<

Hoe kun je een abonnement opzeggen zonder problemen?

Een abonnement opzeggen kan een erg goede manier zijn om geld te besparen. Het kan soms wel enorm moeilijk zijn om een abonnement op te zeggen. Bedrijven verstoppen soms de mogelijkheid van opzeggen zo erg op hun website dat het op een spel lijkt, en jij moet meespelen. Hoe kun je een abonnement opzeggen zonder problemen? In dit artikel helpen we je verder.

Abonnement opzeggen: wat zijn de regels?

Als je jouw abonnement wil opzeggen dan is het belangrijk om je rechten te weten. Want iedereen heeft rechten natuurlijk. De belangrijkste rechten die je hebt bij het opzeggen van een abonnement staan hieronder op een rij.

Je moet op kunnen zeggen op dezelfde manier als afsluiten

Je kunt altijd je abonnement opzeggen op dezelfde manier als de manier waarop je het abonnement hebt afgesloten. Maak duidelijk aan het bedrijf dat je wel op de gewenste manier wil opzeggen en dat je weet dat je in je recht staat. Veel bedrijven gaan er helaas vanuit dat de meeste mensen hun rechten niet helemaal kennen, waardoor ze toch een drempel opwerpen (naar de winkel komen of een brief sturen) om opzeggen moeilijker te maken.

Opzeggen tijdens vaste periode abonnement

Als je een abonnement hebt afgesloten met een vaste looptijd, dan kun je dit abonnement niet zomaar opzeggen. Je zult dan het abonnement moeten uitzitten of een extra vergoeding betalen. Deze opzegvergoeding is een soort van boete voor het eerder stoppen van je abonnement. Wat deze vergoeding is staat vaak in het contract. De vergoeding die je moet betalen is vaak gelijk aan de kosten voor het abonnement van de resterende maanden.

Opzegtermijn van één maand

Na de vaste periode van een abonnement kun je jouw abonnement meestal per direct opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Dit geldt vanaf de opzegdatum, dus niet vanaf de eerste van de maand. Als je het abonnement opzegt op 4 februari, dan loopt het abonnement op 4 maart af.

Het maakt geen verschil als je vooruit hebt betaald. Als je een abonnement verlengt en je moet meteen voor één jaar vooruitbetalen, dan heb je nog steeds de opzegtermijn van één maand. Als je eerder stopt dan heb je het recht om je geld terug te krijgen.

Proefabonnement

Zonder toestemming mag een proefabonnement niet zomaar omgezet worden naar een vast abonnement. Het is daarom belangrijk dat je bij het afsluiten van een proefabonnement goed let op de kleine lettertjes. Als je hiervoor toestemming hebt gegeven kan het dus zijn dat je abonnement ingaat als je het proefabonnement niet op tijd opzegt.

Abonnement opzeggen en corona

Door het coronavirus kun je sommige abonnementen niet meer gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld geen gebruik maken van de bioscoop of sportschool. In dat geval kun je jouw geld terugkrijgen.

Je krijgt het geld terug voor de maanden waarvan je geen gebruik kon maken van je abonnement. Het bedrijf kan je wel een ander aanbod doen. Een voorbeeld hiervan is het aanbieden van online lessen of het gratis verlengen van je abonnement.

Je bent niet verplicht om zo’n aanbod te accepteren. In het geval dat je jouw geld terug wil krijgen sta je in je recht.

Geld besparen door het opzeggen van een abonnement

Als je geld wil besparen is het opzeggen van abonnementen een goed stap. Dit zijn namelijk vaste kosten die steeds (maandelijks) terugkomen. Hierdoor krijg je meer grip op je financiën en kun je het geld aan andere dingen besteden.

Met de gratis Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Je krijgt dan meer inzicht in je uitgaven. Daarnaast kan Dyme je helpen met het regelen van korting op je abonnementen en kunnen ze abonnementen voor je opzeggen. In dat geval kun je dus geld besparen met één klik.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

Tips opzeggen abonnement

Opzeggen van een abonnement kan lastig zijn, daarom delen we nog een aantal tips die je kunt gebruiken bij het opzeggen van abonnementen.

Zorg voor bewijs

Als je een abonnement opzegt, kies dan voor een manier waarmee je bewijs hebt van je opzegging. Doe dit bijvoorbeeld via e-mail of je kunt het telefoongesprek dat je voert opnemen. Zo kun je altijd bewijzen dat je jouw abonnement echt hebt opgezegd.

Dreigen met opzeggen

Als je de tijd ervoor hebt, dan is het dreigen met opzeggen altijd een goed idee. Je moet hiervoor wel contact zoeken met de klantenservice. Meestal komt het bedrijf wel met een aanbod als je aangeeft dat je weg wil gaan. Zoek voordat je dit gaat doen de goedkoopste optie op bij de concurrent en geef aan dat je een beter aanbod wil dat dit. Je kunt dan korting regelen.

Niet alle bedrijven zullen hierin meegaan, puur om de reden dat het dan niet meer winstgevend is voor hun. In dat geval kun je het abonnement alsnog opzeggen.

Ken de spelregels

Eerder in dit artikel hebben we het gehad over alle regels die gelden bij het opzeggen van een abonnement. Als je de regels kent, dan sta je veel sterker als je een bedrijf benadert om je abonnement op te zeggen.

Hoe kun je jouw abonnement opzeggen bij…

Het opzeggen van abonnement kan heel lastig zijn. We hebben hieronder neergezet hoe je een abonnement kunt opzeggen bij een aantal bekende aanbieders.

Opzeggen Vriendenloterij

Het opzeggen van een abonnement bij de Vriendenloterij is best lastig. Op de website is hier eigenlijk niks over te vinden. Mocht je Googelen op ‘Vriendenloterij opzeggen’ kom je terecht in een doolhof van pagina’s.

Mocht je gefrustreerd zijn (heel begrijpelijk) en meteen op willen zeggen, scrol dan meteen even door naar de oplossing hieronder.

De Vriendenloterij heeft een pagina over opzeggen waar ze drie mogelijkheden aanbieden om het abonnement bij de vriendenloterij op te zeggen: telefonisch, per brief of online.

Screenshot van de website van de Vriendenloterij met de knoppen telefonische opzeggen, per brief opzeggen en online opzeggen.
Mogelijkheden opzeggen Vriendenloterij

De meeste mensen willen waarschijnlijk online opzeggen, maar de Vriendenloterij wil dit graag telefonisch doen zodat ze er alles aan kunnen doen om jou als klant te behouden.

Op de pagina over online opzeggen staat dan ook vooral veel informatie hoe je kunt bellen. Er staat echter wel een link naar een pagina met ‘de mogelijkheden voor online opzeggen’.

Screenshot van de pagina 'online opzeggen' website Vriendenloterij.
Pagina ‘online opzeggen’ Vriendenloterij

Als je op de groene link klikt, dan kom je op een pagina met alle voordelen van de Vriendenloterij. Er staat echter niks over online opzeggen. Frustrerend.

Oplossing online opzeggen Vriendenloterij

Je kunt dus wel stellen dat het bijna niet te doen is om online op te zeggen. Na veel zoeken hebben we de oplossing gevonden. We zijn, ver weggestopt op de website van de Vriendenloterij, toch een formulier tegengekomen waarmee je online kunt zeggen.

Netflix abonnement opzeggen

Je kunt Netflix helaas niet opzeggen via de app. Dat is niet erg, want Netflix opzeggen is helemaal niet moeilijk via de website.

Rechtsboven kun je namelijk op je avatar klikken en dan naar ‘account’ gaan. Daar kun je een grote knop met ‘Lidmaatschap opzeggen’ vinden.

Screenshot van de pagina waar je jouw Netflix-abonnement kunt opzeggen.

Opzeggen abonnement Eneco

Wil je een abonnement opzeggen bij Eneco, dan kan dit op verschillende manieren. Ze laten op de pagina ‘contract opzeggen’ vooral zien dat het telefonisch kan.

Screenshot van de opzegpagina op de website van Eneco.
Contract opzeggen Eneco

Je kunt naast bellen ook opzeggen via de online klantenservice. In dat geval moet je dus chatten met een medewerker. Eneco heeft geen formulier waarmee je kunt opzeggen zonder dat je contact hoeft op te nemen.

Hulp bij het opzeggen van abonnementen

Het opzeggen van abonnementen kan heel veel pijn en moeite kosten. Soms is het opzeggen van een abonnement zo geregeld, zoals bij Netflix. Bij andere aanbieders, zoals Vriendenloterij, is het opzeggen erg moeilijk.

Daarom is hulp bij het opzeggen van abonnementen altijd welkom. Met behulp van 123opzeggen ben je zo van een abonnement af. Ze hebben opzegbrieven voor meer dan 3.000 bedrijven en ze bieden 100% opzeggarantie. Dit betekent dat je abonnement altijd succesvol wordt beëindigd.

Zoals hierboven gezien is opzeggen bij Vriendenloterij een ware nachtmerrie. Het opzeggen van de Vriendenloterij is via 123opzeggen zo geregeld. Het is dan ook niet voor niks dan ze 5/5 sterren hebben gekregen van meer dan 300 mensen die Vriendenloterij hebben opgezegd via deze website.

Conclusie

Het opzeggen van een abonnement is niet altijd makkelijk. In dit artikel heb je een aantal tips kunnen lezen om het opzeggen makkelijker te maken. Daarnaast kun je ook altijd hulp inschakelen van andere partijen die het zware werk voor je doen. Hopelijk kom je snel van je ongewenste abonnementen af.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.