Geld verdubbelen: hoe kun je het realistisch doen?

Geld verdubbelen, wie wil dat nu niet? In dit artikel gaan we kijken hoe je jouw geld kunt verdubbelen en hoe lang dit gaat duren. We gaan je echter niet beloven dat het heel makkelijk is of snel kan. Wel schetsen we een realistisch beeld van wat je kunt verwachten.

Je geld verdubbelen

Hoeveel zegt 5% rendement per jaar jou? Weet je dan meteen hoeveel het gaat opleveren in de toekomst? Waarschijnlijk niet.

Daarom kunnen we ook kijken naar het verdubbelen van je geld. Met andere woorden, wanneer heb je een rendement van 100% op je investering?

Bij een rendement van 5% is dit niet 20 jaar, zoals je misschien zou verwachten (100% / 20).

Je maakt later namelijk ook rendement over het rendement dat je in de eerste jaren hebt behaald. Dit principe wordt het rente-op-rente effect genoemd.

Hoe snel kun je geld verdubbelen?

Hoe lang duurt het dan wel om je geld te verdubbelen? Een makkelijke berekening is de regel van 72.

Bij deze regel moet je 72 delen door het verwachte rendement. Door dit te doen krijg je het aantal jaren dat nodig is om je investering te verdubbelen.

Aantal jaren dat het duurt voordat je investering verdubbelt = 72 / verwachte procentuele rendement
Author

Bij het rendement van 5% uit ons voorbeeld van zojuist duurt het dus 14,4 jaar (72 / 5) voordat je jouw geld hebt verdubbeld.

Een voorwaarde voor deze berekening is natuurlijk dat je een goede inschatting maakt van het rendement wat je gaat behalen. In de praktijk is dit echter lastig.

Logisch ook, bij een gegarandeerd rendement heb je geen risico meer. In dat geval zou iedereen die investering wel willen doen.

In de meeste gevallen weet je dus niet hoeveel rendement je precies gaat maken op een investering. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals een spaarrekening of een spaardeposito.

Deze vormen van investeren hebben echter zo’n laag rendement dat het erg lang duurt voordat je jouw geld hebt verdubbeld. Bij een spaarrente van 0,1% duurt het namelijk 720 jaar. Dat is iets teveel van het goede, lijkt ons.

Voorbeeld van het verdubbelen van je geld

We zullen een aantal voorbeelden noemen van het verdubbelen van je geld. De ene manier is wat realistischer dan de andere.

Spaargeld verdubbelen

Zoals we net hebben gezien duurt het verdubbelen van je geld met sparen erg lang. Bij een rente van 0,1% is dit 720 jaar, maar zelfs met een rente van 1% is dit nog 72 jaar.

Bovendien is inflatie in dat geval hoger dan je rendement. Dit betekent dat je koopkracht alsnog achteruit gaat. Met andere woorden, je kunt minder kopen van je geld.

Je geld verdubbelen met sparen schiet dus niet op. Het is op deze manier niet mogelijk om fatsoenlijk vermogen op te bouwen.

Geld verdubbelen met beleggen

Door te beleggen kun je veel makkelijker vermogen opbouwen dan met sparen.

Dit is natuurlijk niet voor niets. Beleggen heeft namelijk ook een hoger risico dan sparen. Risico en rendement zijn altijd van elkaar afhankelijk. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Daarom is het bij beleggen belangrijk om te kijken naar de lange termijn. Over een langere periode wordt het rendement van beleggen steeds stabieler / betrouwbaarder.

Het gemiddelde rendement van aandelen was zo’n 10% per jaar in de laatste 100 jaar. Met de regel van 72 betekent dit dat het 7,2 jaar (72 / 10) duurt voordat je jouw geld hebt verdubbeld met het beleggen in aandelen.

Doordat je ook te maken hebt met belasting, inflatie en andere factoren die invloed hebben op je daadwerkelijke rendement gaan we bij Finansjaal meestal uit van een realistisch rendement van zo’n 7% per jaar. In dat geval kun je jouw geld met beleggen verdubbelen in 10,3 jaar.

1.000 euro verdubbelen met beleggen

Een voorbeeld hiervan is een eenmalige investering van 1.000 euro. We zijn hierbij uitgegaan van een gemiddeld rendement van 7% per jaar.

PeriodeVermogenInlegRendement
10 jaar€1.967,15€1.000€967,15
20 jaar€3.869,68€1.000€2.869,68
30 jaar€7.612,26€1.000€6.612,26

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien verdubbelt je vermogen bijna elke 10 jaar.

Dit is logisch, aangezien we eerder hebben gezien dat het elke 10,3 jaar verdubbelt bij een rendement van 7%.

Nogmaals, dit is wel gebaseerd op het gemiddelde rendement op basis van historische data. Dit is dus geen garantie voor de toekomst.

Andere manieren om je geld te verdubbelen

Welke andere manieren heb je om je geld te verdubbelen? Elke investering die je doet kan er in principe voor zorgen dat je jouw geld kunt verdubbelen.

Zoals we ook al eerder hebben aangegeven ligt het potentiële rendement altijd in verhouding met het potentiële risico.

Je kunt je bijvoorbeeld geld verdubbelen door het te investeren in een eigen onderneming. Het rendement is in dat geval echter wel moeilijker te meten.

Ook kun je geld investeren in een studie. Doordat je daarna waarschijnlijk een hoger salaris krijgt verdubbel je in principe ook je geld met deze investering.

Conclusie

Voor de meeste mensen is beleggen de meest concrete en realistische manier om hun geld te verdubbelen. Verwacht hier ook niet teveel van, want bij een realistisch rendement (en dus ook een redelijk risico) duurt het verdubbelen van je geld iets meer dan tien jaar.

Wanneer je jouw geld snel wil verdubbelen dan loop je ook erg veel risico. Daarom is het belangrijk om de focus op de lange termijn te houden in plaats van de korte termijn.

Andere, minder concrete, manieren om je geld te verdubbelen kunnen het investeren in een eigen onderneming of studie zijn.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.