Dividend Payout Ratio: betekenis en berekenen

Door het berekenen van de payout ratio kun je het dividend dat een bedrijf uitkeert beter beoordelen. In dit artikel gaan we kijken hoe je de payout ratio kunt berekenen en interpreteren.

Wat is de dividend payout ratio?

De payout ratio geeft de verhouding weer tussen het dividend dat wordt uitgekeerd en de nettowinst van het bedrijf.

Waarom is het handig om naar de dividend payout ratio te kijken?

Soms is het lastig om het dividend van bedrijven te beoordelen. Je kunt bijvoorbeeld niet blind uitgaan van het absolute dividend dat een bedrijf uitkeert.

Een dividend van €0,80 per aandeel is niet altijd beter dan een dividend van €0,50 per aandeel. De prijs van de twee aandelen kan namelijk behoorlijk uit elkaar liggen.

Om een beter beeld te krijgen van het daadwerkelijke dividend wordt het dividendrendement uitgerekend.

Wanneer het aandeel met €0,80 dividend een prijs heeft van €10 en het aandeel met €0,50 een prijs van €5, dan heeft het tweede aandeel ondanks het lagere dividend toch een hoger dividendrendement.

AandeelDividendPrijsDividendrendement
A€0,6€106%
B€0,35€57%

Een hoger absoluut dividend is dus niet altijd beter. Hoewel het dividendrendement een beter beeld geeft is een hoger dividendrendement echter ook niet beter.

Met de dividend payout ratio kun je een extra analyse doen om het dividend van een bedrijf te beoordelen.

Bij de payout ratio ga je namelijk kijken naar het uitgekeerde dividend ten opzichte van de nettowinst van een bedrijf.

AandeelDividend
per aandeel
Prijs per
aandeel
Dividend-
rendement
Nettowinst
per aandeel
Payout
ratio
A€0,6€106%€1,9032%
B€0,35€57%€0,4088%

Bij een hoge payout ratio wordt er erg veel dividend uitgekeerd ten opzichte van de nettowinst. Een hoge payout ratio kan een teken zijn dat het dividendbeleid niet toekomstbestendig is.

Later in dit artikel kun je meer lezen over hoe je de dividend payout ratio kunt interpreteren.

Hoe kun je de payout ratio berekenen?

De formule om de dividend payout ratio te berekenen is redelijk simpel. Je moet namelijk het totale uitgekeerde dividend van een bedrijf delen door de nettowinst.

De formule ziet er dan als volgt uit:

Formule om de dividend payout ratio te berekenen.

Het totale uitgekeerde dividend en de nettowinst kun je vinden in het jaarverslag van een bedrijf. Hoewel alle jaarverslagen er wel iets anders uitzien, lijken ze redelijk veel op elkaar. We zullen de payout ratio van een aantal bekende bedrijven berekenen als voorbeeld.

Payout ratio Shell

We beginnen met het berekenen van de payout ratio van Shell. Dit is een van de grootste bedrijven van de AEX en bovendien staat Shell erom bekend dat ze relatief veel dividend uitkeren.

Het jaarverslag van Shell kun je vinden op hun website.

Allereerst gaan we op zoek naar het uitgekeerde dividend. Dit kun je vinden onder de ‘Changes in Equity’. In het Nederlands is dit de veranderingen in het eigen vermogen.

Hieronder zie je dat Shell in 2021 een bedrag van 6.321 miljoen dollar aan dividend heeft uitgekeerd.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van Shell waar je het uitgekeerde dividend kunt vinden.

De nettowinst kun je vinden in het ‘income statement’. In het jaarverslag van Shell kun je hieronder zien hoeveel nettowinst ze hebben gemaakt in 2021. Dit was 20.630 miljoen dollar.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van Shell waar je de nettowinst kunt vinden.

Wanneer we de formule voor de payout ratio invullen dan kom je uit op een payout ratio van 30,64%.

Payout ratio van Shell berekend.

Payout ratio ASML

ASML is het grootste bedrijf van Nederland. Voor ons tweede voorbeeld van het berekenen van de payout ratio gaan we daarom kijken naar ASML. De jaarverslagen van ASML kun je hier op hun website vinden.

We gaan weer eerst op zoek naar het uitgekeerde dividend. Zoals eerder vermeld kunnen de jaarverslagen er iets anders uitzien. Bij ASML vind je het dividend onder de ‘Cash Flows’. Het dividend dat is uitgekeerd is 1.368 miljoen euro.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van ASML waar je het uitgekeerde dividend kunt vinden.

Dan hebben we alleen nog de nettowinst nodig. Dit kun je vinden onder ‘Statement of Operations’. De nettowinst van ASML was 5.883 miljoen euro in 2021.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van ASML waar je de nettowinst kunt vinden.

Wanneer we de formule voor het berekenen van de payout ratio invullen dan zien we dat ASML in 2021 een payout ratio had van 23,25%.

Payout ratio van ASML berekend.

Payout ratio Coca-Cola

Ten slotte gaan we nog kijken naar de payout ratio van Coca-Cola. Dit is een van de meest bekende dividend aandelen ter wereld.

Het is ook een dividend aristocraat. Deze titel krijgen Amerikaanse bedrijven wanneer ze voor minimaal 25 jaar het dividend consistent verhogen. Coca-Cola heeft het dividend al meer dan 50 jaar verhoogd. Hierdoor zijn ze een van de weinige dividend kings ter wereled.

De jaarverslagen van dit bedrijf kun je op hun website vinden.

Inmiddels weet je wat we gaan doen. Bij Coca-Cola kunnen we de informatie die we nodig hebben (dividend en nettowinst) vinden in hetzelfde gedeelte, namelijk het ‘Statements of Shareowners Equity’.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van Coca-Cola waar je het uitgekeerde dividend en de nettowinst kunt vinden.

Het dividend was 7.251 miljoen dollar en de nettowinst was 9.771 miljoen dollar in 2021.

Wanneer we de formule invullen dan komen we uit op een dividend payout ratio van 74,21%.

Payout ratio van Coca-Cola berekend.

De payout ratio van Coca-Cola is dus behoorlijk hoger dan de payout ratio’s van Shell en ASML die we eerder hebben berekend. Om te zien wat dit betekent gaan we nu kijken naar hoe je de payout ratio kunt interpreteren.

De dividend payout ratio interpreteren

We hebben nu gekeken naar hoe je de payout ratio kunt berekenen, maar je zult je ook vast afvragen wat nu een goede dividend payout ratio is.

Het is echter lastig om te bepalen wat een goede dividend payout ratio is. Het hangt namelijk af van de sector waarin een bedrijf zich bevindt. Je kunt dus beter de payout ratio vergelijken van verschillende bedrijven binnen een sector.

Toch zijn er wel algemene richtlijnen waar je naar kunt kijken.

Bij een payout ratio van meer dan 100% keert een bedrijf dus meer dividend uit dan dat er winst is. Zoals je misschien doorhebt is dit niet vol te houden op de lange termijn. Dit is dus een ongezond dividendbeleid.

Ook andere hogere payout ratio’s (meer dan 50%) kunnen aangeven dat het dividendbeleid niet vol te houden is in de toekomst.

Een payout ratio van 50% en hoger wordt vaak als hoog gezien omdat een bedrijf dan meer dan de helft van de nettowinst uitkeert als dividend.

Het hoeft echter niet altijd slecht te zijn wanneer een bedrijf een hogere payout ratio heeft dan 50%. Zoals we net hebben gezien heeft Coca-Cola een payout ratio van maar liefst 74,21%.

Coca-Cola verkoopt echter al frisdrank in meer dan 200 landen. Het is een gevestigd bedrijf met een grote afzetmarkt. Er is dus relatief weinig geld nodig voor extra uitbreiding. De payout ratio is daarom ook hoger.

Wanneer de payout ratio laag is dan kan dit betekenen dat het bedrijf nog veel investeert in verdere groei. Er wordt dan een relatief klein deel van de nettowinst uitgekeerd als dividend.

Dit komt vaak voor bij groeiaandelen. Deze bedrijven hebben de winst nodig om verder te groeien. Denk hierbij aan bedrijven zoals Tesla. Dit bedrijf keert helemaal geen dividend uit (payout ratio van 0%) omdat al het geld opnieuw wordt geïnvesteerd.

Conclusie

Aan de hand van de payout ratio krijg je dus een indicatie of een bedrijf het dividendbeleid dat ze hanteren kunnen volhouden op de lange termijn. Wat een goede payout ratio is verschilt echter wel tussen verschillende sectoren.

Ook zit er een verschil tussen groeiaandelen en dividend aandelen. Groeiaandelen keren vaak weinig (of geen) dividend uit en hebben dus een lage payout ratio. Dividend aandelen keren vaak relatief veel dividend uit en de payout ratio is daarom ook hoger.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.