Beste beleggingsstrategie voor beleggen op de lange termijn

Veel mensen starten met beleggen zonder een duidelijke strategie. Dit is jammer, want hierdoor kun je bijvoorbeeld rendement mislopen of teveel risico nemen. In dit artikel bespreken we wat de beste beleggingsstrategie is voor beleggen op de lange termijn.

Waarom een beleggingsstrategie voor de lange termijn?

Waarom beleggen op de lange termijn? We bespreken kort de belangrijkste voordelen van beleggen op de lange termijn.

Het eerste voordeel is dat je het risico verlaagt door te beleggen op de lange termijn. Het rendement wordt namelijk stabieler naarmate je langer belegt. Door te beleggen op de lange termijn wordt de kans dus steeds groter dat je op dat rendement kunt rekenen. Wanneer je belegt voor de korte termijn zou het voor kunnen komen dat je jouw beleggingen op een hoogtepunt koopt en ze op een dieptepunt moet verkopen.

Het tweede voordeel is dat beleggen op de lange termijn vaak een hoger rendement oplevert. Wanneer je belegt op de lange termijn kun je namelijk profiteren van het rente-op-rente effect (samengestelde rente). Hoe langer je belegt, hoe krachtiger dit effect wordt.

Welke beleggingsstrategie past bij jou?

Er zijn verschillende beleggingsstrategieën waar je uit kunt kiezen. In een eerder artikel hebben we gekeken hoe je het beste een beleggingsstrategie voor jezelf kunt bepalen. We hebben hierbij gekeken naar de volgende vier beleggingsstrategieën:

  1. Beleggen voor groei. Bedrijven selecteren op basis van de groeipotentie van het bedrijf. Hiermee ga je er vanuit dat het bedrijf een bovengemiddelde groei gaat hebben.
  2. Waardebeleggen. Bij waardebeleggen zoek je aandelen die ondergewaardeerd zijn. Deze aandelen kun je dan relatief goedkoop kopen. Wanneer de prijs van de aandelen stijgt naar de daadwerkelijke waarde dan maak je winst.
  3. Dividend beleggen. Bij dividend beleggen wordt er belegd in bedrijven die bovengemiddeld veel dividend uitkeren.
  4. Indexbeleggen. Met deze beleggingsstrategie wordt er een bepaalde index gevolgd met het doel om dezelfde resultaten te behalen als de index.

Beste beleggingsstrategie voor de lange termijn?

Wat is de beste beleggingsstrategie voor beleggen op de lange termijn? Het is natuurlijk lastig om dit exact te bepalen. Wat de beste beleggingsstrategie is voor de lange termijn kan ook per persoon verschillen.

Van bovenstaande beleggingsstrategieën springt er echter wel één uit die voor de meeste mensen de beste strategie zal zijn.

Indexbeleggen is voor de meeste mensen de beste beleggingsstrategie voor beleggen op de lange termijn.

We zullen dit toelichten aan de hand van de drie belangrijkste voordelen van indexbeleggen.

Lagere kosten, hoger rendement

Het eerste voordeel van indexbeleggen is dat het goedkoop is. Doordat je met indexbeleggen passief een index volgt blijven de kosten laag. Je hoeft namelijk geen dure fondsbeheerder te betalen die gaat kiezen wat de beste aandelen zijn. Je volgt namelijk de index. Doordat je kosten bespaart, wordt je rendement hoger.

Uit onderzoek is bovendien gebleken dat passief beleggen (zoals indexbeleggen) op de lange termijn een hoger rendement oplevert dan actief beleggen. Zelfs professionele beleggers kunnen de markt / index niet verslaan op de lange termijn. Het rendement van indexbeleggen is daarom ook hoger op de lange termijn.

Lager risco

Bij indexbeleggen kun je op een makkelijke manier beleggen in veel verschillende bedrijven. Sommige indexen bevatten duizenden bedrijven in verschillende sectoren en regio’s. Door je beleggingen goed te spreiden kun je het risico van beleggen verlagen. Indexbeleggen levert dus niet alleen meer op, het risico is ook lager.

Het kost weinig tijd

Het laatste voordeel van indexbeleggen is dat het tijd bespaart. Veel mensen willen helemaal niet veel tijd kwijt zijn met beleggen. Met name bij het beleggen op de lange termijn willen mensen hun beleggingen niet dagelijks in de gaten houden.

Doordat je met indexbeleggen passief belegt kost het ook weinig tijd. In sommige gevallen kun je het zelfs helemaal automatiseren. In dat laatste geval is het wel handig om je beleggingen regelmatig te herbalanceren.

Conclusie

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat indexbeleggen volgens ons de beste beleggingsstrategie is voor beleggen op de lange termijn. Het levert namelijk meer op, terwijl je minder risico loopt. Bovendien kost het erg weinig tijd en zijn de kosten lager. Daarom is het de beste keuze voor de meeste particuliere beleggers.

Dit wil echter niet zeggen dat dit ook voor jou geldt. Daarom is het goed om kritisch naar jouw eigen situatie te kijken om te bepalen wat het beste bij jou past.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.