<

Aandelen uitlenen bij DEGIRO: hoe werkt het precies?

Wellicht heb je ook gehoord dat DEGIRO je aandelen kan uitlenen. Wat is het uitlenen van aandelen eigenlijk en is dit erg? In dit artikel nemen we je mee in alles over het uitlenen van aandelen bij DEGIRO.

Wat is het uitlenen van aandelen?

Laten we beginnen met zeggen dat het uitlenen van aandelen niet ongebruikelijk is. Sterker nog, het is best normaal in de financiële wereld.

Om dit beter te begrijpen zullen we eerst uitleggen wat het uitlenen van aandelen precies is. Daarna zullen we kijken of het uitlenen van aandelen slecht is of niet.

Uitleg aandelen uitlenen 4 stappen

We beschrijven in een aantal stappen wat er gebeurt wanneer DEGIRO jouw aandelen uitleent.

1) Je hebt een aandeel bij DEGIRO

Je hebt een aandeel gekocht met een account bij DEGIRO. Zij bewaren dit aandeel voor je in een apart bewaarbedrijf zodat het geen gevaar loopt als DEGIRO failliet zou gaan.

2) DEGIRO leent het aandeel uit

DEGIRO leent jouw aandeel uit. Ze spreken hierbij een termijn af. Aan het einde van deze termijn moet het bedrijf het aandeel teruggeven aan DEGIRO. Voor het uitlenen van het aandeel krijgt DEGIRO een vergoeding.

Uitlenen aan wie? Dat is meestal een derde partij. Deze partij wil door het lenen van jouw aandeel geld verdienen. Over het algemeen wordt dit gedaan door ‘short te gaan’.

3) Derde partij verkoopt het aandeel

Wanneer de derde partij het aandeel ontvangt van DEGIRO dan verkopen ze het meteen. Ze hebben dan dus geen aandeel meer, maar wel geld. Ze hopen dat de prijs van het aandeel gaat dalen, zodat ze het later goedkoper terug kunnen kopen. Als dat lukt dan kunnen ze winst maken.

4) Derde partij koopt het aandeel terug

Op een gegeven moment moet de derde partij het aandeel weer kopen om het terug te geven aan DEGIRO. Het aandeel kan in de tussentijd gezakt zijn, maar ook gestegen. Dat is het risico dat ze nemen.

Een goed recent voorbeeld hiervan is Gamestop. Grote bedrijven gingen short op Gamestop, want ze verwachtten dat de prijs ging dalen. Toen mensen massaal Gamestop gingen kopen en de prijs opdreven, kwamen deze bedrijven in de problemen. Ze moesten de aandelen die ze hadden verkocht namelijk teruggeven. De prijs was echter erg gestegen, dus ze maakten veel verlies.

Is short gaan erg?

In principe is short gaan niet erg. Aan het uitlenen van aandelen zit een beperkt risico. Zoals net beschreven kan het ook mis gaan. In dat geval kan het bedrijf de aandelen misschien niet meer terugkopen, en daarmee ook niet teruggeven.

Meestal wordt er echter wel gewerkt met een onderpand. Bij het uitlenen vraagt DEGIRO dan een onderpand van 104% van de waarde van de beleggingen. Wanneer de derde partij de aandelen niet meer kan teruggeven dan kan DEGIRO terugvallen op dit onderpand.

Bovendien staat DEGIRO garant met haar eigen vermogen. Dit betekent dat het pas impact heeft op jou als klant wanneer de derde partij niet aan haar verplichtingen kan voldoen én DEGIRO failliet is. De kans hierop is dus heel klein, maar wel aanwezig.

Wanneer leent DEGIRO je aandelen uit?

Er wordt bij DEGIRO onderscheid gemaakt tussen een Basic en Custody profiel. Ze lenen je aandelen alleen uit als je een Basic profiel hebt. Hierdoor hoef je geen kosten te betalen voor het uitbetalen van dividend.

Met een Custody profiel kunnen je aandelen niet uit worden geleend. Je betaalt dan wel kosten voor het uitbetalen van dividend. DEGIRO moet namelijk ergens aan verdienen.

Tegenwoordig is het overigens niet meer mogelijk om voor een Custody profiel te kiezen bij DEGIRO. Je aandelen worden daarom dus altijd uitgeleend. Voor meer informatie over de verschillende profielen kun je kijken in ons artikel over profielen bij DEGIRO.

Waarom doet DEGIRO aan aandelen uitlenen?

DEGIRO kan je aandelen uitlenen bij het Basic profiel zodat ze er geld mee kunnen verdienen. Bij sommige brokers kun je zelf meedelen in de winst van het uitlenen. Dit is bij DEGIRO niet het geval. Door dit te doen kunnen ze de goedkope dienstverlening bieden die bij een Basic account hoort.

Het is dus de keuze van jou als klant of je ‘betaalt’ door je aandelen uit te lenen of je betaalt voor het uitkeren van dividend.

DEGIRO aandelen uitlenen uitzetten

Nee, het is niet mogelijk om aandelen uitlenen uit te zetten bij DEGIRO. Eerst was het mogelijk om een Custody profiel aan te maken, maar deze optie is nu niet meer beschikbaar.

Conclusie

Aandelen uitlenen is niet ongebruikelijk in de financiële wereld. DEGIRO leent aandelen uit met een Basic profiel. Dit doen ze om de goedkope dienstverlening te kunnen bieden. Het uitzetten van aandelen uitlenen is helaas niet mogelijk.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.