15 beste Europese dividend aandelen [2022]

Soms kan het moeilijk zijn om goede Europese dividend aandelen te vinden. Veel bekende bedrijven zijn namelijk gevestigd in de Verenigde Staten. Toch kan het handig zijn om ook in Europese bedrijven te beleggen om voor een betere spreiding te zorgen. In dit artikel bespreken we 15 verschillende Europese dividend aandelen zodat jij beter kunt kiezen.

Overzicht beste Europese dividend aandelen

Om het makkelijk voor je te maken beginnen we dit artikel met een lijst van alle Europese dividend aandelen die in dit artikel zijn genoemd. Wanneer je verder wil lezen vind je verderop in dit artikel wat meer informatie over elk bedrijf.

#Dividend aandeelTickerDividendrendement
1LyondellBasell IndustriesLYB4,5%
2DanoneBN3,5%
3NavartisNOVN3,5%
4AllianzALV4,5%
5Wolters KluwerWKL2%
6NestléNESN2%
7SolvaySOLB3,5%
8TotalTTE3%
9UnileverUL4%
10GimvGIMB3%
11SanofiSAN2,5%
12Energias de PortugalEDP4%
13Groupe Bruxelles LambertGBLB2%
14Hoffmann-La RocheROG3%
15DiageoDGE2%

Beleggen in Europese dividend aandelen

Europese dividend aandelen zijn eigenlijk aandelen van bedrijven die in Europa zijn gevestigd én de focus op dividend hebben. Het beleggen in dividend aandelen kan handig zijn als je bijvoorbeeld wil leven van dividend. Het dividend is in zo’n geval een vorm van passief inkomen.

Door te kijken naar verschillende Europese dividend aandelen kun je meteen zorgen voor een spreiding over Europa. Toch is je spreiding met alleen Europese aandelen niet ideaal. Je mist dan namelijk een groot deel van de wereldeconomie. Daarom kun je ook kijken naar Amerikaanse dividend aandelen voor een betere spreiding.

Aan het einde van dit artikel bespreken we bovendien nog een makkelijkere manier om voor een betere spreiding te zorgen wanneer je wil beleggen in dividend aandelen.

Beste Europese dividend aandelen

We bespreken de 15 Europese dividend aandelen van dit artikel in iets meer detail. Dat we deze dividend aandelen noemen betekent echter niet dat dit de enige Europese dividend aandelen zijn die de moeite waard zijn. Blijf dus vooral ook zelf kritisch nadenken.

Achter elke aandeel hebben we ook de ticker genoemd. Zo kun je het bedrijf makkelijker opzoeken bij je broker.

1. LyondellBasell Industries – LYB

LyondellBasell Industries is in 1985 opgericht en het is gevestigd in Nederland. Ze produceren en raffineren plastic en chemicaliën. Ze opereren wereldwijd, met vestigingen in de onder andere Londen en Houston (Verenigde Staten). Het dividendrendement ligt rond de 4,5% per jaar. Ze betalen het dividend per kwartaal aan de aandeelhouders.

2. Danone – BN

Danone is een Frans bedrijf dat in 1919 is opgericht. De meeste mensen zullen Danone wel kennen van de zuivelproducten, maar daarnaast maken ze ook nog water en medisch voedsel. Bekende merken die onder Danone vallen zijn Actimel, Alpro en Danoontje. Het dividendrendement van dit Franse dividend aandeel ligt rond de 3,5% per jaar.

3. Novartis – NOVN

Novartis is een bedrijf uit Zwitserland dat in 1996 is opgericht. Ze verkopen voornamelijk geneesmiddelen tegen veel verschillende ziektes. Wereldwijd gebruiken zo’n 1 miljard mensen de medicijnen van Novartis. Het dividendrendement ligt rond de 3,5% per jaar. Sinds de oprichting in 1996 hebben ze het dividend bovendien steeds verhoogd. Daarom is Novartis ook een Europese dividend aristocraat. Dit zijn bedrijven die het dividend voor minimaal 10 jaar achter elkaar verhogen.

4. Allianz – ALV

Allianz is een grote verzekeraar uit Duitsland. Het bedrijf is in 1890 opgericht en het is actief in meer dan 70 landen. Ze proberen 50% van hun netto-inkomen als dividend uit te keren. Bovendien proberen ze het dividend dat ze uitkeren elk jaar met 5% te verhogen. Het dividendrendement van dit Duitse dividend aandeel is ongeveer 4,5% per jaar.

5. Wolters Kluwer – WKL

Wolters Kluwer begon in 1863 als boekwinkel in Groningen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf dat zich bezighoudt met digitale informatievoorziening en software. Wolters Kluwer is één van de weinige Nederlandse dividend aandelen die zich dividend aristocraat mogen noemen. Ze hebben namelijk meer dan 10 jaar lang hun dividend verhoogd. Het dividendrendement ligt rond de 2% per jaar.

6. Nestlé – NESN

Nestlé is een groot voedingsmiddelenconcern met het hoofdkantoor in Zwitserland. Het bedrijf is al in 1866 opgericht en heeft meer dan 2.000 merken onder zich. Een aantal merken zijn Nespresso, Smarties, KitKat, Lion, Rolo, Maggi, Oreo en Häagen-Dazs. Het dividendrendement van Nestlé is rond de 2%. Net als een ander Zwitsers bedrijf in deze lijst, Novartis, is Nestlé ook een dividend aristocraat.

7. Solvay – SOLB

Solvay is een Belgische dividend aandeel. Het bedrijf is actief in de chemiesector en het is opgericht in 1863. De eigenaar legde toen patent op het productieproces van soda. Solvay bestaat dus al meer dan 150 jaar. Het dividendrendement ligt rond de 3,5% per jaar.

8. Total – TTE

Total is een van de grootste spelers binnen de energiemarkt. Het bedrijf is in 1924 opgericht in Frankrijk. De focus van Total ligt op alles wat met het opwekken van energie te maken hebben. Ze winnen aardolie, raffineren dit en verkopen dit aan de consument. De kans is groot dat je wel eens een tankstation van Total hebt gezien. Het dividendrendement van Total ligt rond de 5% per jaar.

9. Unilever – UL

Unilever is waarschijnlijk wel bekend bij de meeste mensen. Ooit hadden ze het hoofdkantoor in Nederland, maar tegenwoordig zijn ze gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Vrijwel iedereen gebruikt een of meerdere producten van deze gigant. Ze hebben namelijk 400 verschillende merken. Denk hierbij aan Calvé, Lipton, Unox, Ola, Dove, Glorix, de Vegetarische Slager en nog honderden andere merken.

Doordat ze al meer dan 10 jaar het dividend hebben verhoogd is Unilever een Europese dividend aristocraat. Het dividendrendement van Unilever ligt rond de 4% per jaar.

10. Gimv – GIMB

Gimv (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen) is een Europese investeringmaatschappij die is opgericht in 1980. Ze hebben geïnvesteerd in ongeveer 50 verschillende bedrijven. Gimv is daarmee eigenlijk een mini-ETF. Wanneer je in dit bedrijf belegt dan beleg je namelijk automatisch in al deze onderliggende bedrijven. Het dividendrendement ligt rond de 3% per jaar.

11. Sanofi – SAN

Sanofi is een Frans bedrijf dat geneesmiddelen produceert. Daarnaast maken ze ook vaccins. Sanofi heeft het dividend ook al meer dan 10 jaar aaneengesloten verhoogd, wat betekent dat ze zich ook een Europese dividend aristocraat mogen noemen. Het dividendrendement ligt rond de 2,5% per jaar.

12. Energias de Portugal – EDP

Zoals de naam van dit bedrijf al doet vermoeden is dit bedrijf een energiemaatschappij uit Portugal. Het bestaat sinds 1976 en richt zich vooral op genereren en distribueren van elektriciteit. De duurzame tak (EDPR) van Energias de Portugal is wereldwijd grootschalig actief in de duurzame energiesector. Bovendien is het de op drie na grootste producent van windenergie ter wereld. Het dividendrendement van Energias de Portugal ligt rond de 4% per jaar.

13. Groupe Bruxelles Lambert – GBLB

Groupe Bruxelles Lambert is net als Gimv een investeringsmaatschappij. Ze hebben dus een aandeel in verschillende andere beursgenoteerde bedrijven. Het is één van de weinige Belgische dividend aandelen die behoren tot de dividend aristocraten. Het dividendrendement van Groupe Bruxelles Lambert ligt rond de 2% per jaar.

14. Hoffmann-La Roche – ROG

Hoffmann-La Roche is een Zwitsers bedrijf dat in 1896 is opgericht. Ze zijn een van de grootste farmacieconcerns ter wereld. Ze hebben het dividend al meer dan 30 jaar achter elkaar verhoogd, waardoor ze ruim aan de eis voor een titel als dividend aristocraat voldoen. Hiervoor hoef je dit namelijk slechts 10 jaar te doen. Het dividendrendement van Hoffmann-La Roche ligt ronde 3% per jaar.

15. Diageo – DGE

Het laatste bedrijf in deze lijst is een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Ze richten zich op de productie en verkoop van bier en gedestilleerde dranken. Bekende merken van Diageo zijn Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness. Ook Diageo behoort tot de Europese dividend aristocraten omdat ze het dividend meer dan 10 jaar lang hebben verhoogd. Ze hebben een dividendrendement van rond de 2% per jaar.

Alternatief voor Europese dividend aandelen

Door het beleggen in losse Europese dividend aandelen loop je het risico dat je een minder goede spreiding hebt. Allereerst beleg je in dat geval alleen in Europese dividend aandelen, en niet in de rest van de wereld.

Daarnaast is het lastig om met losse aandelen voor een goede spreiding over sectoren en landen te zorgen. Wanneer je in dividend aandelen wil beleggen dan is een dividend ETF daarom wellicht een betere keuze. Je kunt dan in één keer beleggen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven in verschillende sectoren.

Conclusie

In dit artikel hebben we een aantal Europese dividend aandelen genoemd. Zoals eerder al gezegd is het samenstellen van een goed gespreide portefeuille belangrijk. Op deze manier kun je namelijk het risico van beleggen verlagen. Daarom is het belangrijk om dit in de gaten te houden.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “15 beste Europese dividend aandelen [2022]”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.