10 grootste bedrijven België naar beurswaarde

Veel mensen kennen de bedrijven die consumentengoederen verkopen. Toch zijn dit niet altijd de grootste bedrijven van een land. In dit artikel kijken we daarom wat daadwerkelijk de grootste bedrijven van België zijn naar beurswaarde.

Grootste bedrijven België

We bekijken in dit artikel de grootste bedrijven van België. We nemen dus alleen bedrijven mee die in België zijn gevestigd. Dit betekent dat het hoofdkantoor in België moet zitten.

Om te bepalen wat de grootste bedrijven van België zijn kijken we naar beurswaarde / marktkapitalisatie. Dit is de prijs van een aandeel vermenigvuldigt met het aantal aandelen. Op deze manier kun je een beeld krijgen van hoeveel een bedrijf waard is.

De beurswaarde van de bedrijven in dit artikel hebben we opgezocht op de website Simply Wall St.

Belangrijk om te vermelden is dat dit een momentopname is. De beurswaarde van bedrijven kan namelijk behoorlijk schommelen. In dit artikel hebben we de situatie per juli 2022 beschreven.

10 grootste bedrijven België naar beurswaarde

In de onderstaande tabel kun je snel een overzicht vinden van de tien grootste bedrijven van België. Daarna zullen we elk bedrijf kort bespreken.

#BedrijfMarktkapitalisatie / beurswaarde (euro)
1Anheuser-Busch InBev108,2 miljard
2KBC Groep22,1 miljard
3Argenx19 miljard
4BNP Paribas16,4 miljard
5Union Chimique Belge16,3 miljard
6Groupe Bruxelles Lambert12 miljard
7Elia9,8 miljard
8Solvay8,4 miljard
9Umicore8,1 miljard
10Ageas7,9 miljard

1) Anheuser-Busch InBev

Anheuser-Busch Inbev is het eerste bedrijf in deze lijst met grootste bedrijven van België. Het bedrijf staat ook wel bekend als AB-InBev. De marktkapitalisatie / beurswaarde van dit bedrijf is 108,2 miljard euro.

Dit bedrijf is veruit het grootste bedrijf uit België, aangezien het tweede grootste bedrijf ongeveer vijf keer zo klein is als Anheuser-Busch InBev.

AB-InBev is een groot drankconcern. Veel bekende merken vallen onder dit bedrijf. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Jupiler, Dommelsch, Hertog-Jan, Stella Artois, Hoegaarden, Budweiser, Corona, Leffe en nog tientallen andere merken.

2) KBC Groep

KBC staat op de tweede plaats in de lijst met grootste bedrijven van België. De beurswaarde is met 22,1 miljard euro wel een stuk lager dan de nummer één, Anheuser-Busch InBev.

Het bedrijf is in 1935 opgericht en heeft eigenlijk twee bedrijfstakken; bankzaken en verzekeringen.

3) Argenx

Argenx is opgericht in 2008 en gevestigd in Brussel. Het bedrijf is actief in de biotech-sector. Ze ontwikkelen geneesmiddelen. Met een beurswaarde van 19 miljard euro is het groter dan andere Belgische bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Ageas.

4) BNP Paribas

BNP Paribas is in 2000 ontstaan uit een fusie, maar de oorsprong van dit bedrijf gaat al meer dan 150 jaar terug. Oorspronkelijk is het bedrijf namelijk opgericht in 1848.

Het bedrijf is een van de grootste bankgroepen ter wereld, met een marktkapitalisatie / beurswaarde van 16,4 miljard euro.

5) Union Chimique Belge

Union Chimique Belge (UCB) is een bedrijf dat actief is in de farmacie. Ze houden zich sinds de oprichting in 1928 vooral bezig met het ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen. Denk hierbij aan medicijnen tegen onder andere epilepsie en Parkinson.

De beurswaarde / marktkapitalisatie van het bedrijf is 16,3 miljard euro. Hiermee staat Union Chimique Belge op de vijfde plaats op de lijst met grootste Belgische bedrijven.

6) Groupe Bruxelles Lambert

Groupe Bruxelles Lambert (GBL) is een Belgische holding. Het bedrijf is opgericht in 1902 en is daarmee al meer dan 100 jaar oud. De beurswaarde van GBL is 12 miljard euro.

Een holding is een bedrijf dat in andere beursgenoteerde bedrijven investeert. Het is dus eigenlijk een investeringsmaatschappij. Ze hebben vooral veel geïnvesteerd in Franse beursgenoteerd bedrijven.

Doordat Groupe Bruxelles Lambert relatief veel dividend uitkeert hebben we dit bedrijf ook opgenomen in ons artikel met beste Belgische dividend aandelen.

7) Elia

Elia is de beheerder van het hoogspanningsnet van België. Het is het enige bedrijf in België dat dit doet en heeft daarmee een monopolypositie. De beurswaarde / marktkapitalisatie van Elia is 9,8 miljard euro.

8) Solvay

Solvay is het achtste bedrijf op deze lijst met grootste Belgische bedrijven. Het bedrijf is goed voor een marktkapitalisatie / beurswaarde van 8,4 miljard euro.

Dit bedrijf bestaat al meer dan 150 jaar. Solvay is namelijk opgericht in 1863. Het is een chemieconcern dat zich vooral richt op het produceren van chemicaliën en kunststoffen.

9) Umicore

Qua beurswaarde verschilt dit bedrijf niet zoveel van Solvay. De beurswaarde is met 8,1 miljard euro slechts 300 miljoen lager dan de beurswaarde van Solvay.

Umicore heeft verschillende bedrijfstakken die allemaal met metalen te maken hebben. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met het opslaan van (schone) energie, het recyclen van grondstoffen en het beperken van uitstoot door middel van katalatysoren.

Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis. De eerste voorloper van dit bedrijf is al opgericht in 1806, meer dan 200 jaar geleden.

10) Ageas

Ageas is het laatste bedrijf op deze lijst met grootste beursgenoteerde bedrijven uit België. De marktkapitalisatie / beurswaarde van dit bedrijf is 7,9 miljard euro.

Deze Belgische verzekeraar is actief in verschillende landen. Naast dat het de grootste verzekeraar is van België, is het bedrijf ook actief in meerdere landen in Europa en Azië.

Grootste bedrijven België vergeleken met de grootste ter wereld

In dit artikel hebben we gekeken naar de grootste bedrijven van België naar beurswaarde. Hoewel dit erg grote bedrijven zijn, zou je ze klein kunnen noemen ten opzichte van de grootste bedrijven ter wereld.

Daarom hebben we een visualisatie gemaakt waar je het verschil kunt zien tussen de grootste bedrijven van België en de grootste bedrijven ter wereld.

Staafdiagram met de tien grootste bedrijven van België. De drie grootste bedrijven ter wereld zijn eraan toegevoegd ter vergelijking.

Sommige Belgische bedrijven zijn relatief gezien zo klein dat je ze bijna niet kunt zien in deze afbeelding.

Het grootste bedrijf ter wereld (Saudi Aramco) is bijna 22 keer groter dan het grootste bedrijf van België, Anheuser-Busch InBev en bijna 300 keer groter dan Ageas (het tiende bedrijf van België).

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel met de grootste bedrijven van België. In vergelijking met de grootste bedrijven ter wereld zijn deze bedrijven behoorlijk klein, zoals je hebt kunnen zien. Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook de volgende artikelen:

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “10 grootste bedrijven België naar beurswaarde”

Beste,
Ik denk dat er een fout staat in verband met Solvay, er staat namelijk dat Solvay geneesmiddelen ontwikkeld en dat is niet zo. Dat word vermeld onder uw beschrijving van Argenx.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.