<

7 beste dividend aandelen van de AEX in 2022

De AEX bevat de grootste en meest verhandelde bedrijven op de Amsterdamse beurs. Wanneer je in dividend aandelen wil beleggen dan is het daarom ook makkelijk om naar de AEX te kijken.

Niet alle bedrijven van de AEX keren evenveel dividend uit. Sommige bedrijven die in de AEX zitten keren zelfs helemaal geen dividend uit.

In dit artikel benoemen we een aantal dividend aandelen uit de AEX die die de moeite waard zijn om naar te kijken.

Beste dividend aandelen AEX

Het is subjectief wat de beste dividend aandelen uit de AEX zijn. De vijf opties die we in dit artikel benoemen zijn dan ook bedoeld ter inspiratie. Denk dus zelf vooral goed na voordat je ergens in gaat beleggen. Houd spreiding bijvoorbeeld in je achterhoofd.

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de dividend aandelen van de AEX uit dit artikel. Daarna bespreken we elk bedrijf kort.

#Dividend aandeelTickerDividendrendement
1AHOLD DelhaizeAD3%
2ShellRDS3%
3INGING4,5%
4RandstadRAND4%
5KPNKPN4,5%
6NN GroupNN5%
7UnileverUL3%

1) AHOLD Delhaize – AD

AHOLD Delhaize is het moederbedrijf van Albert Heijn, bol.com, Gall & Gall en Etos. In het buitenland hebben ze ook nog verschillende supermarktketens. Het is een van de grootste bedrijven van Nederland.

Het streven voor dit bedrijf is om elk jaar zo’n 40% tot 50% van de winst uit te keren als dividend. Momenteel is het dividendrendement van AHOLD Delhaize zo’n 3%.

2) Shell – RDS

Shell staat traditioneel bekend als een goed dividend aandeel. Toch moesten ze het dividend in 2020, tijdens de coronacrisis, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verlagen. Dit geeft nogmaals aan dat niets zeker is bij beleggen. Ondanks de verlaging is het dividendrendement nu nog zo’n 3% per jaar.

Ze streven ernaar om het dividend elk jaar met 4% te verhogen. Bovendien willen ze 20% tot 30% van de omzet uit bedrijfsactiviteiten uitkeren aan de aandeelhouders.

3) ING – ING

ING is een van de grootste banken van Nederland. Het bedrijf is in 1881 opgericht en tegenwoordig is het actief in veel verschillende landen. De hoofdactiviteiten van ING zijn bankieren en verzekeren.

ING streeft ernaar om 50% van de nettowinst als dividend uit te keren. Het dividendrendement van deze bank ligt rond de 4,5% per jaar.

4) Randstad – RAND

Randstad is een multinationaal bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in HR en recruitment. Het bedrijf is in 1960 opgericht in Amsterdam.

Ze willen zo’n 40% tot 50% van de winst uitkeren als dividend. Als extra ‘zekerheid’ hebben ze daarnaast een minimum dividend dat ze uitkeren. Om dit te bepalen hebben ze het gemiddelde genomen over een aantal jaren. Het minimum dividend is daarmee 3% per jaar. Het huidige dividendrendement is 4%.

5) KPN – KPN

De meeste mensen kennen het bedrijf KPN wel. Het begin van dit bedrijf gaat helemaal terug naar 1752. KPN is voor een lange tijd een staatsbedrijf geweest, waarna het in 1989 is geprivatiseerd.

KPN levert vooral telefonie, internet en televisie. Dit doen ze vooral aan klanten in Nederland, maar het bedrijf is ook actief in een aantal andere landen. Denk hierbij aan België, Duitsland en Frankrijk.

Het huidige dividendrendement van KPN ligt rond de 4,5% per jaar. In de periode 2021 tot 2023 streven ze ernaar op het dividend elk jaar met zo’n 3% tot 5% te verhogen.

6) NN Group – NN

NN Group is in 1963 opgericht en is het moederbedrijf van Nationale Nederlanden. Daarnaast valt ook NN Investement Partners onder deze groep.

NN Group focust zicht op verschillende financiële diensten. Denk hierbij aan verzekeren, sparen, hypotheken en vermogensbeheer.

Het huidige dividendrendement van NN Group is zo’n 5% per jaar. Ze streven er bovendien naar om het absolute dividend elk jaar te verhogen.

7) Unilever – UL

Unilever is in 1930 opgericht. Deze multinational verkoopt consumentengoederen zoals voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging.

Vrijwel iedereen heeft wel een product van Unilever thuis. Dit is ook niet zo gek, want ze hebben meer dan 400 merken. Denk hierbij aan Glorix, Calvé, Ola, Unox, Lipton, Dove en nog honderden andere merken.

Unilever heeft het dividend al meer dan tien jaar verhoogd. Hierdoor zijn ze een van de weinige dividend aristocraten uit de AEX. Het dividendrendement ligt rond de 3% per jaar.

Waar op letten bij beleggen in dividend aandelen AEX?

Wanneer je gaat beleggen in dividend aandelen uit de AEX dan is het wel belangrijk om rekening te houden met spreiding. De AEX heeft überhaupt al niet zo’n goede spreiding. Wanneer je dan ook nog specifieke dividend aandelen uit de AEX gaat kiezen wordt het nog moeilijker om voor een goede spreiding te zorgen.

Je kunt daarom naast deze aandelen ook kijken naar Amerikaanse dividend aandelen of Europese dividend aandelen. De makkelijkste manier om voor een goede spreiding te zorgen is echter het beleggen in een dividend ETF.

Een voordeel van het beleggen in dividend aandelen van de AEX is dat de meeste van deze bedrijven in Nederland zijn gevestigd. Dit betekent dat je dividendbelasting kunt verrekenen met de inkomstenbelasting.

Hierdoor heb je geen last van dividendlekkage. Doordat het dividendrendement gemiddeld hoger ligt bij dividend aandelen heb je normaal gesproken juist meer last van dividendlekkage wanneer je in dit soort aandelen belegt.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze lijst met beste dividend aandelen uit de AEX. Je kunt in een ander artikel van ons vinden wat het dividendrendement is van alle bedrijven in de AEX.

Wil je meer artikelen zoals deze lezen? Meld je hieronder dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen direct in je inbox.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.