6 beste dividend aandelen AMX in 2022

De AMX index is de op een na grootste index van de Amsterdamse beurs, na de AEX index. Wanneer je in dividend aandelen wil beleggen is dit voor veel mensen dan ook een interessante index om naar te kijken. We bekijken in dit artikel een aantal dividend aandelen uit de AMX index.

Beleggen in dividend aandelen AMX

Beleggen in dividend aandelen uit de AMX index kan interessant zijn doordat je deze bedrijven misschien al wat beter kent. Veel van deze bedrijven zijn namelijk in Nederland gevestigd.

Toch is het belangrijk om te letten op het spreiden van je beleggingen wanneer in dividend aandelen uit de AMX index gaat beleggen.

De AMX index bevat namelijk slechts 25 bedrijven. Van deze 25 bedrijven keren er slechts 18 bedrijven dividend uit

Zelfs als je in alle bedrijven uit de AMX index zou beleggen die überhaupt dividend uitkeren, dan heb je nog steeds geen goede spreiding. Je belegt in dat geval namelijk in slechts 18 bedrijven.

Alleen beleggen in dividend aandelen uit de AMX index is dus niet erg verstandig. We kunnen daarom ook kijken naar andere dividend zoals Amerikaanse dividend aandelen of Europese dividend aandelen.

Wanneer je in één keer wil beleggen in veel verschillende dividend aandelen, dan kun je ook kijken naar een dividend ETF. Hiermee kun je in één keer beleggen in honderden, soms wel duizenden, dividend aandelen. Het is dan makkelijk om voor een goede spreiding te zorgen.

Beste dividend aandelen AMX index

We bekijken nu een aantal interessante dividend aandelen uit de AMX index. Deze staan niet in een bepaalde volgorde.

Niemand kan vooraf namelijk weten wat de beste dividend aandelen uit de AMX index zijn. Daarom geven we een aantal goede opties zodat je zelf een keuze kunt maken.

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van de aandelen. Daarna bespreken we elk aandeel wat uitgebreider.

#Dividend aandeelTickerDividendrendement
1ABN AMROABN6%
2SBM OffshoreSBMO6.5%
3OCIOCI4%
4Flow TradersFLOW6,5%
5AperamAPAM4%
6TKH groupTWEKA3,5%

1) ABN AMRO

ABN AMRO is het eerste bedrijf op deze lijst met de beste dividend aandelen uit de AMX index. De geschiedenis van deze bank gaat terug tot begin 19e eeuw. Naast bankzaken biedt ABN AMRO ook vermogensbeheer aan.

De bank streeft ernaar om 50% van de nettowinst uit te keren als dividend (payout ratio). Dit doen ze natuurlijk alleen als het mag. Tijdens de kredietcrisis mocht ABN AMRO tijdelijk geen dividend meer uitkeren van de overheid. Het dividendrendement van deze bank ligt tegenwoordig rond de 6% per jaar.

2) SBM Offshore

Dit bedrijf levert onder andere olieplatformen voor op zee. Het is ontstaan uit de fusie van verschillende scheepswerven. SBM Offshore is opgericht in 1965.

Het dividendrendement van dit bedrijf is 6,5% per jaar. Samen met Flow Traders en PostNL heeft SBM Offshore het hoogste van alle bedrijven in de AMX index.

3) OCI

OCI is het derde bedrijf op deze lijst met dividend aandelen van de AMX index. Het is een chemiebedrijf dat onder andere kunstmest produceert. Het is ontstaan uit dochterondernemingen van DSM, dat onderdeel is van de AEX index.

Het dividendbeleid van OCI bevat een vast deel dat sowieso wordt uitgekeerd en een variabel deel aan de hand van de prestaties. Het dividendrendement van dit bedrijf ligt rond de 4% per jaar.

4) Flow Traders

Flow Traders is een flitshandelaar op de beurs. Ze profiteren van het verschil tussen de bied en laat prijs (spread) bij transacties die op de beurs worden gedaan. Flow Traders is in 2004 opgericht.

Het bedrijf heeft een dividendrendement van rond de 6,5% per jaar. Zoals eerder vermeld is dit het hoogste dividendrendement van de AMX index. Flow Traders streeft ernaar om 50% van de nettowinst als dividend uit te keren.

5) Aperam

Aperam is een bedrijf uit Luxemburg maar het wordt veel verhandeld op de beurs van Brussel en Amsterdam. Het is dan ook onderdeel van zowel de BEL 20 als de AMX. We hebben Aperam ook opgenomen in ons artikel met beste aandelen van de BEL 20 index.

Het bedrijf is een van de grootste producten van roestvrijstaal ter wereld. Aperam streeft ernaar om het dividend in de toekomst steeds te verhogen. Dit wordt ook wel een progressief dividendbeleid genoemd. Het dividendrendement van Aperam ligt rond de 4% per jaar.

6) TKH group

TKH Group is het laatste dividend aandeel van de AMX index dat we benoemen. Dit bedrijf is een technologiebedrijf dat verschillende machines en kabels produceert.

Ze streven ernaar om 40% tot 70% van de nettowinst uit te keren als dividend. Op dit moment ligt het dividendrendement van TKH Group rond de 3,5% per jaar.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel met beste dividend aandelen uit de AMX index. Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook ons artikel met beste dividend aandelen van de AEX index.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.