Geld verdienen op de beurs: wat moet je weten?

Geld verdienen op de beurs is voor veel mensen spannend. Toch kun je er op de lange termijn een behoorlijk vermogen mee opbouwen. Met de informatie in dit artikel beantwoorden we een aantal van de vragen die je wellicht hebt en geven we tips over beleggen op de beurs.

Geld verdienen op de beurs

Onder geld verdienen op de beurs bedoelen we het beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfonds en ETF’s.

Je kunt dus meer geld verdienen met het geld dat je al hebt. Vaak wordt dit ook wel ‘je geld aan het werk zetten’ genoemd. Je verdient namelijk geld zonder zelf te werken. Dit doet je geld namelijk al voor je.

Geld verdienen op de beurs is daarom een manier om passief geld te verdienen.

Wanneer je genoeg geld hebt kun je zelfs financieel onafhankelijk worden. Je verdient dan genoeg geld op de beurs zodat je niet meer hoeft te werken.

Voordelen van geld verdienen op de beurs

Waarschijnlijk wist je wel dat geld verdienen op de beurs niet kan zonder risico. Zonder risico namelijk ook geen rendement. 

Wat zijn dan precies de voordelen van geld verdienen op de beurs? Deze hebben we hieronder voor je opgesomd.

Na de voordelen kun je natuurlijk ook de nadelen lezen.

Vermogen opbouwen met beleggen op de beurs

Waarom zou je geld willen verdienen op de beurs? De kans is groot dat je al een baan hebt om geld te verdienen. Wat doe je daarna met jouw geld?

Veel mensen gebruiken het grootste deel van het geld dat ze verdienen om van te leven. Dat is ook logisch. Daarnaast sparen ze misschien een deel van het geld, bijvoorbeeld voor een vakantie of de verbouwing van hun huis.

Met sparen kun je echter geen vermogen opbouwen. Je kunt natuurlijk wel een bedrag bij elkaar sparen, maar door inflatie wordt de waarde van dit geld elk jaar minder.

Beleggen op de beurs is dus eigenlijk noodzakelijk als je serieus vermogen op wil bouwen. In dat geval is het namelijk realistisch dat je boven de inflatie uitkomt.

Passief inkomen met beleggen op de beurs

Wanneer je geld verdient met een baan, dan moet je elke keer weer werken. Anders komt er namelijk niets binnen.

Voor veel mensen is een passief inkomen een droom. Geld verdienen zonder er op dat moment voor te werken. Door geld te verdienen op de beurs kun je zorgen voor zo’n passief inkomen. Je investeert dan namelijk in bedrijven die geld voor jou gaan verdienen.

Natuurlijk zijn er ook actieve manieren om geld te verdienen op de beurs, maar in veel gevallen behalen beleggers hier minder goede resultaten mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan daytraden.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat actieve beleggers minder goede resultaten behalen dan passieve beleggers. Zelfs professionele beleggers kunnen het vaak niet beter doen dan de markt.

Voor de meeste particuliere beleggers is passief beleggen daarom ook de beste strategie.

Kortom, door te beleggen kun je dus passief geld verdienen op de beurs.

Nadelen van geld verdienen op de beurs

Hoewel je dus vermogen op kunt bouwen met beleggen op de beurs zitten er ook zeker nadelen aan. We zullen de belangrijkste nadelen hieronder benoemen.

Je kunt ook geld verliezen op de beurs

Zonder risico kun je meestal ook geen rendement krijgen. Als er een gegarandeerd rendement zou zijn dan zou iedereen die investering doen.

Een van de nadelen van geld verdienen op de beurs is dat je ook geld kunt verliezen.

Sterker nog, je zult waarschijnlijk geld gaan verliezen. Dat is onvermijdelijk, maar wanneer je het goed aanpakt is het tijdelijk.

De beurs gaat namelijk altijd op en neer. Vooral bij het beleggen in aandelen kan de koers erg schommelen. Pieken en dalen wisselen elkaar steeds af.

Je zult dus altijd te maken krijgen met deze schommelingen. Beleggen voor de lange termijn is daarom erg belangrijk. Je hebt in dat geval genoeg tijd om bij een daling te wachten tot er weer een piek komt.

Geld verdienen op de beurs kost tijd

Een ander nadeel van geld verdienen op de beurs is dat je veel geduld nodig hebt. Het is niet realistisch om je geld binnen één jaar te verdubbelen. Binnen twee jaar ook niet trouwens.

Wat is dan wel realistisch? Bij een rendement van 7% per jaar duurt het 10,3 jaar voordat je jouw geld verdubbelt.

Dat klinkt misschien langzaam, maar met dit rendement kun je zeker veel vermogen opbouwen. Je hebt echter wel geduld nodig.

Snel geld verdienen op de beurs heeft eigenlijk vrij weinig te maken met beleggen. Wanneer je dit wil doen ben je waarschijnlijk meer aan het speculeren dan beleggen.

Hoe kun je geld verdienen op de beurs?

Er zijn veel verschillende manieren hoe je geld kunt verdienen op de beurs. De meest bekende manieren zijn waarschijnlijk aandelen en obligaties.

Geld verdienen met aandelen

Door te beleggen in aandelen koop je eigenlijk een klein stukje van een bedrijf. Je bent dan deels ook mede eigenaar.

Door goede prestaties van het bedrijf kan de aandelenprijs omhoog gaan. Jouw kleine deel van het bedrijf wordt in dat geval ook meer waard. Koersstijging is één van de manieren hoe je geld kunt verdienen met het beleggen in aandelen.

Daarnaast kun je ook profiteren van dividend dat bedrijven uitkeren. Bedrijven keren vaak een deel van de winst uit aan aandeelhouders. Dit is een manier om nieuwe investeerders aan te trekken en om huidige aandeelhouders tevreden te houden.

Geld verdienen met obligaties

Bij het beleggen in obligaties leen je geld uit aan een bedrijf of overheid. Je ontvangt dan rente als compensatie. Bij obligaties wordt dit ook wel couponrente genoemd. 

Daarnaast kan de prijs van een obligatie ook veranderen door een verandering in de marktrente. Net zoals bij aandelen kun je dus bij obligaties ook geld verdienen door een koersstijging.

Andere manieren om geld te verdienen op de beurs

Naast aandelen en obligaties, zijn er natuurlijk veel andere manieren om geld te verdienen op de beurs. Denk hierbij aan meer complexere beleggingsproducten zoals futures en opties.

Bovendien hebben we allemaal ook wel een vriend of familielid die helemaal gek is van cryptocurrency.

Veel van deze manieren zijn echter erg risicovol. Bovendien lijkt het ‘investeren’ in zulke producten vaak meer op speculeren dan beleggen.

Voor de meeste particuliere beleggers zijn deze risicovolle en complexe beleggingsproducten niet geschikt om structureel vermogen op te bouwen.

Tips om geld te verdienen op de beurs

Ten slotte geven we je nog een aantal tips mee voor wanneer jij geld wilt verdienen op de beurs.

Beleg voor de lange termijn

Denk bij beleggen vooral aan de lange termijn. Wanneer je veel geld wilt verdienen in een korte tijd dan is het risico namelijk ook heel hoog. 

Met beleggen kun je met een gemiddeld en realistisch rendement van 7% per jaar ook veel vermogen opbouwen. Daar heb je echter wel geduld voor nodig. 

Aandelen leveren het meeste op, maar hebben ook de hoogste volatiliteit. Je hebt dus hoge pieken en diepe dalen. Beleg daarom ook alleen met geld dat je voor lange tijd kunt missen. Zo voorkom je dat je jouw aandelen in een daling moet verkopen. 

Zet je emoties aan de kant

Emoties zijn geen goede raadgever wanneer je gaat beleggen. Zoals we eerder hebben aangegeven zal de beurs in de toekomst altijd (tijdelijk) gaan dalen.

Natuurlijk is het niet leuk om je zuurverdiende geld (op papier) minder waard te zien worden. Het is echter belangrijk om tijdens een daling van de koersen juist rationeel te denken.

Historisch gezien stijgen de koersen namelijk op de lange termijn. Verkoop dus niet in paniek wanneer het wat minder goed gaat, maar wacht op betere tijden.

Beleg niet in iets waar je niks van weet

Beleg nergens in waar je geen verstand van hebt. Soms lijkt een belegging een goed idee, maar heb je er zelf iets te weinig kennis van.

Hoewel het misschien zonde is om een ‘kans’ aan je voorbij te laten gaan, is het toch verstandig om de belegging toch niet te doen wanneer je er niet bekend mee bent.

Het is jammer om de kans dan niet te benutten, maar er zijn echter altijd bedrijven of sectoren waar je bekend genoeg mee bent om alsnog een goed rendement te maken.

Een goed voorbeeld bij deze tip is is superbelegger Warren Buffett. Hij heeft bijvoorbeeld niet in Microsoft geïnvesteerd, wat hem een (nog groter) fortuin zou hebben opgeleverd.

Warren Buffett heeft echter alsnog een groot vermogen op kunnen bouwen door te beleggen in bedrijven en sectoren waar hij meer comfortabel mee was.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dit ook zo

De laatste tip die we hebben is misschien wel erg cliché. Toch hebben veel clichés een kern van waarheid. Je kent de uitspraak waarschijnlijk wel; wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo.

Hoge rendementen zijn dus niet altijd beter. Sterker nog, té hoge rendementen zouden in alle gevallen moeten dienen als een alarmbel.

Je hebt echt geen extreem hoge rendementen nodig om vermogen op te bouwen met beleggen. Bovendien gaan extreem hoge potentiële rendementen ook altijd gepaard met extreem grote risico’s.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over geld verdienen op de beurs. Vond je dit artikel interessant? Schrijf je hieronder dan in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.