MEXEM review 2022: handige informatie, ervaringen en tips

MEXEM review in het kort:

MEXEM is een broker die sinds een aantal jaar actief is op de Nederlandse markt. Ze hebben echter al tientallen jaren ervaring in andere landen. MEXEM richt zich voornamelijk op lage kosten. Daarnaast hebben ze een uitgebreid handelsplatform en kun je via MEXEM beleggen op veel verschillende beleggingsproducten en beurzen.

Voordelen
Lage kosten
Duurzaam beleggen
Uitgebreid handelsplatform
Divers aanbod
Klantenservice

Nadelen
Valt onder toezicht Cyprus
Redelijk complex platform

Wat is MEXEM?

MEXEM is een broker die relatief nieuw is in Nederland. Ze zijn sinds 2018 actief op de Nederlandse markt. Ze zijn echter niet helemaal nieuw. Voordat ze de Nederlandse markt betraden hadden ze al meer dan 30 jaar ervaring in bijvoorbeeld Afrika, andere Europese landen en het Midden-Oosten.

Het speerpunt van MEXEM is de lage kosten die ze hanteren. Bovendien hebben ze een erg uitgebreid platform met veel verschillende mogelijkheden. Door de hoeveelheid aan mogelijkheden kan het platform wel ingewikkeld ogen. De beginnende belegger zal dus zeker even tijd nodig hebben om het platform helemaal te leren kennen.

MEXEM werkt samen met de Amerikaanse broker Interactive Brokers. Dit betekent dat je via MEXEM kunt beleggen op het platform van Interactive Brokers.

MEXEM review: veiligheid

Veiligheid is het eerste dat we bespreken in deze MEXEM review. Dit is natuurlijk een van de belangrijkste dingen als je gaat beleggen. We kijken naar een aantal zaken zoals toezicht, het beleggerscompensatiestelsel en de scheiding tussen de beleggingen en het vermogen van de onderneming.

Toezicht

Hoewel MEXEM wel geregistreerd staat bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt de AFM geen toezicht op MEXEM. Dit doet de soortgelijke autoriteit in Cyprus. De Cyprus Securities and Exchange Commission (Cysec) houdt toezicht op MEXEM. Dit betekent dat de wet van Cyprus geldt bij eventuele problemen met MEXEM. Je kunt dan niet terugvallen op de AFM, maar kunt alleen aankloppen bij de Cysec.

Scheiding van het belegde vermogen

Als je belegt bij MEXEM dan worden jouw beleggingen apart bewaard op een rekening die los staat van het bedrijf. In het geval van een faillissement van MEXEM zullen de beleggingen ook niet mee worden genomen in die faillissement. In dat geval zijn je beleggingen dus veilig en krijg je deze gewoon terug.

Beleggerscompensatiestelsel

Ondanks dat er een scheiding is tussen het belegde vermogen en het vermogen van MEXEM is het altijd fijn om nog meer zekerheid te hebben. Nederlandse brokers hebben daarom vaak de bescherming van het depositogarantiestelsel voor cash (tot €100.000) en het beleggerscompensatiestelsel voor beleggingen (tot €20.000).

MEXEM review: aanbod

Het aanbod van MEXEM is heel erg uitgebreid. Je kunt bij MEXEM beleggen in aandelen, opties, futures, beleggingsfondsen, ETF’s, CFD’s en nog veel meer. Bij MEXEM kun je dus in alles handelen wat je zou willen.

Daarnaast is het aanbod ook ruim als je kijkt naar het aantal beurzen waarop je kunt handelen. Bij MEXEM is het mogelijk om te handelen om 135 verschillende beurzen in meer dan 33 landen.

MEXEM review: kosten

MEXEM onderscheidt zich door de lage tarieven. Ze beweren dat ze de laagste tarieven van Europa hanteren. Op dit punt zijn ze dus verwikkeld in een strijd met DEGIRO. Maar wat zijn de kosten van MEXEM eigenlijk?

Transactiekosten

De transactiekosten bij MEXEM zijn erg laag. Je betaalt in Europa 0,06% per order, met een minimum van €1,80. Voor Amerikaanse aandelen is het tarief iets anders. Je betaalt in dat geval €0,005 per aandeel met een minimum van €2,50. Het ligt dus aan je orderbedrag wat de goedkoopste optie is, MEXEM of DEGIRO.

Valutakosten

Voor de meeste valuta’s betaal je 0,05% over je investering om euro’s te wisselen naar een buitenlandse valuta. Hierbij geldt wel een minimumbedrag van €5. Wanneer je een klein bedrag investeert dan betaal je dus relatief veel aan valutakosten.

Geen overige kosten

Naast de lage transactiekosten en valutakosten rekent MEXEM geen overige kosten. Veel brokers hanteren namelijk een bewaarloon of service fee. Dit is een procentuele fee over je belegde vermogen die je jaarlijks betaalt. Je kunt de diensten van MEXEM dus gratis gebruiken.

Daarnaast kun je bij MEXEM beleggen op heel veel verschillende beurzen. In veel gevallen worden hier ook aansluitingskosten voor gerekend. MEXEM rekent geen aansluitingskosten

Hetzelfde geldt voor dividendverwerking. Je hoeft geen kosten te maken om dividend uit te laten betalen. Je kunt echter wel te maken hebben met dividendbelasting. Dit staat los van de broker waar je belegt.

MEXEM review: platform

Het platform van broker MEXEM is erg uitgebreid. In het begin moet je er waarschijnlijk even aan wennen. Je hebt zoveel mogelijkheden dat je al snel het overzicht kunt kwijtraken. Als je het platform beter kent dan heb je er erg veel aan.

Uitgebreide informatie producten

Voor elke belegging heb je uitgebreide informatie in het platform. Het is dus niet nodig om naar een andere website te gaan om informatie op te zoeken.

We nemen de ETF VWRL als voorbeeld. Als je deze ETF opzoekt kun je zien wat het doel is van de ETF, welke aandelen erin zitten en wat de belangrijke statistieken zijn.

Daarnaast kun je aan de hand van ESG-criteria zien hoe duurzaam een belegging is en hoe het kopen of verkopen hiervan een positieve of negatieve impact heeft op de duurzaamheid je portfolio

Screenshot van het platform van MEXEM.
Voorbeeld van de ETF VWRL in het platform van MEXEM.

Op elk onderdeel kun je weer doorklikken met de pijl rechtsboven. Als je in dit voorbeeld doorklikt op ‘holdings’, dan kom je op een pagina met nog meer inzichten over de verschillende bedrijven die in de ETF zitten.

Screenshot van het platform van MEXEM.
Een gedetailleerd voorbeeld van de bedrijven in VWRL

Impact dashboard MEXEM

Natuurlijk kun je jouw portfolio ook bekijken in het platform van MEXEM. In dit deel van het platform kun je jouw posities zien, de prestaties van deze posities maar ook de impact op de toekomst van de planeet en maatschappij.

In dit laatste deel kun je jouw waarden duidelijk maken en kijken welke bedrijven bij deze waarden passen. Je kunt op een overzichtelijk manier bijhouden of jouw portfolio daadwerkelijk aansluit op de waarden die je hebt.

Als je begint dan kun je aangeven welke van de 13 waarden je het meest wil steunen. Denk hierbij aan eerlijke werkomstandigheden, gelijkwaardigheid tussen verschillende geslachten en schone lucht.

Screenshot van het platform van MEXEM waar je kunt aangeven wat je belangrijk vindt.
Welke waarden zijn het meest belangrijk voor jou?

Daarnaast kun je nog aangeven welke activiteiten je absoluut niet wil steunen. Denk hierbij aan dierproeven, een groot energieverbruik of het uitstoten van veel broeikasgassen.

Screenshot van het platform van MEXEM waar je kunt aangeven wat je juist niet wil.

Je eigen portfolio afzetten tegen een benchmark

Als je wil weten hoe je portfolio presteert, dan kun je dit in het platform van broker MEXEM ook afzetten tegen een bepaalde index. Stel dat je belegt in VWRL, maar ook in een andere ETF of een aantal losse aandelen. Je kunt dan de index van VWRL (Vanguard All-World) toevoegen en de prestaties van jouw portfolio zien ten opzichte van deze index. Hiermee kun je zien of je de juiste keuze hebt gemaakt door buiten VWRL ook ergens anders in te investeren of dat dit juist geen goede keuze was.

MEXEM review: klantenservice

De klantenservice van MEXEM is erg vriendelijk en behulpzaam. We hadden een aantal vragen aan MEXEM en we werden in het Nederlands te woord gestaan door iemand met veel kennis van zaken. Wat opviel was de snelheid waarmee we telefonisch contact kregen met MEXEM. In minder dan een minuut spraken we al een medewerker. Een wereld van verschil met vergelijkbare bedrijven waar je soms verstrikt raakt in talloze menuopties en wachtmuziekjes.

Hoe open ik een rekening bij MEXEM?

Het openen van een rekening bij MEXEM is helemaal gratis. Je kunt een rekening openen door naar de website van MEXEM te gaan en dan rechtsboven te klikken op ‘open rekening’.

Je komt dan op een pagina waar je jouw telefoonnummer kunt invullen. Dit is de eerste stap in het openen van een rekening bij MEXEM. Je krijgt hierna een sms-code waarmee je jouw telefoonnummer verifieert. Na het verifiëren van je telefoonnummer ga je door naar de volgende stappen in het proces.

Screenshot van de pagina waar je een rekening kunt openen bij MEXEM.
Rekening openen bij Mexem.

MEXEM review samenvatting

Waarom zou je veel informatie lezen als je ook de samenvatting kunt lezen? De belangrijkste punten van deze MEXEM review staan hier duidelijk voor je op een rij. Ontdek snel of MEXEM iets voor jou is.

Voordelen MEXEM

  • Lage kosten. MEXEM rekent erg lage transactiekosten en vrijwel geen andere kosten die je vaak zietv bij brokers. Dit maakt MEXEM een van de goedkoopste brokers van Nederland.
  • Duurzaam beleggen. Bij MEXEM ligt er erg veel focus op duurzaam beleggen. Je kunt aangeven welke dingen je wil ondersteunen (bijvoorbeeld zeeleven) en welke dingen je specifiek niet wil steunen (bijvoorbeeld wapens).
  • Uitgebreid handelsplatform. De mogelijkheden met het handelsplatform van MEXEM zijn eindeloos. Je vindt uitgebreide productinformatie, hebt de mogelijkheid om analyses te doen en je kunt een gedetailleerd inzicht krijgen in de duurzaamheid van je portfolio. Kortom, alles wat je nodig hebt bij elkaar in één platform.
  • Divers aanbod. Je kunt bij MEXEM in vrijwel alle beleggingsproducten handelen. Dit kun je doen op 135 beurzen in meer dan 33 landen.
  • Klantenservice. Telefonisch is MEXEM erg snel bereikbaar. Je wordt geholpen door vriendelijke en bekwame medewerkers.

Nadelen MEXEM

  • Valt onder toezicht Cyprus. Wanneer er problemen zijn bij MEXEM dan geldt de wetgeving van Cyprus. Het kan voor beleggers een minder fijn idee zijn dat ze niet kunnen terugvallen op de Nederlandse wetgeving en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
  • Redelijk complex platform. Het duurt even voordat je het platform van MEXEM helemaal begrijpt. Door de uitgebreide mogelijkheden kan het wel eens overweldigend zijn. Als je er eenmaal aan bent gewend dan heb je alleen maar voordeel van deze mogelijkheden.

MEXEM review: conclusie

MEXEM is dus een broker waar je tegen lage kosten kunt beleggen. Ze bieden vrijwel elk beleggingsproduct aan. Daarnaast kun je handelen op veel verschillende beurzen. Het platform is erg uitgebreid waardoor je de meeste informatie die je nodig hebt direct in het platform kun vinden. Door dit uitgebreide platform zal het zeker voor beginners wel wat tijd kosten om het helemaal onder de knie te krijgen. MEXEM is dus zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.