Is beleggen moeilijk?

Veel mensen beleggen niet omdat ze denken dat het te moeilijk is. Dat is zonde, want hierdoor kun je veel rendement mislopen. In dit artikel kijken we of beleggen echt zo moeilijk is. Daarnaast bespreken we ook een aantal manieren om beleggen minder moeilijk te maken.

Veel mensen denken dat beleggen moeilijk is

Om uit te zoeken of mensen denken dat beleggen moeilijk is, kunnen we kijken naar redenen van Nederlanders waarom ze juist niet beleggen.

Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten blijkt namelijk dat de meeste Nederlanders niet beleggen. In dit onderzoek worden hier verschillende redenen voor gegeven.

Door de respondenten wordt ‘niet weten waar te beginnen’ genoemd als één van de vijf meest belangrijke redenen om niet te beleggen. Dit geeft wel aan dat veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer zien als het om beleggen gaat.

Waardoor kan beleggen moeilijk zijn?

Hoe komt het dat veel Nederlanders niet weten waar ze moeten beginnen met beleggen?

Heb je ooit op school geleerd hoe je moet beleggen? De meeste mensen niet. Er wordt weinig aandacht besteed aan het creëren van geld. Wanneer het over persoonlijke financiën gaat, dan ligt de focus vaak vooral op het betalen van je rekeningen.

Daarnaast zijn er bij beleggen erg veel opties. Hierdoor kan het voor beginnende beleggers soms wel moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien.

Je kunt namelijk beleggen in verschillende beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen. Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende brokers waar je uit kunt kiezen.

Door al deze keuzes is het begrijpelijk dat mensen vaak niet weten hoe ze moeten beginnen met beleggen.

3 tips om beleggen minder moeilijk te maken

Het is dus logisch dat het moeilijk kan zijn om te beginnen met beleggen. Daarom geven we je nog drie tips om beleggen minder moeilijk te maken.

1) ETF’s en indexfondsen

Beleggen in ETF’s en indexfondsen (indexbeleggen) is de gouden tip om beleggen minder moeilijk te maken.

Door te beleggen in ETF’s of indexfondsen hoef je als beginner namelijk niet elk bedrijf individueel te onderzoeken. Je kunt makkelijk een bepaalde index volgen. In zo’n index zitten vaak honderden of soms wel duizenden verschillende bedrijven. Met ETF’s en indexfondsen kun je dus makkelijk voor een goede spreiding zorgen.

Daarnaast hebben ETF’s en indexfondsen lage kosten omdat ze de markt passief volgen. Dit betekent dat er geen dure fondsbeheerder is die de index wil verslaan. Overigens lukt dit ook (bijna) nooit op de lange termijn, is uit onderzoek gebleken.

ETF’s en indexfondsen maken beleggen dus een stuk minder moeilijk. Wil je hier meer over weten, bekijk dan de volgende artikelen:

2) Kennis opdoen

Dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen hangt natuurlijk samen met kennis. Het is daarom goed om je eerst in te lezen en kennis op te doen.

Bij beleggen gaat het om geld. Slechte keuzes kunnen een grote impact hebben op je leven. Het is daarom niet verkeerd om even te wachten met beleggen tot je genoeg kennis hebt opgedaan.

Begin dus met kleine stapjes die passen bij jouw kennisniveau. Wanneer je meer kennis opdoet, dan kun je steeds verder kijken.

Gelukkig ben je bij Finansjaal op de juiste plek beland om alles te leren over beleggen.

3) Een plan opstellen

Bij beleggen komt veel rationaliteit kijken. Wanneer je belegt voor de lange termijn (wat aan te raden is) ontkom je er niet aan dat de markt een aantal keren in elkaar zal storten.

In zo’n geval is het belangrijk om rationeel te blijven. Wanneer je in een paniekreactie al je beleggingen verkoopt, dan verlies je daadwerkelijk geld. Wanneer je jouw aandelen niet verkoopt, zullen ze naarmate de tijd vordert namelijk weer stijgen naar hun oude niveau. Bij verkopen neem je je verlies.

Het is dus belangrijk om je emoties los te koppelen van je beleggingen. Dit is makkelijk gezegd dan gedaan, zeker wanneer het om (veel) van je zuurverdiende geld gaat.

Wat daarbij kan helpen is een beleggingsplan opstellen. Hierin beschrijf je wat je doelen zijn, hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en hoeveel risico je wil nemen.

Dit betekent echter niet dat er niets kan veranderen in je plannen, maar jouw beleggingsplan is een houvast in tijden dat het spannend is. Zo is het makkelijk om rationeel te blijven wanneer je allemaal rode cijfers ziet.

Conclusie: is beleggen moeilijk?

Beleggen kan moeilijk zijn, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn veel verschillende opties bij beleggen, dus ook opties die minder moeilijk zijn. Voorbeelden die we hiervan hebben genoemd zijn ETF’s en indexfondsen.

Daarnaast is het ook belangrijk om kennis op te doen. Hierdoor kun je betere keuzes maken en ook achter deze keuzes blijven staan in mindere tijden. Een beleggingsplan kan je helpen om dit te bepalen, waardoor het een goede houvast kan zijn.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.