<

Basic of Custody profiel DEGIRO: wat is de beste keuze?

Als je een account wil openen bij DEGIRO dan sta je voor de keuze; ga je voor een Basic of Custody profiel? In dit artikel laten we je het verschil tussen een Basic en Custody profiel bij DEGIRO zien. Aan het einde geven we een overzicht waarmee jij makkelijker jouw keuze kunt maken.

Update: het is niet meer mogelijk om een Custody profiel aan te vragen bij DEGIRO. Wanneer je een Custody profiel hebt dan kun je dit wel blijven gebruiken. Wil je een nieuwe rekening openen, bekijk dan ons artikel over welk profiel kiezen bij DEGIRO.

Kiezen tussen een Basic of Custody profiel DEGIRO

Je staat op het punt om een rekening te openen bij DEGIRO en je moet daarbij de keuze te maken tussen een Basic of een Custody profiel. Voordat we beginnen met het verschil tussen de twee profielen is het goed om te weten dat je niet meer kunt switchen tussen deze twee profielen als je de keuze eenmaal hebt gemaakt. Je kunt in zo’n geval natuurlijk wel een nieuw account aanmaken en een ander profiel kiezen.

Verschil Basic en Custody profiel DEGIRO

Er zijn meerdere verschillen tussen een Basic en Custody profiel bij DEGIRO. We behandelen de twee meest belangrijke verschillen tussen een Basic en Custody profiel. Daarnaast gaan we kort in op de overige verschillen.

1) Uitlenen van aandelen

Het eerste grote verschil tussen een Basic en Custody profiel bij DEGIRO is het uitlenen van aandelen. Dit klinkt misschien gek, maar het is iets wat vaker voorkomt bij beleggen.

Hoe werkt het uitlenen van aandelen bij DEGIRO? DEGIRO, in dit geval, leent aandelen dan uit aan een derde partij. Deze partij kan dan short gaan met de aandelen.

Wat is short gaan? Wanneer ze de aandelenlenen verkopen ze deze meteen. Ze verwachten dan dat de prijs zal gaan zakken. Als de prijs zakt dan kopen ze de aandelen weer voor een lager bedrag. Daarna geven ze de aandelen weer terug aan DEGIRO.

In principe is het risico van aandelen uitlenen laag. De derde partij moet namelijk een onderpand beschikbaar stellen met minimaal 104% van de waarde van de aandelen die het leent.

Het kan alleen mis gaan als de derde partij failliet gaat en het onderpand ook niet voldoende blijkt te zijn. De kans hierop is klein, maar wel aanwezig. In zo’n geval zou je een deel van je aandelen kunnen verliezen.

Je kunt dit risico afdekken door voor een Custody profiel te kiezen. Bij dit profiel is het niet mogelijk dat je aandelen worden uitgeleend.

2) Kosten voor het uitbetalen van dividend

Als je beleggingen niet worden uitgeleend bij een Custody profiel, dan is de keuze toch simpel? Helaas zit er ook een nadeel aan het Custody profiel.

Bij een Basic profiel verdient DEGIRO namelijk geld aan het uitlenen van beleggingen. De derde partij betaalt DEGIRO hiervoor. Met een Custody profiel mag DEGIRO dit niet meer doen.

DEGIRO is nog altijd een commercieel bedrijf dus ze moeten toch geld verdienen op een andere manier. Daarom hebben ze bepaald dat je een vergoeding moet betalen over het dividend dat je ontvangt.

De kosten voor het uitbetalen van dividend bij een Basic profiel zijn €1 + 3% van het dividend. Dit is best veel, aangezien je niet snel honderden euro’s aan dividend zult ontvangen.

Dit is de prijs die je betaalt voor het afdekken van het risico van aandelen uitlenen. In de conclusie van dit artikel zullen we een manier noemen om deze kosten met een Custody profiel te omzeilen bij het beleggen in ETF’s.

3) Overige verschillen

Met beide profielen kun je beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen. Een overig verschil tussen een Basic en Custody profiel is dat het beleggen in derivaten niet mogelijk met een Custody profiel. Daarnaast is het ook niet mogelijk om zelf short te gaan met een Custody profiel.

We hebben deze verschillen onder ‘overige verschillen’ gezet omdat het voor de meeste particuliere beleggers niet zo belangrijk zal zijn. Deze producten zijn meer risicovol en daarom ook minder geschikt voor de gewone belegger.

Samenvatting Basic of Custody profiel DEGIRO

Het belangrijkste verschil tussen een Basic of Custody profiel bij DEGIRO is dus dat je beleggingen kunnen worden uitgeleend bij een Basic profiel. Bij een Custody profiel is dit niet mogelijk, maar je betaalt wel kosten voor het uitbetalen van dividend.

BasicCustody
Uitlenen van beleggingenNiet uitlenen van beleggingen
Geen kosten voor dividend uitkerenKosten voor dividend uitkeren
Handel een derivaten mogelijkGeen mogelijkheid voor handelen in derivaten

Conclusie: Basic of Custody?

Het is dus goed om na te denken over de keuze tussen een Basic en Custody profiel bij DEGIRO. Na je keuze kun je namelijk niet meer switchten.

Het ligt er vooral aan wat je zelf vindt van het uitlenen van beleggingen. Voor sommige mensen is het fijn om dit risico af te dekken met een Custody profiel.

Zoals eerder gezegd is er wel een manier om deze kosten te omzeilen bij het beleggen in ETF’s bij DEGIRO. Met een Custody profiel betaal je namelijk kosten over het uitbetalen van dividend. Maar wat als er geen dividend wordt uitbetaald?

Door te beleggen in ETF’s die het dividend herbeleggen, krijg je nooit dividend uitgekeerd. Dit wordt namelijk automatisch geherinvesteerd in de ETF. Op deze manier kun gebruik maken van de voordelen van een Custody profiel zonder de kosten voor het uitbetalen van dividend. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er ook geen dividendbelasting betaald hoeft te worden.

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in beleggen bij DEGIRO dan kun je hieronder makkelijk naar hun website. Daarnaast kun je ook kijken naar onze tips voor beleggen bij DEGIRO.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Basic of Custody profiel DEGIRO: wat is de beste keuze?”

Net een account bij De Giro geopend. Aan het eind bleek dat ze voor nieuwe accounts geen custody-profiel meer aanbieden. Ik heb de helpdesk gevraagd dit duidelijk vooraf kenbaar te maken.

Hi Frank. Bedankt voor je reactie, dat klopt inderdaad. We gaan dit artikel aanpassen en een nieuw artikel plaatsen over de (nieuwe) mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.