<

Fractionele aandelen: handig of niet?

Het komt vaak voor dat aandelen erg duur zijn. Wanneer je zo’n duur aandeel wil kopen dan moet je dus een behoorlijk bedrag investeren in één bedrijf. Met fractionele aandelen is dit verleden tijd. Wat zijn fractionele aandelen en op welke manier kun je in het bezit komen van deze aandelen?

Wat zijn fractionele aandelen?

Wanneer je gaat beleggen zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met hele aandelen. Je koopt dan een bepaald aantal aandelen van het bedrijf waar je in wil beleggen. In dat geval heb je bijvoorbeeld 2 aandelen van Apple en 3 aandelen van Microsoft.

Fractionele aandelen zijn kleine stukjes van aandelen. Bij fractionele aandelen heb je dus niet een heel aandeel van een bedrijf in bezit, maar slechts een deel ervan. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld 0,25 aandeel van een bedrijf te hebben.

Op welke manier kom je in het bezit van fractionele aandelen?

Je kunt op verschillende manieren in het bezit komen van fractionele aandelen.

De eerste manier is het uitbetalen van dividend. Wanneer je stockdividend krijgt uitgekeerd kan het voorkomen dat het dividend niet genoeg is voor een heel aandeel. Je kunt dan een fractie van een aandeel krijgen.

Daarnaast kun je fractionele aandelen krijgen door een aandelensplitsing. Bij een aandelensplitsing wordt het aantal aandelen vergroot door de waarde van ieder aandeel te verlagen.

Ten slotte kun je bij sommige brokers ook fractionele aandelen kopen. Laten we kijken bij welke brokers dit mogelijk is.

Fractionele aandelen kopen

In Nederland is het bij een beperkt aantal brokers mogelijk om te beleggen in fractionele aandelen.

Fractionele aandelen kopen bij BUX Zero

Met BUX Zero kun je al een lange tijd zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s. Je kunt vanaf januari 2022 ook beleggen in fractionele aandelen bij BUX Zero. Het is dus nog even afwachten voordat je in fractionele aandelen kunt beleggen bij deze broker.

Logo BUX Zero.

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waardoor het heel makkelijk wordt om te beleggen, ook voor beginners. Met BUX Zero kun je zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s.

Bij het aanmaken van een account krijg je een gratis aandeel.

Fractionele aandelen kopen bij Trading212

Bij Trading212 is het mogelijk om in fractionele aandelen te beleggen. Bij deze broker is het mogelijk om twee verschillende accounts te openen; Trading212 CFD en Trading212 Invest.

CFD staat voor ‘Contract For Difference’. Dit zijn erg risicovolle beleggingsproducten waarbij er met hefbomen kan worden ingespeeld op koersbewegingen. CFD’s zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Zo’n 70% tot 80% van de particuliere beleggers lijdt verlies met CFD’s. Het beste kun je daarom kiezen voor Trading212 Invest.

Fractionele aandelen kopen bij eToro

De tweede broker waarbij het kopen van fractionele aandelen mogelijk is eToro. Het is een social trading platform. Dit betekent dat beleggers op dit platform beleggingsstrategieën delen. Daarnaast is het ook mogelijk om andere beleggers te kopiëren.

Let wel op, eToro is een broker waarbij de focus op CFD’s ligt. Zoals we net hebben gezien verliest zo’n 70% tot 80% van de particuliere beleggers geld met CFD’s. Wanneer je toch in fractionele aandelen wil beleggen bij eToro, dan is het dus verstandig om het daarbij te houden.

Fractionele aandelen kopen bij DEGIRO

DEGIRO is met meer dan 1.000.000 klanten een van de meest populaire brokers in Nederland. Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om halve aandelen / fractionele aandelen te kopen bij DEGIRO. We moeten je helaas teleurstellen. Het is niet mogelijk om fractionele aandelen te kopen bij DEGIRO. Voor het handelen in fractionele aandelen moet je daarom toch aankloppen bij een van de brokers die we hierboven hebben genoemd.

Voordelen van fractionele aandelen

Waarom zou je willen beleggen in fractionele aandelen? Het grootste voordeel vaan fractionele aandelen is dat je in bedrijven kunt beleggen met een heel hoge prijs per aandeel.

Om een voorbeeld te noemen, een aandeel van Amazon kost meer dan €3.000. Voor particuliere beleggers is dit heel veel geld. Doordat één enkel aandeel zo duur is, wordt het moeilijk om je geld over meerdere bedrijven te verdelen. Een gespreide portefeuille samenstellen wordt dan dus lastiger.

Door te beleggen in fractionele aandelen zou je bijvoorbeeld 0,01 aandeel van Amazon kunnen kopen voor zo’n €30. Het is dan dus niet nodig om enorme bedragen te investeren in één aandeel. Dit kan de risico’s van beleggen aanzienlijk verlagen.

Fractionele aandelen kunnen vooral handig zijn wanneer je regelmatig kleinere bedragen wil investeren in een aandeel. Denk bijvoorbeeld aan €10 per aandeel per maand. Dit wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd.

De nadelen van fractionele aandelen

Een van de nadelen van fractionele aandelen is dat je ze bijna niet kunt kopen. Slechts een aantal brokers bieden de mogelijkheid om fractionele aandelen te kopen. In Nederland is dit op dit moment alleen BUX Zero, Trading212 en eToro.

Daarnaast is het ook goed om op de transactiekosten te letten. Door veel verschillende aandelen te kopen kun je ook met hoge transactiekosten te maken krijgen. De twee brokers die het handelen in fractionele aandelen mogelijk maken bieden gelukkig ook commissievrij beleggen aan. Dit is momenteel dus geen probleem.

Ten slotte kan het ook lastig zijn om fractionele aandelen te verplaatsen naar een andere broker. Mocht je willen wisselen van broker dan kan dit vervelend zijn. Je moet je fractionele aandelen dan verkopen, wat wellicht kosten met zich mee kan brengen.

Fractionele aandelen via een ETF

Hoewel het met fractionele aandelen mogelijk is om relatief kleine bedragen te beleggen in individuele bedrijven, kan het alsnog veel werk zijn om een goed gespreide portefeuille samen te stellen.

Daarom is het voor veel beleggers veel handiger om in ETF’s te beleggen. Op deze manier kun je met een enkele transactie beleggen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven.

Bij een ETF van €50 per stuk, wordt dit bedrag over die duizenden bedrijven verdeeld. Eigenlijk is dit dus ook een vorm van fractionele aandelen kopen.

Conclusie

Fractionele aandelen zijn dus eigenlijk kleine stukjes van aandelen. Je kunt ze krijgen door een aandelensplitsing, dividendbetaling of door het simpelweg kopen van fractionele aandelen.

Het grootste voordeel van fractionele aandelen is dat je slechts een klein bedrag in een bepaald bedrijf kunt investeren, zelfs als het aandeel erg duur is. Wanneer je geïnteresseerd bent in fractionele aandelen dan kun je als alternatief ook naar het beleggen in ETF’s kijken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je de vragen over fractionele aandelen die het meest gesteld worden.

Kun je een fractie van een aandeel kopen?

Ja, het is mogelijk om een fractie van een aandeel te kopen. Het is echter niet mogelijk bij elke broker. In Nederland kun je fractionele aandelen kopen bij Bux Zero, Trading212 en eToro.

Betalen fractionele aandelen dividend?

Ja, fractionele aandelen betalen dividend. Je ontvangt echter wel dividend in proportie met je fractionele aandeel. Dit betekent dat wanneer je een half aandeel bezit, je ook de helft van het dividend ontvangt.

Waar kun je fractionele aandelen kopen?

Op dit moment kun je fractionele aandelen kopen bij BUX Zero, Trading212 en eToro.

Moet je hele aandelen kopen?

Nee, het is niet altijd nodig om hele aandelen te kopen. Bij sommige brokers kun je ook fractionele / halve aandelen kopen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.