekenaar gemaakt. Hiermee kun je door een aantal dingen in te vullen over je persoonlijke situatie een schatting krijgen van de buffer die je nodig hebt. Op deze manier krijg je een beeld hoe hoog je deze moet zijn.

Dit is echter een erg grove schatting. Het daadwerkelijke bedrag zal heel erg afhangen van je persoonlijke situatie. Blijf daarom ook kijken naar wat precies allemaal op jou van toepassing is.

Een buffer opbouwen met een laag inkomen

Het is natuurlijk niet voor iedereen even makkelijk om een buffer aan te leggen, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Als je minder te besteden hebt, dan raak je misschien eerder in de problemen als je een persoonlijke lening moet afsluiten voor een kapotte wasmachine.

Daarom is het belangrijk om ondanks je moeilijke situatie alsnog een buffer aan te leggen. Het is niet erg om klein te beginnen. Een paar tientjes per maand kunnen over een lange periode uitgroeien tot een goede buffer.

Je ziet misschien geen mogelijkheden om iets opzij te zetten. Het is echter altijd wel mogelijk om ergens op te besparen. Om erachter te komen waar ruimte ligt om te besparen kan budgetteren erg nuttig zijn. Hiermee houd je precies bij hoeveel je uitgeeft en bepaal je aan welke dingen je geld uit gaat geven. In deze planning kun je ook het geld voor de financiële buffer meenemen. Als je budgetteren moeilijk vindt, dan kan het handig zijn om een App te gebruiken.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

Jouw buffer bewaren op rekening met een hoge rente

Je wil meteen bij jou buffer kunnen als nood aan de man is. Het is daarom niet verstandig om het te beleggen. Als het dan slecht gaat met de economie, dan moet je jouw aandelen voor een te lage prijs gaan verkopen om aan geld te komen. Je maakt dan (veel) verlies.

Een financiële buffer moet dus altijd vrij toegankelijk zijn. Je kunt deze dus het beste bewaren op een spaarrekening. De laatste jaren stelt de rente die je daarop krijgt alleen niks meer voor. Dit is zonde, want je wil ook niet dat je geld elk jaar minder waard wordt door inflatie.

Het is daarom het beste om je buffer te bewaren op een spaarrekening waar nog een aardige rente wordt gegeven. Belangrijk hierbij is wel dat het geld niet vaststaat, maar dat je het in alle gevallen meteen kunt opnemen. Bigbank biedt een van de hoogste rentepercentages aan op dit moment. Met flexibel sparen bij Bigbank is dit geld altijd vrij opneembaar en het sparen is geheel kosteloos.

Bigbank logo.

Bigbank is een bank die bekend staat om de hoge rentepercentages. Zelfs in een tijd met lage rentes weten ze dit voor elkaar te krijgen. Ze bieden zowel depositocontracten als spaarrekeningen aan met een hoge rentes. Het sparen bij Bigbank is geheel kosteloos.

Conclusie

We hopen dat het belang van een financiële buffer duidelijker is geworden. Bovendien weet je nu hoe je een buffer aan kunt leggen, zelfs met een laag inkomen. Je kunt deze het beste op een spaarrekening bewaren met een hoge rente, zodat je zoveel mogelijk beschermd blijft tegen inflatie. Als je verder nog vragen hebt over een financiële buffer, laat het weten in de reacties.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.