AMX dividend op basis van historische data

Naast de AEX is de AMX de grootste beursindex van Nederland. Daarom is het ook interessant om te kijken naar hoeveel dividend de AMX index heeft.

We kijken in dit artikel naar het dividendrendement van de AMX index, zowel gemiddeld als per jaar. Daarnaast kijken we ook naar het dividend van alle individuele aandelen uit deze index.

Dividend AMX index

In een ander artikel hebben we naar het dividendrendement van de AEX gekeken. Hier zagen we dat er slechts vier bedrijven uit de AEX geen dividend uitkeren.

Bij de AMX index is dit gedeelte een stuk hoger. Van de 25 bedrijven in de AMX keren er namelijk zeven bedrijven helemaal geen dividend uit. Dit betekent echter niet dat de AMX in totaal een laag dividend heeft.

Om een goed beeld te krijgen van het dividend van de AMX kijken we naar het dividendrendement. Hiermee zetten we het absolute dividend af tegen de koers van het aandeel. Je kunt dan zien hoeveel dividend de AMX procentueel heeft.

Hoeveel dividend heeft de AMX?

Om te kijken wat het dividendrendement van de AMX index is, hebben we gekeken naar het dividendrendement van een ETF die deze index volgt.

Natuurlijk kan er een klein verschil zitten tussen de ETF en de index. Dit wordt de tracking error genoemd. Toch kan het dividendrendement van de ETF een goed beeld geven van het dividendrendement van de AMX index.

De enige ETF die de AMX index volgt is de de VanEck AMX ETF (ISIN NL0009272756). We hebben de jaarverslagen van de afgelopen vier jaar kunnen vinden. Dit betekent dat wij het dividendrendement van de AMX index in de jaren 2018 tot en met 2021 kunnen berekenen.

We kunnen daarom het volgende concluderen:

Het dividendrendement van de AMX index lag tussen de 2% tot 3,5% per jaar in de jaren 2018 tot en met 2021.

Dividendrendement AMX per jaar

Nu we hebben gekeken naar het gemiddelde dividendrendement van de AMX index is het ook leuk om een uitsplitsing per jaar te maken.

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van de jaren 2018 tot en met 2021.

JaarDividendrendement AEX
20212,69%
20202,01%
20192,69%
20183,51%

Zoals je kunt zien verschilt het dividendrendement behoorlijk veel per jaar. Vooral in het jaar 2020 was het dividendrendement lager dan de andere jaren.

Dit kwam waarschijnlijk door de coronacrisis. Veel bedrijven verlaagden of schrapten het dividend door de slechtere economische situatie.

In 2021 is het dividendrendement van de AMX index echter weer hersteld tot het niveau van 2019.

Dividend alle aandelen AMX

De AMX index bestaat uit 25 bedrijven. Het dividendrendement dat we eerder hebben gezien is het gemiddelde van al deze bedrijven.

Het is echter ook interessant om te kijken naar het dividendrendement van de individuele aandelen in de index.

Het is belangrijk om te beseffen dat de onderstaande percentages slechts een indicatie zijn. De koers van aandelen kan namelijk altijd veranderen, wat ook invloed heeft op het dividendrendement. Bovendien kunnen bedrijven het dividend ook veranderen. Kortom, het dividendrendement van bedrijven verandert regelmatig.

Zoals we eerder al hebben gezegd keren zeven van de bedrijven uit de AMX index helemaal geen dividend uit. Dit zijn de bedrijven Accell group, Air France – KLM, Basic-Fit, CTP, Galapagos, Inpost en Intertrust.

In de onderstaande tabel kun je het dividendrendement van alle aandelen uit de AMX index vinden. Hierna zullen we de aandelen met het hoogste dividend nog wat uitgebreider bespreken.

Aandeel AEXDividendrendement
Aalberts3%
ABN AMRO6%
Air France - KLM0%
Alfen3%
Advanced Metallurgical Group
2%
Aperam4%
Arcadis2%
ASR Nederland6%
Basic-Fit0%
Boskalis Westminster1,5%
Corbion
2%
CTP0%
Fagron2%
Flow Traders6,5%
Fugro0%
Galapagos0%
Inpost0%
Intertrust0%
JDE Peet's2%
OCI
4%
PostNL6,5%
SBM Offshore6,5%
TKH group3,5%
Vopak
5%
Warehouses de Pauw2%

Aandelen uit de AMX met een hoog dividend

Zojuist hebben het dividend van alle aandelen uit de AMX index gezien. We zullen wat dieper ingaan op de drie aandelen met het hoogste dividend. Deze aandelen kunnen interessant zijn wanneer je op zoek bent naar de beste dividend aandelen van de AMX.

1) PostNL

Dit bedrijf kennen we waarschijnlijk allemaal wel. PostNL is een post- en pakketbezorger. Het is een voormalig staatsbedrijf dat in 2011 door is gegaan met de naam PostNL. De privatisering vond al eerder plaats, namelijk in 1989.

Je hebt net kunnen zien het dividendrendement van PostNL zo’n 6,5% per jaar is. Dit is een grove inschatting aangezien PostNL het dividend behoorlijk vaak heeft aangepast.

2) Flow Traders

Flow Traders is een Nederlands bedrijf dat regelmatig in het nieuws is gekomen. Het is namelijk een zogenoemde flitshandelaar.

Ze profiteren met supersnelle computers van bewegingen op de beurs. De winst die ze maken komt namelijk van spread. Dit is het verschil tussen de bied en laat prijs bij een transactie op de beurs.

Flow Traders streeft ernaar om zo’n 50% van de nettowinst uit te keren als dividend (payout ratio). Met een dividendrendement van 6,5% per jaar heeft het bedrijf een van de hoogste dividendrendementen van de AMX index.

3) SBM Offshore

SBM Offshore is het laatste hoog dividend aandeel uit de AMX index dat we benoemen. Het bedrijf is in 1965 opgericht en het levert onder andere olieplatformen voor in de zee.

Net zoals bij de andere hoog dividend aandelen uit de AMX is het dividendrendement van SBM Offshore ook 6,5% per jaar.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar hoeveel dividend de AMX index heeft. In de jaren 2018 tot en met 2021 lag het gemiddeld dividendrendement van de AMX index tussen de 2% en 3,5% per jaar.

Van de 25 bedrijven in de AMX index keren er 18 dividend uit. Het dividend van de individuele aandelen schommelt tussen de 0% en de 6,5% per jaar.

PostNL, Flow Traders en SBM Offshore zijn de aandelen met het hoogste dividend uit de AMX index. Ze hebben alle drie een dividendrendement van zo’n 6,5% per jaar.

Het is belangrijk om je te beseffen dat je met alleen dividend aandelen uit de AMX index geen goede spreiding hebt. Daarom kun je bijvoorbeeld kijken naar een dividend ETF. Hiermee kun je in één keer beleggen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven met een hoog dividend.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.