<

11 bruikbare voorbeelden van financiële doelen

Wil je sommige dingen al heel lang, maar komt het er steeds niet van? Om je dromen te realiseren is het handig om financiële doelen op te stellen. Hierdoor kun je prioriteiten stellen en de juiste keuzes maken om je doelen te behalen. Maar wat zijn goede financiële doelen? Met maar liefst 11 voorbeelden van financiële doelen zit er zeker een voor jou tussen.

Wat zijn financiële doelen?

Je wil waarschijnlijk heel veel dingen hebben of doen. Het is echter onmogelijk om al deze dingen (tegelijk) te bereiken. Daarom is het handig om financiële doelen op te stellen. Hiermee maak je voor jezelf duidelijk wat écht belangrijk is. Dit kan op een korte termijn zijn (1 jaar), maar ook op middellange (2 tot 5 jaar) of lange termijn (langer dan 5 jaar).

Financiële doelen helpen je om prioriteiten te stellen. Deze doelen kunnen je helpen om financiële beslissingen te maken in je dagelijkse leven, zodat je dit geld kunt gebruiken voor dingen die je echt belangrijk vindt. Je kunt dan naar je doelen toewerken over een langere periode.

11 voorbeelden financiële doelen

Financiële doelen zijn persoonlijk. Het is dus voor iedereen anders wat een goed financieel doel is. Het gaat erom wat jij belangrijk vindt en waar jij van droomt. Om je op weg te helpen hebben we hier 11 voorbeelden van financiële doelen genoemd. Graag gedaan.

1. Werken aan je pensioen

Als je het over financiële doelen hebt, dan valt het woord ‘pensioen’ vaak al snel. Er zijn meerdere redenen waarom je een plan zou maken voor je pensioen. Sommige mensen willen eerder met pensioen gaan, anderen bouwen geen pensioen op bij hun werkgever (zelfstandigen) en anderen willen naast het pensioen bij de werkgever nog extra pensioen opbouwen.

Al lijkt het pensioen vaak nog ver weg, kun je er niet vroeg genoeg aan beginnen. Dat is een cliché, klopt. Een pensioen gaat vaak over veel geld, dus als je eerder begint heb je ook genoeg tijd om al dit geld bij elkaar te krijgen.

2. Sparen voor een verre reis

Landschap in het buitenland.

Je hebt misschien elk jaar net genoeg geld om naar Zuid-Europa op vakantie te gaan, maar je zou ook wel eens een verre reis maken. Als je jouw geld elk jaar opmaakt aan kleinere vakanties, dan krijg je het bedrag voor een grotere reis misschien nooit bij elkaar.

Met een financieel plan voor een reis kun je bijvoorbeeld één jaar in Nederland blijven om het jaar erna een verdere reis te maken. Omdat je van tevoren je plan opstelt, weet je ook waarom je dat ene jaar in Nederland blijft en waar het geld dat je bespaart naartoe gaat.

Naast het geld voor de reis zelf kun je hierbij ook denken aan het opnemen van onbetaald verlof op je werk voor je reis.

3. Je studieschuld aflossen

Waarschijnlijk komt er ooit een moment dat je minder blij bent met het ‘gratis geld’ van ome DUO. Wanneer je een huis gaat kopen, dan zou je bijvoorbeeld tegen die studieschuld aan kunnen lopen. Een financieel doel kan daarom zijn om je studieschuld versneld af te lossen.

Voor het aflossen van een studieschuld heb je vaak een lange tijd, maar dat wil niet zeggen dat je al deze tijd ook moet gebruiken. Je leent waarschijnlijk tegen een lage rente, maar het is niet altijd zeker dat deze laag blijft. Van je studieschuld afkomen is daarom een prima voorbeeld van een financieel doel.

Je hebt geluk, want we hebben precies uitgezocht wanneer het wel of niet handig is om je studieschuld versneld af te lossen.

4. Je financiële buffer (bij)vullen

Wat doe jij als je wasmachine of auto opeens kapot gaat? Het is handig om een potje met geld te hebben voor onverwachte uitgaven. In een onderzoek van De Nederlandsche Bank geeft maar liefst 7% van de Nederlanders aan dat ze geen €500 binnen een maand bij elkaar kunnen krijgen in het geval van nood. Het kan daarom een goed financieel doel zijn om een financiële buffer aan te leggen of je huidige financiële buffer uit te breiden. Je bent dan beter voorbereid op onverwachte uitgaven.

5. Sparen voor de aanbetaling van een huis

Huis.

Een huis kopen is voor veel mensen een belangrijke mijlpaal in hun leven. Het kopen van een huis is echter wel erg duur. Vooral nu je vanaf 2020 alleen een hypotheek af kan sluiten ten hoogte van 100% van de waarde van je huis. Je kunt geen verbouwing, inrichting en kosten koper meer meefinancieren. Bovendien verwacht de bank ook vaak dat je eigen vermogen inlegt bij het aanvragen van een lening. Je moet daarom aardig wat sparen om een huis te kunnen kopen.

6. Je schulden afbetalen

Schulden moet je niet alleen terugbetalen, maar in de tussentijd kosten ze ook geld. Dit is de reden dat schulden afbetalen hoog zou moeten staan op het lijstje met financiële doelen. Door de schulden en de rente die je hierover betaalt, kun je andere financiële doelen misschien niet behalen. Focus je daarom als eerste op het wegwerken van schulden, voordat je aan andere grote financiële doelen gaat denken.

7. Sparen voor de studie van je (toekomstige) kind

Studeren is duur, maar wel belangrijk. Er bestaat een grote kans dat je jouw (toekomstige) kind de mogelijkheid wil geven om te studeren. Een studie kan al snel tienduizenden euro’s zijn, per kind. Sparen of beleggen voor de studie van je (toekomstige) kind is daarom een goed voorbeeld van een financieel doel.

8. Verbouwen van je woning

Het verbouwen van je woning kan best prijzig zijn. Een nieuwe keuken of badkamer kost al snel een paar duizend euro. Het is daarom verstandig om ver van tevoren na te denken wanneer je deze verbouwing wil doen, zodat je niet op het laatste moment al dit geld bij elkaar moet zien te krijgen. Een prima voorbeeld van een financieel doel dus.

9. Het kopen van een nieuw gadget

Twee meiden die een drone besturen.

Er zijn veel verschillende gadgets op de markt, zoals; telefoons, AirPods, speakers, koptelefoons en drones. Helaas kun je ze waarschijnlijk niet allemaal kopen, helaas. Door het kopen van een gadget op te stellen als financieel doel denk je goed na over welke gadget je écht wil hebben. Je voorkomt hiermee dat je een impulsaankoop gaat doen.

10. Het kopen van een auto

Het kopen van een auto kan best duur zijn. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor soort auto je wil kopen. Een nieuwe auto verliest bij de aankoop al een groot deel van zijn waarde. Dit is dus extra duur omdat je auto dan meteen minder waard is dan dat je ervoor hebt betaald. Hoe dan ook, het kopen van een auto is een goed voorbeeld van een financieel doel. Je kunt er dan (maandelijks) voor sparen.

11. Sparen voor je bruiloft

Trouwen kost gemiddeld €15.000. Echt waar. Dit hebben veel mensen niet zomaar achter de hand. Een bruiloft is daarom een goed voorbeeld van een financieel doel. Je kunt het bedrag dan langzaam bij elkaar sparen. Hiermee voorkom je dat je na het aanzoek meteen al je geld opzij moet zetten voor de bruiloft, waardoor je jouw andere financiële doelen niet meer kunt behalen.

Conclusie

We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit deze voorbeelden van financiële doelen. Dit zijn natuurlijk niet alle financiële doelen die er te verzinnen zijn. Misschien heb jij wel een ander financieel doel dat niet in deze lijst staat. Welk doel mist nog in deze lijst volgens jou? Laat het weten in de reacties.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.