10 grootste bedrijven Duitsland naar beurswaarde

Duitsland heeft de grootste economie van Europa. Daarom is het ook interessant om te kijken welke bedrijven tot deze economie behoren. In dit artikel kijken we naar de tien grootste bedrijven van Duitsland naar beurswaarde.

Grootste bedrijven van Duitsland

In dit artikel kijken we naar de grootste bedrijven van Duitsland naar beurswaarde / marktkapitalisatie. Dit wordt berekend door het totale aantal aandelen te vermenigvuldigen met de prijs / koers van een aandeel.

We nemen in dit artikel dus alleen bedrijven mee die in Duitsland zijn gevestigd. Dat wil zeggen, die het hoofdkantoor in Duitsland hebben.

Doordat de waarde van bedrijven contant schommelt blijft dit altijd een momentopname. In dit artikel wordt de situatie in juli 2022 beschreven.

De data die we hebben gebruikt voor het maken van dit artikel komt van de website companiesmarketcap.

10 grootste bedrijven van Duitsland naar beurswaarde

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van de tien grootste bedrijven van Duitsland. Onder de tabel bespreken we elk bedrijf nog iets uitgebreider.

#BedrijfMarktkapitalisatie / beurswaarde (dollar)
1SAP107,45 miljard
2Deutsche Telekom95,85 miljard
3Volkswagen Group92,74 miljard
4Siemens77,90 miljard
5Merck KGaA77,03 miljard
6Allianz72,99 miljard
7Bayer57,76 miljard
8Mercedes-Benz57,49 miljard
9Siemens Healthineers56,64 miljard
10Hapag-Lloyd49 miljard

1) SAP

SAP staat op de eerste plaats in deze lijst met grootste bedrijven van Duitsland. De beurswaarde van dit bedrijf is maar liefst 107,45 miljard Amerikaanse dollar.

Dit Duitse bedrijf is in 1972 opgericht. SAP is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Ze zijn vooral gespecialiseerd in software voor bedrijven.

2) Deutsche Telekom

De oorsprong van dit bedrijf ligt in de 19e eeuw. Toen werd het postbedrijf Reichspost opgericht door de staat. Deutsche Telekom is opgericht in 1947, net na de Tweede Wereldoorlog. Het is oorspronkelijk ook een staatsbedrijf.

Tegenwoordig is Deutsche Telekom geen staatsbedrijf meer. In 1995 is het bedrijf geprivatiseerd. De bedrijfsactiviteiten zijn ook veranderd door de jaren heen. Ze leveren nu vooral televisie, telefoon en internet.

Het bedrijf heeft bovendien een meerderheidsaandeel in het Amerikaanse T-Mobile, dat ook actief is in Nederland.

Deutsche Telekom heeft een marktkapitalisatie / beurswaarde van 95,85 miljard dollar.

3) Volkswagen Group

Het kan ook niet anders dan dat er een autobedrijf staat in deze lijst met grootste bedrijven van Duitsland. Volkswagen staat op de derde plaats met een beurswaarde van 92,74 miljard dollar.

Natuurlijk valt het bekende merk Volkswagen onder dit bedrijf, maar ook andere automerken behoren tot de Volkswagen Group. Denk hierbij aan merken als onder andere SEAT, Bentley, Audi en Porsche.

4) Siemens

Siemens een een elektronicaconcern met een brede productgroep. Het bedrijf is opgericht in 1847, meer dan 150 jaar geleden. Siemens verkoopt huishoudapparatuur, maar bijvoorbeeld ook apparatuur om elektriciteit mee op te wekken. Ze zijn hiermee goed voor 77,90 miljard dollar.

5) Merck KGaA

Het vijfde bedrijf op deze lijst met grootste bedrijven van Duitsland is misschien wat minder bekend bij het grote publiek. Merck KGaA is een bedrijf dat wereldwijd actief is in de farmacie en in de chemiesector.

Merck KGaA is wel het oudste bedrijf op deze lijst. Het bedrijf is namelijk opgericht in 1668, meer dan 350 jaar geleden.

Tegenwoordig heeft Merck KGaA een marktkapitalisatie / beurswaarde van 77,03 miljard dollar.

6) Allianz

Allianz is een grote verzekeraar die in 1890 is opgericht. Naast verzekeren is vermogensbeheer een andere bedrijfstak van dit bedrijf. Ze leveren hun diensten aan klanten in meer dan 70 verschillende landen over de hele wereld.

De marktkapitalisatie / beurswaarde van Allianz is 72,99 miljard dollar. Allianz keert ook relatief veel dividend uit, daarom staat het bedrijf ook in onze lijst met Duitse dividend aandelen.

7) Bayer

Bayer staat op de zevende plaats in deze lijst met grootste bedrijven van Duitsland. De beurswaarde van dit bedrijf is 57,76 miljard dollar.

Het bedrijf is al in 1863 opgericht. Bayer is een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Ze zijn onder andere bekend van het ontwikkelen van aspirine, iets wat we allemaal wel kennen. Een ander groot onderdeel van Bayer is het produceren van zaden en bestrijdingsmiddelen.

8) Mercedes-Benz

Mercedes-Benz is het tweede autobedrijf in deze lijst met grootste Duitse bedrijven. Het is ook het laatste autobedrijf in deze top tien, omdat BMW op het moment van schrijven net op de elfde plek staat. De marktkapitalisatie / beurswaarde van Mercedes-Benz is 57,49 miljard dollar.

9) Siemens Healthineers

Dit bedrijf is, zoals de naam wellicht doet vermoeden, een afsplitsing van Siemens. In 2017 is de bedrijfstak gezondheidszorg van dit bedrijf namelijk verder gegaan als een apart bedrijf.

De beurswaarde van Siemens Healthineers is 56,64 miljard dollar. Samen met Siemens zou het bedrijf dus uitkomen op een beurswaarde van 134,54 miljard dollar. In dat geval zou Siemens het grootste bedrijf van Duitsland zijn.

Siemens Healthineers produceert veel verschillende medische apparaten. Denk hierbij aan onder andere röntgenapparaten.

10) Hapag-Lloyd

Het laatste bedrijf op deze lijst met grootste bedrijven van Duitsland is wellicht wat minder bekend. Hapag-Lloyd is een bedrijf dat wereldwijd containers vervoert. Ze hebben meer dan 200 schepen die miljoenen containers per jaar vervoeren. De beurswaarde van dit bedrijf is 49 miljard dollar.

Grootste bedrijven Duitsland vergeleken met de grootste ter wereld

Hoewel Duitsland de grootste economie heeft van Europa, zijn er niet echt Duitse bedrijven die extreem groot zijn.

Dit is duidelijk te zien wanneer we de tien grootste bedrijven van Duitsland vergelijken met de grootste bedrijven ter wereld.

Staafdiagram met de tien grootste bedrijven van Duitsland. De drie grootste bedrijven ter wereld zijn eraan toegevoegd ter vergelijking.

Het grootste bedrijf ter wereld, Saudi Aramco, heeft een beurswaarde die bijna 22 keer zo groot is als de beurswaarde van het grootste bedrijf van Duitsland.

Het grootste bedrijf van Duitsland (SAP) is overigens ook kleiner dan het grootste bedrijf van Nederland (ASML, 213 miljard) en het grootste bedrijf van België (AB-InBev, 108 miljard).

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze lijst met grootste bedrijven van Duitsland. Wil je meer van zulke artikelen lezen? Bekijk dan ook de onderstaande artikelen:

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.