Cashdividend en stockdividend: wat is het verschil?

Wist je dat je dividend kunt ontvangen op twee verschillende manieren? In dit artikel leggen we het verschil tussen cashdividend en stockdividend uit. Daarnaast kijken we ook naar waar je op moet letten wanneer je mag kiezen tussen cashdividend en stockdividend.

Dividend

Dividend is winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Bedrijven doen dit om de belegger te bedanken voor het beleggen in het bedrijf. Als een gevolg hiervan zijn bedrijven die regelmatig dividend uitkeren populairder bij beleggers. Je kunt dividend ontvangen als je belegt in aandelen of ETF’s. Er zijn twee vormen van dividend; cashdividend en stockdividend. In sommige gevallen kun je tussen deze twee manieren kiezen.

Effect van dividend uitkeren op de aandelenprijs

Voordat we verder gaan is het belangrijk om eerst even stil te staan bij het effect van dividend op de aandelenprijs. Dit is namelijk van belang wanneer we het over cashdividend en stockdividend gaan hebben.

Als een bedrijf dividend gaat uitkeren dan kondigen ze dit van tevoren aan. Ze stellen daarbij een ex dividend datum vast. Dit is de dag waarop nieuwe beleggers geen recht meer hebben op dividend.

In aanloop naar de ex dividend datum zal de aandelenprijs stijgen. Iedereen weet namelijk de hoogte van het dividend dat wordt uitgekeerd aan de beleggers die aandelen bezitten op de dag vóór de ex dividend datum. Beleggers zijn dus bereid om meer voor een aandeel te betalen omdat ze weten dat ze deze meerprijs terugkrijgen wanneer het dividend wordt uitgekeerd.

Op de ex-dividend datum zal de prijs van het aandeel weer dalen. De beleggers die op dat moment aandelen kopen hebben namelijk geen recht meer op het dividend.

Wat is cashdividend

Cashdividend is dividend in de vorm van geld. Dit kon je misschien ook aan de naam zien. Cashdividend krijg je op je bankrekening gestort. Cashdividend is daarom handig als je een passief inkomen wil. Je wordt in dat geval een soort van ‘uitbetaald’ door de bedrijven. Bij cashdividend krijg je in veel gevallen wel te maken met dividendbelasting.

Als cashdividend wordt uitbetaald dan blijft het totale aantal aandelen gelijk. Zoals we net al hebben benoemd zal de prijs van de aandelen wel dalen op de ex dividend datum. Hoe dit bij cashdividend werkt kunnen we duidelijker uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld cashdividend

Stel je voor dat een aandeel van een bedrijf €10 waard is en er 1.000.000 aandelen zijn. Het dividend is €0,20 per aandeel.

De dag voor de ex-dividend datum zal de aandelenprijs zijn gestegen met minimaal €0,20, ofwel 2% (€0,20 / €10). Dit is namelijk het dividend dat iemand zal ontvangen door het aandeel te kopen voor de ex-dividend datum.

Op de ex-dividend datum zal de waarde van het aandeel weer dalen met 2%. De beleggers die dan een aandeel kopen hebben namelijk geen recht meer op het dividend.

Zowel het totale aantal aandelen als de waarde van het bedrijf is niet veranderd. Het enige wat er is veranderd is dat er dividend is uitbetaald.

Wat is stockdividend

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om stockdividend uit te keren. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen als er weinig cash beschikbaar is om de aandeelhouders te betalen. Op deze manier kunnen ze toch dividend uitkeren zonder aan hun cashreserves te komen. Bij stockdividend krijg je aandelen in plaats van geld.

Stockdividend heeft niet alleen maar voordelen voor bedrijven. Ook voor beleggers kan stockdividend voordelen hebben. Omdat je geen geld krijgt uitgekeerd heb je ook geen last van dividendbelasting.

Daarnaast heb je ook geen last van kosten bij je broker. Sommige brokers rekenen namelijk kosten voor het uitbetalen van dividend (bijvoorbeeld DEGIRO bij een custody account). Bovendien is het mogelijk dat je transactiekosten betaalt wanneer je het dividend wil herbeleggen.

Voorbeeld stockdividend

We nemen hetzelfde voorbeeld als bij cashdividend. Het bedrijf heeft dus weer 1.000.000 aandelen. De aandelenprijs is €10 en het dividend is 2%. In principe gebeurt er min of meer hetzelfde, maar nu verandert het totale aantal aandelen wel.

Bij een dividend van 2% worden er in dit voorbeeld dus 20.000 extra aandelen (2% van 1.000.000) uitgegeven door het bedrijf.

Net als bij cashdividend verandert de waarde van het bedrijf niet. Dit betekent dat dezelfde waarde nu verdeeld wordt over meer aandelen.

Net zoals bij cashdividend zal de aandelenprijs echter stijgen als de ex dividend datum dichterbij komt. Beleggers weten namelijk dat ze 2% dividend krijgen in de vorm van aandelen. Op de ex dividend datum zal de prijs weer iets dalen.

Verschil cashdividend en stockdividend

Het verschil tussen cashdividend en stockdividend is dat een bedrijf bij cashdividend de winst daadwerkelijk uitbetaalt aan de aandeelhouders. Als belegger krijg je dus geld op je bankrekening. Bij stockdividend hoeft een bedrijf haar cashreserves niet aan te spreken en krijg je als beleggers extra aandelen van een bedrijf in plaats van geld.

Kiezen tussen cashdividend en stockdividend

In sommige gevallen kun je zelf kiezen tussen cashdividend en stockdividend. Dit wordt keuzedividend genoemd. Maar wat is beter om te kiezen als je de keuze hebt tussen cashdividend en stockdividend?

Cashdividend geeft je direct passief inkomen in de vorm van dividend. Bij het uitbetalen van dividend heb je echter wel last van dividendbelasting. Als je cashdividend opnieuw wil investeren dan loop je tegen eventuele transactiekosten aan.

Bij stockdividend heb je geen last van belasting, omdat je in principe niks krijgt uitbetaald. Ook zul je geen kosten maken voor herbeleggen van het dividend want dat gebeurt automatisch. Als je toch passief inkomen wil, kun je bovendien altijd de aandelen die je als stockdividend hebt ontvangen weer verkopen.

Als je de keuze hebt is stockdividend daarom waarschijnlijk een betere keuze. Je bent namelijk het meest flexibel met stockdividend.

Conclusie

Hopelijk is het nu duidelijker wat het verschil is tussen cashdividend en stockdividend. Daarnaast weet je ook waar je op moet letten als je zelf kunt kiezen tussen deze twee vormen van dividend.

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom beleggen, financiële vrijheid en het omgaan met geld? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.