<

Bouw veel vermogen op door te beleggen met kleine bedragen

Beleggen is toch iets voor rijke mensen? Soms lijkt het misschien alsof alleen mensen zoals Warren Buffett beleggen. Dat het geen zin heeft om te beleggen omdat je nog te weinig verdient. We laten je zien hoe je zelfs door te beleggen met kleine bedragen een groot rendement kan maken op een lange termijn.

Periodiek beleggen met kleine bedragen

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen? Beleggen betekent niet meteen voor duizenden euro’s investeren. Als je elke maand een paar tientjes overhoudt of bijvoorbeeld elk kwartaal €100, dan is het al de moeite waard. Bovendien spreid je ook risico’s door op verschillende termijnen te beleggen. Hier komen we later deze post nog op terug.

Ferrari.

Als je inkomsten hebt uit een baan dan kun je elke maand een deel van je inkomen beleggen. Dit hoeft niet veel te zijn, je kunt bijvoorbeeld elke maand €50 of €100 beleggen. Voor sommige mensen lijkt dit misschien veel, maar probeer dan prioriteiten te stellen door slim te budgetteren. Je bespaart hiermee op uitgaven die eigenlijk niet nodig zijn.

We kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om iets te vinden om geld op te besparen. We hoorden laatst iemand zeggen: “van al dat geld dat je aan roken besteed had je een Ferrari kunnen kopen.” De ander zijn antwoord: “waar is jouw Ferrari dan?” Vaak wordt het geld dat op het ene wordt bespaard alsnog uitgegeven aan andere (onnodige) dingen. Het grappige is, als je dat geld zou beleggen kun je uiteindelijk echt een Ferrari kopen.

Het is daarom verstandig om niet simpelweg te besparen, maar om beter te worden met geld. Met deze 8 tips voor het beter omgaan met geld kom je al een heel eind.

Rendement op beleggen met kleine bedragen

Elke maand geld opzij zetten om te beleggen, maar wat gaat dit dan opleveren? Je wil het natuurlijk niet voor niets doen. Sorry, we moeten toch heel eerlijk zijn. Snel rijk worden gaat niet gebeuren, maar langzaam rijk worden kan zeker wel.

Om iets meer tot de verbeelding te spreken hebben we het volgende voorbeeld gemaakt. Hierbij wordt er uit gegaan van 100 euro beleggen per maand en een gemiddeld rendement van 7% per jaar.

Vlakdiagram dat het verschil tussen sparen en beleggen laat zien. Bij een maandelijkse inleg van €100 is het verschil na 30 jaar €86.002 in het voordeel van beleggen.

Allereerst willen we het verschil tussen sparen en beleggen benoemen. Met €100 per maand heb je na 30 jaar ongeveer €36.000 gespaard aangezien de rente op spaargeld momenteel nul is. Als je ditzelfde bedrag belegt tegen een gemiddeld rendement van 7% gedurende deze 30 jaar heb je na deze termijn ongeveer €122.709.

Het punt wat we hiermee willen maken is dat met een relatief lage jaarlijkse investering op lange termijn erg winstgevend kan zijn. Zelfs met een investering van €100 per maand heb je gemiddeld gezien na 10 jaar een vermogen opgebouwd van €17.409, na 20 jaar €52.397 en na 30 jaar zelfs €122.709. Zoals je ziet gaat het bedrag steeds sneller omhoog naarmate de tijd verstrijkt. Dit komt door het rente-op-rente effect (compound interest in het Engels).

Spreiden bij beleggen met kleine bedragen

Meerdere manden met eieren.

Het meest belangrijke bij beleggen is het spreiden van risico’s. In het begin hebben we al benoemd dat als je op verschillende momenten belegt, risico’s worden gespreid. Als je alles op één moment belegt loop je het risico dat je dit op een piek in de markt doet.

Don’t put all your eggs in one basket
Author

Een divers beleggingsportfolio kan daarnaast worden behaald door het spreiden over meerdere bedrijven, maar het is ook aan te raden om het te spreiden over verschillende industrieën. Een goed voorbeeld is de Coronacrisis. Mocht je al je geld in de luchtvaartsector hebben geïnvesteerd, dan was je niet blij toen bijna alle vluchten wereldwijd werden geannuleerd. Een nog breder level is het spreiden op land of regio. Gaat het slecht met de Verenigde Staten is het prettig om ook beleggingen te hebben in andere landen om hiermee de klappen deels op te vangen.

Dus het is goed om beleggingen te spreiden, maar hoe doe je dit met een klein budget? Hoe ga je €50 of €100 per maand verdelen over verschillende bedrijven, industrieën én ook nog verschillende landen. Eén enkel aandeel van een bedrijf kost makkelijk al €100 of meer.

ETF’s en beleggingsfondsen zijn hiervoor de oplossing. ETF’s en beleggingsfondsen zijn eigenlijk een verzameling van meerdere beleggingen, bijvoorbeeld aandelen. Een ETF of beleggingsfonds kan wel duizenden bedrijven, verdeeld over verschillende industrieën en regio’s, bevatten. Als je hierin investeert dan beleg je dus voor een heel klein deel in al deze bedrijven en breng je gemakkelijk spreiding aan in je beleggingsportfolio.

Kosten bij beleggen met kleine bedragen

Kosten lijken soms misschien laag, maar net zoals bij het rendement kunnen kosten een grote impact hebben op een lange termijn. Veel voorkomende kosten zijn transactiekosten voor iedere transactie en beheerkosten dit je per jaar betaalt.

Bij het beleggen met kleinere bedragen kunnen de transactiekosten relatief hoog zijn. Je betaalt bijvoorbeeld €5 transactiekosten voor een aankoop van €100. Op zich is dit geen groot bedrag. Doordat je over dit bedrag ook geen rente-op-rente effect (compound interest) hebt, heeft dit op lange termijn een grote impact.

JaarVermogen wel
transactiekosten
Vermogen geen
transactiekosten
Kosten
betaald
Verschil
vermogen
10€16.539€17.409€600€870
20€49.777€52.397€1.200€2.620
30€116.573€122.709€1.800€6.136
Verschil tussen €5 transactiekosten en geen transactiekosten bij €100 per maand beleggen.

Bij een maandelijkse investering van €100 voor 30 jaar wordt er elke maand voor €5 aan transactiekosten betaald. Na 30 jaar is er dus €1.800 aan transactiekosten betaald. De werkelijke impact is echter groter. Over deze transactiekosten is al die jaren ook geen rendement behaald (gerekend met 7% gemiddeld per jaar). Daardoor is het totale verschil in vermogen door die €5 transactiekosten per maand na 30 jaar geen €1.800 maar €6.136.

Verder zijn er ook beheerkosten. Dit zijn kosten die ETF’s en beleggingsfondsen elk jaar in rekening brengen voor het beheer van het product. Dit is vaak een percentage van het geld wat je hebt geïnvesteerd (bijvoorbeeld 0,25% per jaar). Ook veel brokers rekenen een soortgelijk percentage over het belegde vermogen als beheerkosten. Kortom, zowel bij het selecteren van ETF’s en beleggingsfondsen als bij het kiezen van een broker is dit belangrijk om in de gaten te houden.

Welke broker voor beleggen met kleine bedragen?

Goed verhaal, maar waar moet je beginnen? Welke broker kun je het beste kiezen? Bij het beleggen met kleine bedragen zijn kosten erg belangrijk. Hierdoor is het aan te raden om een broker te vinden met lage kosten. Bovendien is het bij veel brokers ook mogelijk om automatisch periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) te beleggen. Dit wordt Dollar Cost Averaging genoemd.

Brokers met lage kosten

DEGIRO staat bekend om de lage kosten. Zijn hanteren erg lage transactiekosten en hebben daarnaast ook een kernselectie van ETF’s. Dit zijn ETF’s die één keer per maand zonder transactiekosten kunnen worden gekocht of verkocht onder bepaalde voowaarden. Dit is vooral interessant voor mensen die maandelijks beleggen met kleine bedragen. Bovendien rekent DEGIRO géén beheerkosten over het belegde vermogen.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Verder hanteert MEXEM ook erg lage tarieven. Dit is een broker die relatief nieuw is op de Nederlandse markt. Internationaal hebben ze echter wel veel meer ervaring. Hoe goedkoop MEXEM is dat verschilt niet veel van DEGIRO. Het ligt namelijk aan het bedrag dat je belegt wie goedkoper is, DEGIRO vs MEXEM.

Logo MEXEM.

MEXEM is een broker die zich vooral richt op lage kosten. Met het uitgebreide handelsplatform kun je beleggen in veel verschillende beleggingsproducten op beurzen over de hele wereld.

April actie: tot €750 transactietegoed bij het openen van een rekening.

Automatisch periodiek beleggen

Bij veel grootbanken kun je periodiek beleggen. Rabobank biedt bijvoorbeeld automatisch beleggen aan. Je kunt een beleggingsopdracht plaatsen en hiermee periodiek beleggen in een beleggingsfonds. Je doet hiermee eigenlijk elke periode een normale transactie, alleen automatisch. Hierbij worden er transactiekosten gerekend naast de beheerkosten van zowel de Rabobank als het beleggingsfonds.

Daarnaast biedt InDelta ook automatisch beleggen aan. Bij InDelta beleg je elke maand automatisch een vast bedrag in indexfondsen. Beleggen bij InDelta is dus erg passief. Ook bij InDelta betaal je transactiekosten en worden er jaarlijks beheerkosten in rekening gebracht door InDelta en de ETF.

InDelta logo

InDelta is een broker die indexbeleggen voor iedereen makkelijker en bereikbaar maakt. Je kunt bij InDelta beleggen in indexfondsen zonder zelf veel met beleggen bezig te zijn.

Ten slotte kun je ook automatisch periodiek beleggen met een beleggingsapp. De app Peaks is daar een goed voorbeeld van. Veel mensen kennen Peaks waarschijnlijk van ‘beleggen met je wisselgeld’. Dit is dus een uitstekende manier om regelmatig kleine bedragen te beleggen. Je betaalt bij Peaks geen transactiekosten, maar wel jaarlijkse kosten.

Logo Peaks.

Peaks is een app waarmee je heel erg makkelijk kunt beleggen in duurzame indexfondsen. Je kunt bij Peaks met je wisselgeld beleggen, maar er zijn ook andere manieren om dit te doen. Probeer de app nu uit!

Wat je echt moet weten over beleggen met kleine bedragen

Dit is een lange post geworden. Als je tot het einde bent gekomen, respect. Voor de rest, we snappen het als je geen zin of tijd hebt om de hele post te lezen. Je hebt vast wel iets belangrijkers te doen, zoals extreem strijken. I got your back. Bij deze de belangrijkste punten:

  • Probeer een vast bedrag te vinden dat je elke maand gaat beleggen. Dit kan bijvoorbeeld een uit spaargeld komen, maar het is ook mogelijk om elke maand een deel van het inkomen te gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je dit bedrag niet nodig gaat hebben in de (nabije) toekomst. Beleggen over een langere termijn helpt bovendien ook bij het spreiden van risico’s.
  • Verdiep je in de mogelijkheden met betrekking tot de verschillende beleggingsproducten.
  • Breng spreiding aan in je portfolio door het kopen van aandelen in verschillende bedrijven, industrieën en regio’s.
  • Let goed op de kosten (transactiekosten en beheerkosten). Deze hebben een grote impact op je rendement op de lange termijn.

Conclusie

In het begin hebben we gezegd dat je geen Warren Buffett hoeft te zijn om te beginnen met beleggen. Tijd is het meest waardevolle wat je hebt en gisteren is de beste dag om te beginnen met beleggen. Wie anders dan Warren Buffett kan dit het beste verwoorden:

“Someone’s sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago”
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.