Beste duurzame energie ETF in 2022

Duurzame energie wordt steeds populairder. Mensen leggen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak of installeren een warmtepomp. Het is echter ook mogelijk om te beleggen in duurzame energie.

Door middel van een duurzame energie ETF kun je in één keer investeren in veel verschillende bedrijven die iets met duurzame energie te maken hebben. In dit artikel geven we je een aantal opties van zulke ETF’s.

Samenvatting beste ETF duurzame energie

In dit artikel bespreken we een aantal duurzame energie ETF’s. Je kunt een overzicht vinden in de onderstaande tabel. Verder in dit artikel zullen we elke ETF wat uitgebreider bespreken.

NaamKostenAantal
bedrijven
Behandeling
dividend
iShares Global Clean Energy UCITS ETF0,65%76Distribuerend
L&G Clean Energy UCITS ETF0,49%62Accumulerend
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF0,60%79Distribuerend
Invesco Global Clean Energy UCITS ETF0,60%125Accumulerend

Beleggen in een duurzame energie ETF

Een duurzame energie ETF focust zich op bedrijven die bezig zijn met schone, groene en alternatieve energie. De naam duurzame energie is eigenlijk een algemene naam voor deze synoniemen.

Veel mensen willen tegenwoordig niet meer in bedrijven beleggen die vervuilend zijn, mensen ongelijk behandelen of corrupte bestuurders hebben. Daarom zijn duurzame ETF’s ook steeds populairder geworden.

Door te beleggen in een duurzame energie ETF kun je de focus leggen op bedrijven die iets met de sector duurzame energie te maken hebben.

Dit kunnen bijvoorbeeld bedrijven zijn die duurzame energie opwekken, maar ook bedrijven die windturbines produceren.

Waar letten we op bij het kiezen van een duurzame energie ETF?

Je kunt op verschillende punten letten bij het kiezen van een ETF. In dit artikel leggen we de focus op een aantal van deze punten. Voordat we naar de ETF’s gaan zullen we deze punten kort bespreken.

  • Kosten. De lopende kosten van een ETF kunnen een grote impact hebben op je rendement. Over het algemeen liggen deze kosten rond de 0,20%, maar de kosten zijn gemiddeld hoger bij een duurzame energie ETF. Bij deze ETF’s liggen de kosten tussen de 0,50% en 0,60%.
  • Fysieke / synthetische ETF. ETF’s kunnen de index op twee manieren volgen, namelijk fysiek en synthetisch. Bij een fysieke ETF worden de aandelen daadwerkelijk aangekocht, terwijl er bij een synthetische ETF gebruik wordt gemaakt van een ruilconstructie (swap).
  • Distribuerende / accumulerende ETF. De beheerder van de ETF kan het dividend aan jou als belegger uitkeren, of het automatische opnieuw herinvesteren.
  • Grootte belegd vermogen. Dit is het totale vermogen dat in de ETF is geïnvesteerd. Dit geeft de populariteit van een ETF weer en een groter belegd vermogen betekent vaak ook meer liquiditeit.

Beste ETF duurzame energie

Het is natuurlijk subjectief wat de beste duurzame energie ETF is. Daarom noemen we een aantal goede opties die allemaal een beetje van elkaar verschillen. Je kunt dan zelf bepalen welke ETF bij jou past.

1) iShares Global Clean Energy UCITS ETF

De eerste duurzame energie ETF die we bespreken is de iShares Global Clean Energy UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is IE00B1XNHC34. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

Deze ETF volgt de Global Clean Energy index die bestaat uit bedrijven die iets met schone energie te maken te hebben.

De iShares Global Clean Energy UCITS ETF bevat 76 bedrijven. Aan de naam kun je ook zien dat deze bedrijven over de hele wereld verspreid zitten.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,65% per jaar. Hiermee is het de duurste ETF uit dit artikel.

De aandelen worden daadwerkelijk aangekocht door de beheerder van de ETF. De iShares Global Clean Energy UCITS ETF is dus een fysieke ETF. Het dividend wordt aan jou als belegger uitgekeerd. Het is een distribuerende ETF.

Ten slotte kijken we ook naar het belegde vermogen. Met een belegd vermogen van zo’n 4.500 miljard dollar is dit veruit de grootste duurzame energie ETF ter wereld.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBelegd vermogenUitkering dividendReplicatie methode
iShares Global Clean Energy UCITS ETFIE00B1XNHC340,65%764.500 miljardDistribuerendFysiek

2) L&G Clean Energy UCITS ETF

De tweede duurzame ETF is de L&G Clean Energy UCITS ETF met ISIN-code IE00BK5BCH80.

Ook deze ETF volgt een Clean Energy index. Deze index bevat zo’n 62 bedrijven.

De lopende kosten van de L&G Clean Energy UCITS ETF zijn met 0,49% het laagste van de duurzame energie ETF’s die we in dit artikel benoemen.

De aandelen worden ook bij deze ETF daadwerkelijk aangekocht. Het is dus een fysieke ETF. Het dividend wordt echter automatisch opnieuw geïnvesteerd. De L&G Clean Energy UCITS ETF is een accumulerende ETF.

Het belegde vermogen is niet zo hoog in vergelijking met andere ETF’s in dit artikel. Het is namelijk ‘slechts’ 147 miljard dollar.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBelegd vermogenUitkering dividendReplicatie methode
L&G Clean Energy UCITS ETFIE00BK5BCH800,49%62147 miljardAccumulerendFysiek

3) Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF

De Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF heeft FR0010524777 als ISIN-code.

Net zoals de andere ETF’s in dit artikel bevat deze ETF ook bedrijven uit de sector met duurzame energie. Er zitten 79 bedrijven in deze ETF.

De Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF selecteert bedrijven echter ook op ESG-criteria. Dit betekent dat er naast milieu ook wordt gekeken naar hoe de bedrijven sociaal en bestuurlijk in elkaar zitten. Bedrijven die medewerkers ongelijk behandelen worden bijvoorbeeld uitgesloten.

De lopende kosten van deze ETF zijn 0,60%. Voor een duurzame energie ETF is dit redelijk gemiddeld.

Net zoals de andere ETF’s in dit artikel is dit ook een fysieke ETF. De beheerder koopt de aandelen dus daadwerkelijk aan.

Het dividend wordt uitgekeerd door de beheerder van de ETF. De Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF is een distribuerende ETF. Je kunt dus te maken hebben met dividendbelasting.

Wanneer we naar het belegde vermogen kijken dan zien we dat dit de op een na grootste duurzame energie ETF is. Het belegde vermogen ligt rond de 1.000 miljard dollar.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBelegd vermogenUitkering dividendReplicatie methode
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFFR00105247770,60%791.000 miljardDistribuerendFysiek

4) Invesco Global Clean Energy UCITS ETF

De Invesco Global Clean Energy UCITS ETF is de laatste duurzame energie ETF uit dit artikel. De ISIN-code is IE00BLRB0242.

Deze ETF heeft het grootste aantal bedrijven van alle ETF’s uit dit artikel. De Invesco Global Clean Energy UCITS ETF bevat namelijk 125 bedrijven.

Net zoals alle andere ETF’s in dit artikel is het ook een fysieke ETF.

Het dividend wordt automatisch herbelegd. Het is dus een accumulerende ETF. Je kunt hierdoor profiteren van het rente-op-rente effect.

De lopende kosten zijn met 0,60% gemiddeld te noemen. We hebben slechts één andere ETF genoemd met lagere lopende kosten.

De Invesco Global Clean Energy UCITS ETF is wel de kleinste ETF uit dit artikel. Het belegde vermogen komt met 44 miljard dollar niet in de buurt van de twee reuzen die we eerder hebben benoemd.

NaamISINKostenAantal bedrijvenBelegd vermogenUitkering dividendReplicatie methode
Invesco Global Clean Energy UCITS ETFIE00BLRB02420,60%12544 miljardAccumulerendFysiek

Waar kun je op letten bij het beleggen in een duurzame energie ETF?

Hoewel een duurzame energie ETF een makkelijke manier is om in veel bedrijven te beleggen die bezig zijn met duurzame energie, is het wel belangrijk om een goede spreiding in je achterhoofd te houden.

De duurzame energie ETF’s die we in dit artikel benoemen bevatten namelijk niet al te veel bedrijven.

Bovendien zitten ze allemaal in dezelfde sector, namelijk duurzame energie. Al deze bedrijven zijn dus vatbaar voor dezelfde veranderingen.

Daarom is het aan te raden om geen groot deel van je vermogen in duurzame energie ETF’s te investeren. Blijf goed nadenken over spreiding om het risico van beleggen te verlagen.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat de lopende kosten van een duurzame energie ETF hoger zijn in vergelijking met veel andere ETF’s.

De lopende kosten liggen namelijk tussen de 0,50% en de 0,60%, terwijl dit vaak rond de 0,20% ligt bij andere ETF’s. Op de lange termijn kan dit verschil een grote impact hebben op je rendement.

Conclusie

In dit artikel heb je een aantal ETF’s kunnen zien waarmee je kunt investeren in de sector duurzame energie.

Zoals ook eerder aangegeven is het belangrijk om op een goede spreiding te letten. Dit betekent dat het niet zo verstandig is om een groot gedeelte van je vermogen in de sector duurzame energie te investeren. Zeker omdat de meeste van deze ETF’s nog geen 100 bedrijven bevatten.

Daarom kun je ook verder kijken naar ETF’s met een betere spreiding om zo je ETF portefeuille samen te stellen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.