Beste beleggingsapp om te beleggen in 2022

Wat is de beste beleggingsapp van 2022? Iedereen heeft andere eisen bij het kiezen van een beleggingsapp. Daarom bespreken we 4 verschillende apps zodat jij de beste keuze kunt maken.

Beleggen met een beleggingsapp

Eigenlijk gaat het een beetje tegen ons eigen advies in om over beleggingsapps te schrijven. Een beleggingsapp heeft namelijk een actief karakter. Als je niet actief zou willen beleggen, waarom zou je dit dan via een app doen?

We geloven nog steeds in een passieve beleggingsstrategie. Beleggen in passieve beleggingsfondsen of ETF’s is volgens ons nog altijd de beste manier om vermogen op te bouwen op de lange termijn. Deze strategie wordt ook wel indexbeleggen genoemd.

Dit wil echter niet zeggen dat je geen app kunt gebruiken om deze passieve beleggingen voor de lange termijn te beheren. Bovendien hebben veel passieve beleggers een klein deel (minder dan 5%) van hun portfolio als ‘speelgeld’. Hiermee beleggen ze dan bijvoorbeeld in losse aandelen. Om dit te doen kan een beleggingsapp heel handig zijn.

De laatste nuance die we willen maken bij beleggingsapps is dat er bij veel apps gemakkelijk gebruik kan worden gemaakt van een hefboom. Dit is eigenlijk beleggen met geleend geld en het is hierbij dus mogelijk om meer te verliezen dan je inleg. Uit een rapport van de AFM bleek dan ook dat 89% van de particuliere beleggers verlies maakt met de handel in CFD’s. Ons advies: niet aan beginnen.

De zoektocht naar de beste beleggingsapp

Als je de beste beleggingsapp wil kiezen, waar moet je dan op letten? Hoewel het natuurlijk voor iedereen verschilt wat precies belangrijk is, kijken we naar drie kenmerken van een beleggingsapp die voor iedereen belangrijk zijn.

  • Gebruiksvriendelijkheid.
  • Aanbod.
  • Kosten.

Gebruiksvriendelijkheid

Als je het over een app hebt, dan is gebruiksvriendelijkheid heel belangrijk. Je wil snel dingen kunnen opzoeken, maar ook gemakkelijk beleggingen kunnen kopen of verkopen. Daarnaast kun je kijken naar hoe makkelijk het in- en uitboeken van geld is.

Bovendien gaat het ook om hoe makkelijk je de app kunt gebruiken als beginner. Hierbij kun je kijken naar of het makkelijk is om een account aan te maken en hoe snel je van start kunt gaan. Daarnaast kun je kijken of de beleggingsapp hulp biedt bij het beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een demoaccount of door het aanbieden van ‘laten beleggen’.

Ten slotte gaat het er ook om wat je allemaal met de app kunt. Met sommige apps kun je meer prestaties van je beleggingen zien dan met andere beleggingsapps. Denk hierbij aan de mogelijkheid om historische data te visualiseren.

Aanbod

Naast de gebruiksvriendelijkheid is het ook belangrijk wat het aanbod is van de beleggingsapp. Met sommige apps heb je heel veel keuze terwijl de keuze met andere beleggingsapps erg beperkt is.

Je kunt hierbij denken aan verschillende beleggingen zoals aandelen en ETF’s, maar ook het aanbod binnen deze beleggingen. Uit hoeveel verschillende ETF’s kun je bijvoorbeeld kiezen?

Kosten

Ten slotte zijn de kosten altijd belangrijk bij beleggen. Kosten kunnen een enorme impact hebben op je rendement. Daarom is het belangrijk om hierop te letten bij het kiezen van een beleggingsapp. Vooral omdat beleggingsapps vaak worden gebruikt om actiever te handelen zijn kosten extra belangrijk. Als een beleggingsapp bijvoorbeeld hoge transactiekosten heeft kan het al snel erg duur worden.

Beste beleggingsapp van 2022

We benoemen de voordelen en nadelen van 4 verschillende beleggingsapps zodat jij de beste keuze kunt maken.

Je moet zelf kiezen wat de beste beleggingsapp is voor jou. Elke app heeft namelijk weer andere voordelen en nadelen. Ga daarom na wat jij belangrijk vindt en kies de beleggingsapp die bij jou past.

DEGIRO

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Lage kosten
Ruim aanbod aandelen en ETF’s

Nadelen
Geen begeleiding

De eerste beleggingsapp die we benomen is de app van DEGIRO. Inmiddels is dit de grootste broker voor particuliere beleggers in Nederland. Ze hebben een app die niet in dit overzicht mag ontbreken.

Gebruiksvriendelijkheid

De app van DEGIRIO is perfect voor iemand die zelf wil beleggen. De app is gebruiksvriendelijk en het is makkelijk om geld in en uit te boeken door middel van iDEAL. Daarnaast kun je aandelen en ETF’s gemakkelijk opzoeken en als favoriet markeren. Het aankopen en verkopen van beleggingen is snel gedaan door de gebruiksvriendelijk interface.

Het kan een nadeel zijn dat je zelf moet beleggen. Je krijgt dus weinig hulp van DEGIRO. Het is niet mogelijk om te laten beleggen of om bijvoorbeeld te oefenen in de vorm van een demoaccount.

Aanbod

DEGIRO heeft een ruim aanbod van aandelen. Daarnaast zijn er heel veel verschillende ETF’s waar je uit kunt kiezen. Een paar honderd van deze ETF’s vallen zelfs onder DEGIRO kernselectie, waardoor het mogelijk is om deze minimaal één keer per maand zonder transactiekosten te kopen of verkopen onder bepaalde voorwaarden.

Kosten

DEGIRO is de grootste broker voor particulieren in Nederland geworden door de lage kosten die ze altijd hanteren. Je kunt bij DEGIRO bijvoorbeeld goedkoop handelen in losse aandelen. De transactiekosten van DEGIRO zijn namelijk veel lager dan bij andere aanbieders.

Daarnaast kun je ook goedkoop handelen in ETF’s. Zoals zojuist gezien heeft DEGIRO een kernselectie waardoor je goedkoop in ETF’s kunt beleggen. DEGIRO rekent bovendien geen jaarlijkse beheerkosten voor ETF’s wat het beleggen in ETF’s nog aantrekkelijker maakt.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

BUX Zero

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Makkelijk zelf beleggen
Goedkoop beleggen

Nadelen
Speels en speculatief karakter
Beperkt aanbod

Gebruiksvriendelijkheid

BUX Zero heeft een erg duidelijke interface. Je kunt voordat je een account maakt al even op de app kijken zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten. Een account maken is erg makkelijk en het is binnen 5 minuten gebeurd. Het storten en opnemen van geld gaat moeiteloos dankzij de gebruiksvriendelijke interface.

Je kunt bij BUX Zero makkelijk en snel zoeken naar aandelen en ETF’s in bepaalde landen of sectoren. Het is dus heel makkelijk om specifieke aandelen of ETF’s te vinden waarin jij geïnteresseerd bent.

Aanbod

Het aanbod van BUX Zero is wel beperkt. Ze bieden vooral veel Europese aandelen aan en daarnaast ook een aantal populaire Amerikaanse aandelen. Ze hebben ook een selectie van verschillende ETF’s. Je kunt uit ruim 30 verschillende ETF’s kiezen.

Kosten

BUX Zero verovert de markt met commissievrij beleggen en een gratis aandeel. De waarde van het gratis aandeel ligt tussen de €1 en €200. Welk aandeel je krijgt en wat de waarde is blijft een verrassing.

Dan het commissievrij beleggen. Laten we benadrukken dat beleggen bij BUX Zero niet altijd gratis is. Je kunt wel goedkoop beleggen in aandelen en ETF’s. Zeker bij beleggen met kleine bedragen. Er zit helaas wel een ‘maar’ aan. Voor de duidelijkheid maken we onderscheid tussen Europese en Amerikaanse Aandelen.

Bij Europese aandelen kun je uit drie verschillende orders kiezen. Dit zijn de market order, limietorder en Zero order. De eerste twee zijn bekende bij beleggen.

Met een market order plaats je een order die direct tegen de huidige koers mag worden uitgevoerd. Bij een limit order geef je een limiet aan waaronder je een aandeel niet wil verkopen of waarboven je een aandeel niet wil kopen. Voor deze ordertypes rekent BUX Zero een redelijk hoge commissie bij Europese aandelen.

Als alternatief hebben ze de zero order. Dit is een order die aan het einde van de handelsdag wordt uitgevoerd. Als je om 10 uur ’s ochtends een aandeel koopt, dan kan de prijs van dit aandeel om 4 of 5 uur natuurlijk zijn veranderd. Het bedrag mag bij een verkooporder echter niet lager zijn dan 5% en bij een kooporder niet hoger dan 4%. Je kunt van tevoren dus uitrekenen wat de maximale prijs is die je kunt betalen.

Amerikaanse aandelen zijn altijd commissievrij. Je hebt hier dus ook geen Zero order. De ordertypes waar je uit kan kiezen zijn market order en limit order. Je betaalt bij Amerikaanse aandelen wel altijd wisselkosten voor vreemde valuta. De kosten hiervoor zijn 0,35% per transactie.

Logo BUX Zero.

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waardoor het heel makkelijk wordt om te beleggen, ook voor beginners. Met BUX Zero kun je zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s.

Bij het aanmaken van een account krijg je een gratis aandeel.

Peaks

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Perfect voor beginners
Geen transactiekosten

Nadelen
Hoge kosten
Beperkt aanbod

De derde beleggingsapp is Peaks. Je kent deze app waarschijnlijk wel van ‘beleggen met je wisselgeld’. Je kunt bij Peaks naast je wisselgeld ook periodiek of eenmalig een bepaald bedrag beleggen.

Gebruiksvriendelijkheid

Peaks is erg gebruiksvriendelijk. Als je de app installeert kun eigenlijk meteen beginnen. Je hebt slechts een beperkt aantal opties in de app, wat het heel makkelijk maakt voor beginners. Je kunt kiezen tussen vier verschillende pakketten.

Aanbod

Deze eenvoud heeft ook mindere kanten. Het aanbod is namelijk heel erg beperkt. In elk van de vier pakketten zitten 4 indexfondsen met aandelen en 2 indexfondsen met obligaties. Het pakket dat je kiest geeft aan hoeveel risico je wil nemen en wat de verhouding is tussen deze indexfondsen. Je belegt dus altijd in dezelfde 6 indexfondsen. Het is niet mogelijk om losse aandelen te kopen bij Peaks.

Kosten

Voor het laten beleggen betaal je ook een prijs. De kosten van Peaks zijn relatief hoog ten opzichte van alternatieven waar je zelf kunt beleggen. De prijs voor laten beleggen is echter wel vergelijkbaar met andere aanbieders van laten beleggen.

Logo Peaks.

Peaks is een app waarmee je heel erg makkelijk kunt beleggen in duurzame indexfondsen. Je kunt bij Peaks met je wisselgeld beleggen, maar er zijn ook andere manieren om dit te doen. Probeer de app nu uit!

Trading 212

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
10 gratis transacties per maand
Fractionele aandelen
Demoaccount

Nadelen
CFD’s zijn het kernproduct
Beperkt aanbod
Gevestigd in Engeland

De laatste beleggingsapp die we behandelen is Trading 212. Er is wat toelichting nodig waarom deze app in dit artikel is opgenomen. Je moet een aantal dingen weten voordat je begint met beleggen bij Trading 212.

Allereerst is het een Engelse broker. Ze opereren op de Nederlandse markt, maar staan onder toezicht van de Engelse toezichthouder. Het zou bij problemen dan ook moeilijker kunnen zijn om iets voor elkaar te krijgen. Je kan bijvoorbeeld niet naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID).

Daarnaast zijn CFD’s het kernproduct van Trading 212. Zoals eerdergenoemd verliezen 89% van de particuliere beleggers geld bij het beleggingen in zulke risicovolle hefboomproducten.

Gebruiksvriendelijkheid

Een groot voordeel van Trading 212 is dat je fractionele aandelen kunt kopen. Als je in Tesla wil beleggen hoef je dus geen aandeel te kopen van meer dan €600. Je kunt bij Trading 212 voor €10 een klein deel van een aandeel van Tesla kopen. Het is daardoor mogelijk om met een klein bedrag alsnog een relatief goede spreiding aan te brengen over verschillende aandelen.

Ten slotte biedt Trading 212 ook een demoaccount aan waar je kunt oefenen met beleggen. Dit is een goede manier om te beginnen met beleggen zonder dat je geld kunt verliezen.

Aanbod

Het aanbod van aandelen en ETF’s is echter wel beperkt omdat CFD’s het kernproduct zijn van Trading 212. Je hebt wel nog de keus uit duizenden losse aandelen en een paar honderd ETF’s. Je kunt wel vooral de aandelen vinden van de grote en populaire bedrijven. Als je kleinere bedrijven zoekt is de kans groot dat je deze niet kunt vinden.

Kosten

Trading 212 verdient het meeste geld met hun kernproduct CFD’s. Dit betekent wel dat ze het beleggen in aandelen en ETF’s gratis hebben gemaakt om klanten aan te trekken. Je hoeft niet in CFD’s te beleggen om hiervan te profiteren. Je kunt bij Trading 212 tien gratis transacties per maand doen.

Conclusie: de beste beleggingsapp

Het zal per persoon verschillende wat de beste beleggingsapp is. Als je fractionele aandelen wil kopen dan zijn BUX Zero of Trading 212 wellicht goede opties. Als je zelf wil beleggen in aandelen kun je kijken naar DEGIRO en BUX Zero. Wil je jouw geld liever laten beleggen en er verder niet te veel naar omkijken, dan is Peaks iets voor jou.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.