Beste Duitse dividend aandelen in 2022

Het kiezen van de juiste dividend aandelen kan soms lastig zijn. Er is namelijk zoveel keuze. In dit artikel kijken we specifiek naar Duitse dividend aandelen.

Waar kun je allemaal op letten wanneer je wil beleggen in Duitse dividend aandelen? We geven je daarnaast een aantal goede opties waardoor het kiezen makkelijker wordt.

Beleggen in Duitse dividend aandelen

Wanneer je op zoek bent naar dividend aandelen om in te beleggen, dan kun je ook zeker naar Duitse dividend aandelen kijken.

De Duitse economie is namelijk de grootste economie van Europa. Daarom is het ook logisch dat er veel grote bedrijven gevestigd zijn die regelmatig dividend uitkeren.

Dividend aandelen kunnen een goede manier zijn om een cashflow op te bouwen. Het dividend uit de aandelen is dan een passief inkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld leven van dividend.

Wanneer je vermogen wil opbouwen met beleggen is het herbeleggen van dividend echter noodzakelijk. Wanneer je dividend niet herbelegt dan profiteer je namelijk niet van het rente-op-rente effect, wat dé kracht is van beleggen.

Door alleen te beleggen in Duitse dividend aandelen heb je niet echt een goede spreiding. Je belegt dan namelijk alleen in de Duitse economie. Daarom kan het ook goed zijn om wat breder te kijken. Denk hierbij aan Europese dividend aandelen of Amerikaanse dividend aandelen.

Wil je echt makkelijk voor een goede spreiding zorgen? Kijk dan naar een dividend ETF. Met zo’n ETF kun je in één keer beleggen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven met een hoog dividend.

Beste Duitse dividend aandelen

Je bent natuurlijk op zoek naar de beste dividend aandelen. Het is echter lastig om precies te bepalen welke Duitse dividend aandelen het beste zijn.

Daarom geven we je een aantal goede opties in een willekeurige volgorde. Achter elk bedrijf staat ook een ticker. Dit is een code waarmee je het bedrijf makkelijker kunt vinden bij je broker.

In de onderstaande tabel kun je alle opties zien. Onder deze tabel kun je nog iets meer informatie vinden over elk bedrijf.

Dividend aandeelTickerDividendrendement
AllianzALV4,5%
BASFBAS5,5%
E.ONEON4%
Deutsche PostDPW3,5%
Munich ReMUV24%
Deutsche TelekomDTE4%
BMWBMW2,5%
SiemensSIE3%

1) Allianz – ALV

Allianz is een grote verzekeraar die in 1890 is opgericht. Ze leveren ook diensten aan consumenten in Nederland, dus de kans is groot dat je wel eens van dit bedrijf hebt gehoord. Naast verzekeren doen ze ook aan vermogensbeheer.

Hun dividendbeleid is ambitieus; ze willen minimaal 50% van hun netto-winst als dividend uitkeren én het dividend elk jaar met 5% verhogen. Het dividendrendement van Allianz ligt rond de 4,5% per jaar.

2) BASF – BAS

BASF is een groot chemieconcern dat al in 1865 werd opgericht. Het bedrijf bestaat dus al meer dan 150 jaar. Ze verkopen hun producten in bijna 200 landen over de hele wereld. BASF streeft ernaar om het dividend elk jaar te verhogen. Het dividendrendement is nu rond de 5,5% per jaar.

3) E.ON – EON

E.ON is een grote energiemaatschappij. Nutsbedrijven zoals energiemaatschappijen staan erom bekend dat ze vaak een hoger dividend uitbetalen. Binnen de energiemarkt is er namelijk minder ruimte voor groei. Iedereen heeft namelijk al energie. Daardoor wordt er vaak besloten om een groot gedeelte van de winst als dividend uit te keren. Het dividendrendement van E.ON ligt rond de 4%.

4) Deutsche Post – DPW

Deutsche Post is na de Tweede Wereldoorlog begonnen als overheidsinstelling. Het bedrijf is gedurende haar bestaan veranderd van postbedrijf tot logistiek bedrijf. Daarmee hebben ze zich goed aangepast aan belangrijke veranderingen in de markt. Denk hierbij aan dat mensen steeds minder post versturen. Een belangrijke stap was het overnemen van koeriersbedrijf DHL in 2002. Deutsche Post staat daarna ook beter bekend als Deutsche Post DHL. Het dividendrendement ligt rond de 3,5% per jaar.

5) Munich Re – MUV2

Munich Re is een van de grootste herverzekeraars ter wereld. Het bedrijf is al in 1880 opgericht. Je spreekt van herverzekeren wanneer verzekeraars een verzekering afsluiten om zichzelf in te dekken. Munich Re verzekert dus eigenlijk verzekeraars. Het dividendrendement ligt bij Munich Re rond de 4% per jaar.

6) Deutsche Telekom – DTE

Deutsche Telekom is een grote speler in de telefoniemarkt. De belangrijkste producten van dit bedrijf zijn telefonie en internet en daarmee bedienen ze klanten wereldwijd. Deutsche Telekom heeft een meerderheidsaandeel in het bekende Amerikaanse merk T-Mobile dat ook op de Nederlandse markt actief is. Het dividendrendement ligt rond de 4% per jaar.

7) BMW – BMW

Dit Duitse automerk kennen we allemaal wel waarschijnlijk. Bayerische Motoren Werke is in 1906 opgericht en het bestaat dus al meer dan 100 jaar. De belangrijkste producten van BMW zijn auto’s en motors. Het dividendrendement ligt rond de 2,5% per jaar. Hoewel het dividendrendement hoger was in het verleden, is het nog steeds vergelijkbaar met andere bedrijven in dezelfde sector.

8) Siemens – SIE

Siemens is een groot elektronicaconcern. Ze verkopen veel verschillende elektrische apparaten. Denk hierbij onder andere aan huishoudapparatuur (koffiezetapparaten en wasmachines), medische apparatuur en apparatuur om elektriciteit mee op te wekken. Ze verkopen hun producten in bijna 200 landen. Siemens is overigens het oudste bedrijf in deze lijst. Het is namelijk opgericht in 1847. Het dividendrendement van Siemens ligt rond de 3% per jaar.

Dividendbelasting aandelen Duitsland

Wanneer je gaat beleggen in aandelen dan heb je vaak ook te maken met dividendbelasting. Bij dividend aandelen heb je hier natuurlijk meer last van dan bij andere aandelen. Het dividend is namelijk ook hoger.

In Duitsland geldt 25% dividendbelasting. Dit is 10% meer dan in Nederland, maar gelukkig heeft Nederland een belastingverdrag met Duitsland. Dit betekent dat Nederlanders ook slechts 15% dividendbelasting verschuldigd zijn in Duitsland.

Dit betekent dat je 10% dividendbelasting kunt terugvragen in Duitsland. De overige 15% dividendbelasting kun je in Nederland verrekenen met de inkomstenbelasting.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over Duitse dividend aandelen. Aan het begin van dit artikel hebben we al verwezen naar Europese en Amerikaanse dividend aandelen, maar misschien vind je onze artikelen over Belgische dividend aandelen, Franse dividend aandelen en Nederlandse dividend aandelen ook wel interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.