8 beste Nederlandse dividend aandelen in 2022

Het kiezen van de juiste dividend aandelen kan lastig zijn. Kijken naar bedrijven uit Nederland kan makkelijker zijn omdat je deze beter kent. In dit artikel laten we je de beste Nederlandse dividend aandelen zien in 2022 en kijken we waar je op moet letten als je hierin wil beleggen.

Nederlandse dividend aandelen

Met Nederlandse dividend aandelen worden aandelen bedoeld van bedrijven die in Nederland zijn gevestigd én veel dividend uitkeren.

Vaak kom je dus uit bij dividend aandelen uit de AEX. In de AEX index zitten namelijk de 25 grootste bedrijven van Nederland. In dit artikel benoemen we ook een aantal dividend aandelen uit de AMX index. Dit is een index met middelgrote bedrijven.

Over het algemeen kun je aandelen van bedrijven verdelen in groeiaandelen en waardeaandelen (dividend aandelen). Niet alle bedrijven keren dus veel dividend uit. Je kunt dividend aandelen daarom herkennen aan de hoogte van het dividendrendement.

Dividendrendement berekenen

Het dividendrendement berekenen is makkelijk. Je hebt hiervoor twee dingen nodig, namelijk:

  • Hoeveel dividend is er uitgekeerd in een jaar.
  • Wat was de gemiddelde waarde van het aandeel gedurende het jaar.

Stel dat er €4,50 aan dividend is uitgekeerd en dat het aandeel een gemiddelde waarde had van €100. In dat geval is het dividendrendement 4,5% (€4,50 / €100).

Dividendrendement = dividend / waarde van het aandeel.
Author

Voordelen en nadelen Nederlandse dividend aandelen

Is het slim om in Nederlandse dividend aandelen te beleggen? We hebben een aantal voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen Nederlandse dividend aandelen

Veel mensen beleggen in dividend aandelen omdat ze een min of meer stabiele inkomstenstroom willen hebben. Groeiaandelen zijn in veel gevallen namelijk minder stabiel. Met dividend aandelen kun je dus een passief inkomen genereren met beleggen.

Bij beleggen is het belangrijk dat je weet waarin je belegt. Daarom is het voordeel van Nederlandse dividend aandelen dat je deze bedrijven waarschijnlijk beter kent.

Wanneer je het dividend wat je ontvangt herbelegd kun je bovendien profiteren van het rente-op-rente effect. Door dit effect is beleggen op de lange termijn zo lucratief.

Nadelen Nederlandse dividend aandelen

Alleen in bedrijven uit een bepaald land of regio beleggen zorgt voor een minder goede spreiding. Hierdoor verhoog je het risico, wat overigens altijd aanwezig is bij beleggen. Door je beleggingen goed te spreiden kun je dit risico echter wel beperken.

Dit kun je doen door naast Nederlandse dividend aandelen ook te kijken naar Amerikaanse dividend aandelen of Europese dividend aandelen.

Je kunt daarnaast ook beleggen in een hoog dividend ETF waardoor je makkelijker voor een goede spreiding kunt zorgen terwijl je toch in dividend aandelen belegt.

Ten slotte is het uitkeren van dividend geen garantie. Een bedrijf kan op elk moment besluiten om het dividend te verlagen of te schrappen. Je kunt er dus nooit helemaal van op aan.

Er zijn wel bedrijven die het dividend al veel jaren achter elkaar verhogen. Dit worden dividend aristocraten genoemd. Nederland heeft slechts één dividend aristocraat; Wolters Kluwer. Zij hebben het dividend al minimaal tien jaar achter elkaar verhoogd.

Beste Nederlandse dividend aandelen in 2022

Wat zijn de beste Nederlandse dividend aandelen in 2022? We geven je een aantal opties. Achter de naam staat de ticker van elk bedrijf. Dit is een unieke code waarmee je het bedrijf makkelijker kunt vinden bij je broker.

#Dividend aandeelTickerDividendrendement
1Ahold DelhaizeAD3%
2ABN AMROABN6%
3RandstadRAND4%
4INGING4,5%
5Wolters KluwerWKL1,5%
6KPNKPN4,5%
7ASR NederlandASRNL6%
8NN GroupNN5%

1. Ahold Delhaize (AD)

Het tweede bedrijf wat we benoemen is de holding achter onder andere Albert Heijn, bol.com en Etos. Ahold Delhaize streeft ernaar om ongeveer de helft van hun winst als dividend uit te keren. Na zo’n belofte zullen beleggers ze er ook aan houden. Het dividendrendement van Ahold Delhaize is ongeveer 3% per jaar.

2. ABN AMRO (ABN)

ABN AMRO keert al jaren dividend uit. Alleen tijdens de laatste financiële crisis mochten ze van de overheid geen dividend uitkeren. Sinds het weer mag keren ze weer uit. Het dividendrendement is hoog, namelijk rond de 6% per jaar.

3. Randstad (RAND)

Je kent Randstad vast wel. Ze zijn het grootste uitzendbureau van Nederland. Sterker nog, ze zijn het grootste uitzendbureau ter wereld. Net als ABN AMRO wil Randstad ook ongeveer de helft van de winst uitkeren als dividend.

Hoewel dit natuurlijk nooit een garantie is voor de toekomst, hebben ze afgelopen jaren rond de 4% dividend uitgekeerd. Bovendien hanteren ze een minimum. Dit is gebaseerd op de jaren 2014, 2015 en 2016 en dit dividendrendement is rond de 3%.

4. ING (ING)

ING is een van de grootste Nederlandse bedrijven. ING heeft een goede historie met het uitbetalen van dividend. Ze hebben jarenlang een dividendrendement van rond de 5% gehad. In 2020 is dit echter gezakt naar ongeveer 1%. Banken moeten natuurlijk voorzichtig zijn dat ze financieel gezond blijven tijdens een crisis. Tegenwoordig ligt het dividend weer rond de 4,5%.

5. Wolters Kluwer (WKL)

Wolters Kluwer is de enige Nederlandse dividend aristocraat. Europese bedrijven mogen deze titel dragen als ze 10 jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd. Voor Amerikaanse bedrijven moet dit 25 jaar zijn. Wolters Kluwer heeft het dividend al meer dan 30 jaar verhoogd, dus ze zouden zelfs aan de Amerikaanse eis voldoen.

Het dividendrendement van Wolters Kluwer is de afgelopen jaren iets gedaald, omdat de koers van het aandeel erg is gestegen. Het absolute dividend is nog steeds ieder jaar verhoogd. Het dividendrendement was de afgelopen jaren rond de 1,5%.

6. KPN (KPN)

KPN is een Nederlands bedrijf dat al meer dan 250 jaar bestaat. In de grootste tijd van haar bestaan is het bedrijf onderdeel geweest van staat. KPN is in 1989 geprivatiseerd. In dit lange bestaan zijn de bedrijfsactiviteiten regelmatig gewijzigd.

KPN levert tegenwoordig telefonie, internet en televisie aan consumenten. Aan zakelijke klanten leveren ze daarnaast ook ICT-oplossingen.

KPN streeft ernaar om het dividend elkaar jaar met zo’n 3% tot 5% te laten groeien. Het huidige dividendrendement van het bedrijf ligt rond de 4,5% per jaar.

7. ASR Nederland (ASRNL)

De historie van dit bedrijf gaat meer dan 400 jaar terug. In 1720 werd het bedrijf in Rotterdam opgericht. ASR Nederland is een verzekeringsgroep bevat verschillende merken zoals a.s.r. en Ditzo.

Het dividendrendement van ASR Nederland ligt rond de 6% per jaar. Ze streven ernaar om elk jaar 45% tot 55% van de nettowinst uit bedrijfsactiviteiten uit te keren aan de aandeelhouders (payout ratio).

8. NN Group (NN)

NN Group is een financiële dienstverlener die in 1963 is opgericht in Nederland. De belangrijkste bedrijven die hieronder vallen zijn Nationale Nederlanden en NN Investment Partners.

Verzekeren is de hoofdtak van NN Group. Daarnaast doen ze ook nog vermogensbeheer, hypotheken en sparen.

NN Group streeft ernaar om het dividend elk jaar te verhogen. Het dividendrendement ligt rond de 5% per jaar.

Waar kun je Nederlandse dividendaandelen kopen?

Nederlandse bedrijven zijn allemaal genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De afkorting van deze beurs is EAM. Je kunt bij vrijwel elke broker op deze beurs handelen.

DEGIRO is een van de goedkoopste brokers van Nederland. Bovendien betaal je voor de Amsterdamse beurs geen aansluitingskosten. Je kunt bij DEGIRO dus erg goedkoop beleggen in Nederlandse dividend aandelen.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Je hebt een aantal goede opties gezien van Nederlandse dividend aandelen. Bovendien weet je nu waar je op moet letten als je in deze bedrijven wil beleggen. Voor een goede spreiding is het eigenlijk dus aan te raden om niet alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen.

Wellicht vind je onze artikelen over Belgische dividend aandelen, Franse dividend aandelen en Duitse dividend aandelen ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.