Categorieën
Beleggen

Beste Nederlandse dividend aandelen in 2021

Nederlandse bedrijven spreken misschien meer tot de verbeelding dan buitenlandse bedrijven. Wat zijn de beste Nederlandse dividend aandelen?

Het kiezen van de juiste dividend aandelen kan lastig zijn. Kijken naar Nederlandse bedrijven kan makkelijker zijn omdat je deze beter kent. In dit artikel laten we je de beste Nederlandse dividend aandelen zien in 2021 en kijken we waar je op moet letten als je hierin wil beleggen.

Nederlandse dividend aandelen

Met Nederlandse dividend aandelen worden aandelen bedoeld van bedrijven die in Nederland zijn gevestigd én veel dividend uitkeren.

Vaak kom je dus uit bij bedrijven in de AEX. In deze index zitten namelijk de 25 grootste bedrijven van Nederland. In dit artikel benoemen we ook een bedrijf van de AMX. Dit is een index met middelgrote bedrijven.

Over het algemeen kun je aandelen van bedrijven verdelen in groeiaandelen en waardeaandelen (dividend aandelen). Niet alle bedrijven keren dus veel dividend uit. Je kunt dividend aandelen daarom herkennen aan de hoogte van het dividendrendement.

Dividendrendement berekenen

Het dividendrendement berekenen is makkelijk. Je hebt hiervoor twee dingen nodig, namelijk:

  • Hoeveel dividend is er uitgekeerd in een jaar.
  • Wat was de gemiddelde waarde van het aandeel gedurende het jaar.

Stel dat er €4,50 aan dividend is uitgekeerd en dat het aandeel een gemiddelde waarde had van €100. In dat geval is het dividendrendement 4,5% (€4,50 / €100).

Dividendrendement = dividend / waarde van het aandeel.
Author

Voordelen en nadelen Nederlandse dividend aandelen

Is het slim om in Nederlandse dividend aandelen te beleggen? We hebben een aantal voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen Nederlandse dividend aandelen

Veel mensen beleggen in dividend aandelen omdat ze een min of meer stabiele inkomstenstroom willen hebben. Groeiaandelen zijn in veel gevallen namelijk minder stabiel. Met dividend aandelen kun je dus een passief inkomen genereren met beleggen.

Bij beleggen is het belangrijk dat je weet waarin je belegt. Daarom is het voordeel van Nederlandse dividend aandelen dat je deze bedrijven waarschijnlijk beter kent.

Wanneer je het dividend wat je ontvangt herbelegd kun je bovendien profiteren van het rente-op-rente effect. Door dit effect is beleggen op de lange termijn zo lucratief.

Nadelen Nederlandse dividend aandelen

Alleen in bedrijven uit een bepaald land of regio beleggen zorgt voor een minder goede spreiding. Hierdoor verhoog je het risico, wat overigens altijd aanwezig is bij beleggen. Door je beleggingen goed te spreiden kun je dit risico echter wel beperken.

Je kunt ook beleggen in een hoog dividend ETF waardoor je makkelijker voor een goede spreiding kunt zorgen terwijl je wel in dividend aandelen belegt. Zo’n ETF beperkt zich alleen niet tot Nederlandse dividend aandelen.

Ten slotte is het uitkeren van dividend geen garantie. Een bedrijf kan op elk moment besluiten om het dividend te verlagen of te schrappen. Je kunt er dus nooit helemaal van op aan.

Er zijn wel bedrijven die het dividend al veel jaren achter elkaar verhogen. Dit worden dividend aristocraten genoemd. Nederland heeft twee dividend aristocraten; Unilever en Wolters Kluwer. Deze bedrijven hebben het dividend al minimaal tien jaar achter elkaar verhoogd.

Beste Nederlandse dividend aandelen in 2021

Wat zijn de beste Nederlandse dividend aandelen in 2021? We geven je een aantal opties. Achter de naam staat de ticker van elk bedrijf. Dit is een unieke code waarmee je het bedrijf makkelijker kunt vinden bij je broker.

Shell (RDS)

Shell is misschien wel het meest bekende Nederlandse dividend aandeel. Het bedrijf staat bekend om het consistent uitkeren van (veel) dividend. Het dividendrendement ligt rond de 5,6% per jaar. Of dit in de toekomst ook zo blijft, dat is de vraag. De coronacrisis bewees dat er nooit een garantie is op dividend. Shell moest namelijk het dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verlagen als een gevolg van de gedaalde olieprijs.

Ahold Delhaize (AD)

Het tweede bedrijf wat we benoemen is de holding achter onder andere Albert Heijn, bol.com en Etos. Ahold Delhaize streeft ernaar om ongeveer de helft van hun winst als dividend uit te keren. Na zo’n belofte zullen beleggers ze er ook aan houden. Het dividendrendement van Ahold Delhaize is ongeveer 3,5% per jaar.

ABN AMRO (ABN)

ABN AMRO keert al jaren dividend uit. Alleen tijdens de laatste financiële crisis mochten ze van de overheid geen dividend uitkeren. Sinds het weer mag keren ze weer uit. Het dividendrendement is hoog met 6,4% per jaar.

Randstad (RAND)

Je kent Randstad vast wel. Ze zijn het grootste uitzendbureau van Nederland. Sterker nog, ze zijn het grootste uitzendbureau ter wereld. Net als ABN AMRO wil Randstad ook ongeveer de helft van de winst uitkeren als dividend.

Hoewel dit natuurlijk nooit een garantie is voor de toekomst, hebben ze afgelopen jaren rond de 6,5% dividend uitgekeerd. Bovendien hanteren ze een minimum. Dit is gebaseerd op de jaren 2014, 2015 en 2016 en dit dividendrendement is rond de 3%.

Unilever (UL)

Vrijwel iedereen heeft producten van Unilever in huis. Ze hebben namelijk 400 verschillende merken. Denk hierbij aan Andrélon, Calvé, Dove, Lipton, Knorr, Robijn, Unox en nog veel meer. Het dividend dat ze uitkeren ligt eigenlijk al jaren boven de 3%. Ze hebben de afgelopen 10 jaar elk jaar hun dividend verhoogd, waardoor ze als een van de weinige Nederlandse bedrijven tot de dividend aristocraten behoren.

ING (ING)

ING heeft een goede historie met het uitbetalen van dividend. Ze hebben jarenlang een dividendrendement van rond de 5,3% gehad. In 2020 is dit echter gezakt naar 1,18%. Waarschijnlijk is dit een tijdelijke daling door de coronacrisis. Het is even afwachten wanneer ING weer op het oude niveau komt, maar het heeft zeker de potentie om in de toekomst weer een goed dividend aandeel te worden.

Wolters Kluwer (WKL)

Wolters Kluwer is naast Unilever een van de andere dividend aristocraten. Europese bedrijven mogen deze titel dragen als ze 10 jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd. Voor Amerikaanse bedrijven moet dit 25 jaar zijn. Wolters Kluwer heeft het dividend al meer dan 30 jaar verhoogd, dus ze zouden zelfs aan de Amerikaanse eis voldoen.

Het dividendrendement van Wolters Kluwer is de afgelopen jaren iets gedaald, omdat de koers van het aandeel erg is gestegen. Het absolute dividend is nog steeds ieder jaar verhoogd. Het dividendrendement was de afgelopen jaren rond de 2%.

Waar kun je Nederlandse dividendaandelen kopen?

Nederlandse bedrijven zijn allemaal genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De afkorting van deze beurs is EAM. Je kunt bij vrijwel elke broker op deze beurs handelen.

DEGIRO is een van de goedkoopste brokers van Nederland. Bovendien betaal je voor de Amsterdamse beurs geen aansluitingskosten. Je kunt bij DEGIRO dus erg goedkoop beleggen in Nederlandse dividend aandelen.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Het is nu mogelijk om bij DEGIRO commissievrij te beleggen in Amerikaanse aandelen en verschillende ETF’s. Tot 20 december betaal je ook geen handlingkosten.

Conclusie

Je hebt een aantal goede opties gezien van Nederlandse dividend aandelen. Bovendien weet je nu waar je op moet letten als je in deze bedrijven wil beleggen. Voor een goede spreiding is het eigenlijk dus aan te raden om niet alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *