<

GARP beleggen: Growth at a Reasonable Price

Bij beleggen zijn er verschillende beleggingsstrategieën. Bij de beleggingsstrategie GARP is het idee om aandelen te kopen die de potentie hebben om te groeien, maar niet overgewaardeerd zijn.

GARP staat voor Growth At a Reasonable Price, ofwel groei tegen een redelijke prijs. In dit artikel laten we je zien wat GARP beleggen precies is en hoe je deze aandelen kunt selecteren.

Wat is GARP beleggen?

GARP staat in het Engels voor ‘Growth At a Reasonable Price’. In het Nederlands wordt het ‘groei tegen een redelijke prijs’ genoemd.

GARP is een manier om aandelen te selecteren. Zoals de naam wellicht al verklapt is het doel van de beleggingsstrategie GARP om aandelen met groeipotentie te vinden die niet zijn overgewaardeerd.

Vaak wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen groeiaandelen en waardeaandelen.

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven met veel potentie voor een flinke groei. Vaak zijn dit bedrijven die weinig of zelfs helemaal geen winst maken. Beleggers investeren in deze bedrijven omdat ze geloven dat ze in de toekomst gaan groeien. De prijs van deze aandelen is daarom ook vaak gebaseerd op de verwachting van beleggers.

Waardeaandelen zijn aandelen van bedrijven die minder potentie hebben om te groeien. Vaak zijn dit gevestigde namen in een bepaalde, vaak verzadigde, markt. Een voorbeeld hiervan is de telecommarkt. Hoewel waardeaandelen over het algemeen minder groeien, keren ze vaak wel redelijk veel dividend uit. Daarom worden waardeaandelen ook wel dividend aandelen genoemd.

Bij GARP beleggen wordt er gezocht naar aandelen die tussen groeiaandelen en waardeaandelen inzitten. Hierbij wordt er gekeken naar aandelen die de potentie hebben om te groeien, maar geen te hoge prijs hebben.

Grafiek waarbij GARP beleggen precies in het middel van groeibeleggen en waardebeleggen staat.

Het selecteren van GARP aandelen

Voor het selecteren van GARP aandelen kijken beleggers vaak naar twee ratio’s.

P/E ratio

Zoals we eerder zagen mag het aandeel niet overgewaardeerd zijn. Met de P/E ratio kun je zien of een aandeel is overgewaardeerd of niet.

De P/E ratio geeft namelijk de prijs van een aandeel weer ten opzichte van de winst per aandeel. De volgende formule wordt gebruikt om de P/E ratio uit te rekenen.

P/E ratio = koers van een aandeel / winst per aandeel
Author

Een hoge P/E ratio geeft aan dat de prijs van een aandeel hoog is ten opzichte van de winst van het bedrijf. Dit betekent dat de prijs van het aandeel omhoog is gegaan door de verwachting van beleggers. De winstcijfers laten nog niet zien dat dit daadwerkelijk terecht is. Het aandeel is dan mogelijk overgewaardeerd.

Een lage P/E ratio geeft aan dat een aandeel mogelijk ondergewaardeerd is. Beleggers hebben er geen vertrouwen in dat het bedrijf nog een grote groei gaat doormaken.

Bij GARP beleggen wordt er vaak gekeken naar een wat lagere P/E ratio. Desondanks mag de P/E ratio niet heel erg laag te zijn. In dat geval is er namelijk vaak ook minder ruimte voor groei.

P/E/G ratio

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de Price Earnings Growth ratio (P/E/G ratio). Dit is een verdieping op de P/E ratio die we zojuist hebben genoemd.

Bij deze ratio wordt de P/E ratio namelijk nog gedeeld door de growth ratio.

P/E/G ratio = P/E ratio / growth ratio
Author

De growth ratio geeft aan hoeveel de winst per aandeel is gegroeid in een bepaalde periode. Wanneer de winst veel is gegroeid dan wordt de uiteindelijke P/E/G ratio lager.

Het aandeel komt in dat geval eerder in aanmerking voor GARP. Bij GAPR beleggen wordt er meestal naar een P/E/G ratio van 1 of minder gekeken.

Hoe kun je beleggen in GARP aandelen?

We hebben in dit artikel twee ratio’s genoemd waarmee je zelf op zoek kunt gaan naar GARP aandelen. Je kunt de ratio’s gebruiken om te bepalen of een bedrijf tussen een groeiaandeel en een waardeaandeel inzit.

Dit kan echter tijdsintensief zijn. Daarnaast is het ook lastiger om voor een goede spreiding te zorgen wanneer je in losse aandelen gaat beleggen. Wanneer je dit wel doet kan dit voor hoge transactiekosten zorgen. Je moet namelijk een transactie doen per bedrijf.

Helaas is er geen specifieke GARP ETF of beleggingsfonds. De enige GARP ETF is in de Verenigde Staten gevestigd. Door Europese wetgeving kunnen Europeanen niet in deze ETF beleggen.

Mocht je alleen in GARP bedrijven willen beleggen dan zul je toch aan de slag moeten met de ratio’s. Het is hierbij in ieder geval wel belangrijk dat je voor een goede spreiding zorgt.

Conclusie

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat GARP is bij beleggen. Met deze strategie is het de bedoeling om aandelen te selecteren die potentie hebben om te groeien, maar niet een te hoge prijs hebben.

Deze beleggingsstrategie ligt eigenlijk precies tussen het beleggen in groeiaandelen en het beleggen in waardeaandelen in.

De ratio’s die vaak worden gebruikt zijn voor het selecteren van GARP aandelen zijn de P/E ratio en de P/E/G ratio.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.