<

Welke broker kiezen? 10 punten waar je op kunt letten

Wanneer je begint met beleggen kan het kiezen van een broker lastig zijn. Toch is het belangrijk om goed na te denken over wat de juiste broker voor jou is. In dit artikel noemen we 10 belangrijke punten waar je op kunt letten wanneer gaat bepalen welke broker je gaat kiezen.

Wat is een broker?

Een broker is een partij waar je beleggingen kunt aankopen. Je kunt namelijk geen beleggingen direct op de beurs kopen, daarvoor heb je als consument een tussenpersoon nodig. Vaak kun je dit ook doen bij de bank waar je jouw betaalrekening hebt, maar dan moet je wel een aparte beleggingsrekening openen.

Voordat je begint met het kiezen van een broker

Zo meteen gaan we kijken naar waar je op kunt letten wanneer je een broker gaat kiezen. Eerst kijken we naar wat je precies wil met beleggen. Dit heeft namelijk een grote invloed op waar je allemaal op moet letten bij je keuze.

Een beleggingsplan opstellen kan helpen om duidelijker te formuleren wat je precies wil. In zo’n plan schets je in grote lijnen wat je wil gaan doen met beleggen.

Je gaat dan bepalen voor welke periode je wil beleggen, hoeveel risico je bereid bent om te nemen en in welke beleggingsproducten je wil beleggen. Al deze dingen zaken kun je meenemen bij je keuze.

Welke broker kiezen?

We zullen nu 10 belangrijke punten noemen waar je op kunt letten bij je keuze. Je kunt natuurlijk over al deze punten nadenken, maar bedenk ook vooral goed welke punten voor jou belangrijk zijn.

1) Wat zijn de kosten van de broker?

Wanneer je gaat beleggen dan zijn de kosten een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten. Kosten bij beleggen kunnen namelijk een grote impact hebben op je rendement.

Zelfs lage kosten kunnen een groot verschil maken op de lange termijn. In onderstaand voorbeeld kun je het verschil van 2% kosten per jaar zien bij een beleggingsperiode van 25 jaar.

Impact kosten op het rendement
In dit voorbeeld gaat het om een eenmalige investering van €100.000 voor een periode van 25 jaar. Daarnaast is er rekening gehouden met een gemiddeld rendement van 7% per jaar.

Als je geen kosten hebt dan is je vermogen €194.890 hoger aan het einde van deze periode. Dit komt door het rente-op-rente effect. Het geld dat je in de eerste jaren aan kosten betaalt kan namelijk geen rendement meer opleveren in de jaren erna.

2) Veiligheid & betrouwbaarheid

Je gaat jouw zuurverdiende geld ergens beleggen. Veiligheid en betrouwbaarheid zijn daarom erg belangrijk. Maar waar kun je allemaal op letten als het hierom gaat?

Allereerst kun je kijken naar toezicht. Veel Nederlandse brokers staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hierdoor moeten ze aan strenge regelgeving voldoen die jou als consument beschermen. Het is ook mogelijk dat een broker alleen een vergunning heeft van de AFM, maar onder toezicht staat van een soortgelijke instantie in het buitenland.

Daarnaast kun je ook kijken naar de historie van een broker. Zijn er in het verleden dingen gebeurd die eigenlijk niet door de beugel konden? Je kunt op Google makkelijk nieuwsberichten vinden van eventuele incidenten in het verleden.

Ten slotte kun je ook kijken naar hoe een broker met jouw beleggingen omgaat. Een bekend voorbeeld is het uitlenen van aandelen. Hoewel dit best gebruikelijk is in de beleggingswereld, levert dit wel een klein risico op voor jou als klant. Als je gaat bepalen welke broker je gaat kiezen kun je zulke factoren meenemen.

3) Is er een minimumbedrag?

Bij sommige brokers is het nodig om een minimumbedrag te storten voordat je kunt beginnen met beleggen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je elk maand minimaal een bepaald bedrag moet beleggen. Voordat je een broker gaat kiezen is het daarom verstandig om te kijken of er een minimumbedrag geldt. Als dat zo is, dan kun je kijken of dit bedrag aansluit bij jouw beleggingsplan.

4) Hoeveel hulp wil je?

Bij sommige brokers moet je alles zelf doen, terwijl je bij andere brokers meer hulp krijgt. Als je een broker gaat kiezen is het daarom goed om te kijken naar hoeveel hulp je wil. Dit zal onder andere afhangen van je persoonlijkheid en de hoeveelheid ervaring die je al hebt met beleggen. Je kunt in de regel kiezen uit drie verschillende soorten brokers.

Beheerd beleggen

Bij beheerd beleggen hoef je zelf niets te doen. Het enige wat je tegen je broker moet zeggen is hoeveel geld je wil investeren en wat je risicoprofiel is. In het verleden was beheerd beleggen de enige optie naast alles helemaal zelf doen. Veel mensen met minder ervaringen kozen daarom voor deze optie.

Het grote nadeel van beheerd beleggen is echter dat het zo duur is. We hebben eerder gezien welke impact kosten op je rendement kunnen hebben. Daarom vinden wij beheerd beleggen vrijwel nooit de moeite waard.

Hulp met beleggen

Tegenwoordig zijn er brokers die ondersteuning bieden tegen veel lagere kosten. In zo’n geval krijg je slechts een select aantal opties, waardoor het zelfs voor beginners bijna geen moeite kost om te beleggen.

Hoewel de kosten hoger zijn dan bij zelf beleggen, zijn ze veel lager dan bij beheerd beleggen. Wanneer je weinig ervaring of weinig zin hebt in beleggen is dit waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

InDelta is een voorbeeld van zo’n broker. Zij maken beleggen makkelijk voor iedereen. Met InDelta kun je automatisch passief beleggen in een beperkt aantal indexfondsen.

InDelta logo

InDelta is een broker die indexbeleggen voor iedereen makkelijker en bereikbaar maakt. Je kunt bij InDelta beleggen in indexfondsen zonder zelf veel met beleggen bezig te zijn.

Zelf beleggen

Ten slotte is er nog zelf beleggen. Bij zelf beleggen heb je de meeste vrijheid, maar je moet ook de meeste kennis van beleggen hebben. Dit is dus niet voor iedereen weggelegd omdat sommige mensen simpelweg geen zin hebben om zich in beleggen te verdiepen.

Naast de vrijheid zijn de lage kosten een ander groot voordeel van zelf beleggen. Deze kosten zijn zo laag omdat je vrij weinig hulp krijgt. Op deze manier houd je zelf meer rendement over.

Als het om lage kosten gaat, dan is DEGIRO een van de meest bekende brokers. Vooral als het gaat om het beleggen in ETF’s zijn ze populair. Dit komt omdat ze DEGIRO kernselectie hebben. Dit is een lijst met ETF’s die je elke maand minimaal één keer kunt aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €50 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

5) Hoe ziet het platform eruit?

Wanneer je gaat bepalen welke broker je wil kiezen kun je ook kijken naar het platform. Er zit namelijk best een groot verschil tussen de verschillende platformen.

Op sommige platformen heb je veel verschillende mogelijkheden, om bijvoorbeeld aandelen te analyseren. Je hoeft dan niet op andere websites te kijken, maar kunt veel informatie vinden binnen het platform zelf. Denk aan grafieken met historische data of andere informatie.

Hoe meer informatie er wordt getoond, hoe complexer een platform wordt. Wanneer je een belegger bent met minder ervaring dan kan een platform met minder uitgebreide opties soms handiger zijn. Het platform is dan overzichtelijker en daardoor makkelijker te begrijpen.

Daarnaast kun je ook kijken of de broker een app heeft. Dit kan vooral handig zijn als je jouw beleggingen regelmatig in de gaten wil houden. De kwaliteit van de app kan behoorlijk verschillen, dus het is aan te raden om de app eerst te testen.

6) Wat is het aanbod?

Als het goed is heb je al nagedacht over je waar je in wil beleggen. Bij het kiezen van een broker moet je dus kijken of je jouw gewenste beleggingen wel bij deze broker kunt kopen. Sommige brokers hebben namelijk een heel uitgebreid aanbod, terwijl je bij andere brokers slechts één of enkele verschillende soorten beleggingen kunt kopen.

7) Klantenservice

Wanneer er iets aan de hand is met jouw beleggingen, dan is het fijn dat je jouw broker snel kunt bereiken. Daarom is het goed om te kijken hoe je dit kunt doen. Kun je alleen bellen met je broker, of kun je ook chatten? Daarnaast kun je ook kijken naar de openingstijden. Als er iets aan de hand is in het weekend wil je waarschijnlijk ook snel contact op kunnen nemen. Ten slotte kun je kijken naar de taal van de klantenservice. Niet alle brokers hebben namelijk een Nederlandstalige klantenservice.

8) Mogelijkheden om te leren

Bij beleggen is het in veel gevallen handig dat je enige kennis hebt. Hierdoor loop je minder risico dat je gaat beleggen in iets wat je niet helemaal goed begrijpt. Brokers bieden soms ook mogelijkheden om te leren. Denk hierbij aan blogs of cursussen. Sommige brokers bieden ook een testomgeving zodat je bekend kan raken met het handelen zonder meteen je eigen geld op het spel te zetten.

9) Wat zeggen de huidige klanten?

De huidige klanten van een broker weten het beste hoe het is om klant te zijn bij de broker die je op het oog hebt. Daarom is het ook goed om te kijken naar reviews op Google, Trustpilot en andere platformen. Kijk hierbij ook naar de meest recente reviews. Misschien ging het jarenlang goed, maar is er de laatste maanden iets aan de hand bij de broker. Voordat je klant wordt bij een broker wil je zulke dingen weten.

10) Test de broker zelf uit

Het openen van een beleggingsrekening is over het algemeen gratis. Je kunt daarom altijd verschillende brokers uittesten om te kijken wat je er van vindt. Van tevoren kun je namelijk heel veel onderzoeken, maar je weet past echt of een broker bevalt als je het zelf hebt getest.

Conclusie: welke broker kiezen?

Hopelijk kun je door bovenstaande punten beter bepalen welke broker je moet kiezen. Eerder hebben we ook gekeken naar de beste broker voor beginners en voor het beleggen in ETF’s. Je kunt onze vergelijking hier vinden:

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.